用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文閱讀理解for 小五、小六邊本好?
go

中文閱讀理解for 小五、小六邊本好? [複製鏈接]

王國長老

之前聽老師講過搵D for.... gei,但依家又忘記咗係乜。想問你地有無買開邊本/邊個出版社 中文閱讀理解for 小五、小六 好d??跟得貼D 校內課程??
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

要睇返你自己學校
例如我女果間, 我發現香港D出版社果D練習唔多岩用(因為學校D閱讀理解鐘意問意境果D, 而且亦多數用大陸/台灣文章, 香港果D唔岩)
後來有家長介紹話買大陸果D, 聖誕期間我上去搵過, 真係好貼學校課程, 幾蚊有一本, 我買左一堆........

原帖由 小慧 於 10-3-17 03:13 PM 發表
之前聽老師講過搵D for.... gei,但依家又忘記咗係乜。想問你地有無買開邊本/邊個出版社 中文閱讀理解for 小五、小六 好d??跟得貼D 校內課程??

hi Charlotte_mom, 係咩 !!~ 係唔係上深圳書城呀 ?!  都好worrr, 那上國內買閱讀理解比小朋友做, d小朋友的閱讀理解能力有無高左呀 ?!  因為國內的中文和數學都幾勁架worrr, 請分享 !~ cin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

hi Charlotte_mom, 我都想搵D中文Exercise俾我的兒子. 請問中文Exercise係簡體字還是繁體字?

醒目開學勳章 王國長老

cincin,
各大書局都有架喇, 深圳當然最近啦, 我o係中山d"蚊型"街邊書局都買到

chechema
好不幸, 都係簡體字的 , 不過我女又睇得明wor! 我唸自己先同小朋友review一次就最好了

有興趣請pm email我可以send個sample俾你睇睇
原帖由 chechema 於 10-3-29 06:15 PM 發表
hi Charlotte_mom, 我都想搵D中文Exercise俾我的兒子. 請問中文Exercise係簡體字還是繁體字?

Hi Charlotte_mom, 多謝分享 !~ 又放復活節假啦, 剛考完試, 真的可以透一透氣, 玩下, 回來再努力過 :p

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-29 21:30 發表
cincin,
各大書局都有架喇, 深圳當然最近啦, 我o係中山d"蚊型"街邊書局都買到

chechema
好不幸, 都係簡體字的 , 不過我女又睇得明wor! 我唸自己先同小朋友review一次就最好了

有興趣請pm email我可以send個 ...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

唔該哂Charlotte_mom, 我個仔睇唔掂. 他連繁體都睇唔掂. 謝謝你.

醒目開學勳章 王國長老

佢小學幾年級? 我女小4, 呢幾日假期太閒, 我醒左D中文練習佢嘆 , 有D簡體字係要我翻譯的
果然, 普通話拼音部分全中, 但D閱讀理解問D問題稍為"空泛"D就出事了 (例如問佢有咩啟發呀, 文中老闆點解覺得自己上當呀之類)

原帖由 chechema 於 10-3-31 02:32 PM 發表
唔該哂Charlotte_mom, 我個仔睇唔掂. 他連繁體都睇唔掂. 謝謝你.

Hi Charlotte_mom, 我想請問如果家長平時間中教下小朋友簡體字 (小女現小三), 好唔好呢, 定係無需要呢 ?!  會唔會令佢繁體和簡體攪到mix-up左呢 ?! :)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-2 15:55 發表
佢小學幾年級? 我女小4, 呢幾日假期太閒, 我醒左D中文練習佢嘆 , 有D簡體字係要我翻譯的
果然, 普通話拼音部分全中, 但D閱讀理解問D問題稍為"空泛"D就出事了 (例如問佢有咩啟發呀, 文中老闆點解覺得自 ...

醒目開學勳章 王國長老

我又無特別教, 我都預個女唔多識, 點知佢可以明到8成! 最近做呢D練習我就會同佢先讀一次
我自己覺得識多樣野無壞LOR, 至於撈亂.......我分享自己經歷: 我D簡體字都係自學的, 夠膽講句除左D好唔常用既字, 基本都識晒(因為成日上網睇免費小說 ), 熟到有時自己睇緊繁體定簡體都唔多留意到(總之就睇得明同快LOR)
而家份工, 因為D廠o係大陸, 所有中文書信email都係用簡體, 我又發現雖然一向睇得好純熟, 原來寫起黎都要續粒字唸的, 所以我明白識睇唔等於識寫 , 應該唔怕撈亂呢個問題了

hi Charlotte_mom, 無錯多學習絕對是好事, 只是怕她返學寫字時寫簡體, 因為學校應該要寫繁體, anyway, 唔試下又唔知啫...., 多謝意見 !~

呀.....,原來你都係working mama, 我都係呀, 大家多d交流下啦 !~ :)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-7 12:02 發表
我又無特別教, 我都預個女唔多識, 點知佢可以明到8成! 最近做呢D練習我就會同佢先讀一次
我自己覺得識多樣野無壞LOR, 至於撈亂.......我分享自己經歷: 我D簡體字都係自學的, 夠膽講句除左D好唔常用既字, 基本都識晒( ...
‹ 上一主題|下一主題