用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 香港浸信會聯會小學畢業生+現家長 的分析/感受 ...
go

香港浸信會聯會小學畢業生+現家長 的分析/感受 [複製鏈接]

dear all,

我自己係浸聯畢業生,細佬而家係浸聯讀小6
我一向都有留意浸聯既討論
終於,我忍唔住想回應下和同大家分享下自己既經歷/感受

1. 我相信浸聯唔會迫成績差既同學退學,我自己當年成績都唔好,記得仲係考全級尾10幾,但我都冇比人迫退學
我班主任仲幫我同幾個同學, 放學留係學校溫書/做功課/教我地英文, 冇收錢, 完全義務, 亦唔係學校叫/家長叫
係班主任自願的
浸聯既老師有heart既程度,係我見過咁多中小學最好的
我表弟係九龍塘讀名校,之後轉校, 個度d老師就真係當返工咁啦...都冇做教育既心..

2.浸聯老師唔惡,校長唔串...
校長串?呢個真係完全冇可能 =.=
校長好人既程度,我寧願見到校長,都唔會想見到訓導主任 (唔係話訓導主任惡,訓導主任當然一定有佢既形象先可以嚇到d曳學生,我係想講校長係好和善,一定冇訓導主任咁嚇得人 =] ) 訓導主任都是很好人的

3. 浸聯中學派位好
呢個我覺得係有一定既保證
我之前都開過一個post,係講荃灣區升中派位既情況 (information from 明報出既一本野)
本書講, 浸聯升到英中既比例,係高過荃官小
ps! 我冇話荃官小唔好,間間小學都一定有長處
我只係想講, 浸聯既成績真係有一定既保證

唔知各家長知唔知
升中派位,係分3個banding
會係跟呈分試既排名,分3個banding
入到band 1/2/3之後, 就唔係再跟成績派位
係跟你既number
所以, 只要你保得住小朋友係band 1 水池, 入唔入到心儀中學就同成績冇關係, 係講運氣
考第1同考第10既小朋友, 大家都係band 1水池的話, 就有可能考第10既派得好過考第1的
所以!要保住小朋友係band 1水池呀

咁點分band 1/2/3 水池?
每年中一入學分班試, 其實間間學校既卷都係一樣
教育局就會將呢個成績, 係每年既3-4月, 話返比小學知, 上年你地既小6 (而家係中1既學生) , 成績考成點, 結果出黎係, 今年 (今年升中1既學生)入面, 由第1-第xx個係band 1, 第xx個至第xx個係band 2/3,

例如:上年班人考得好, 教育局話全級頭85個都係band 1
咁6年級呈分試排名既頭85個就係band 1水池, 86 就係band 2

浸聯係年年都keep住 around 頭85名係band 1 (呢個成績其實已經好好) 一級你當有180人, 差唔多50%既人都係band 1...仲想點?!

一般既小學, 應該係 1/3 係band 1, = 頭60個
浸聯既學生年年考都唔同, 我知道有試過係去到頭90幾..
個年既中1生, 真係比左一份好大既禮物佢地既師弟妹

4.浸聯多唔多功課?我同我細佬都唔多呀...我自己有同人補習,我有見過其他學校多d(荃灣區), 有學校既老師教法好有問題...

5.之前見到有人comment 浸聯唯一既唔好就係樹大招風
呢個我係200%認同

6. 我見到有人話叩門浸聯, 之後話浸聯呢樣唔好個樣唔好..你去叩門=未讀啦...咁點知好唔好?
用垃圾桶收你d表 ?我相信你地係講緊紙皮箱...
有邊間gov.school唔係用紙皮箱收表?
荃官中,可風中學, 我去交表都係用紙皮箱
就算我去直資中學交表, 都係用紙皮箱

同你地講冇位, 但係又唔知點解會有收學生?
派位派位..派位就緊係派哂d位出去架啦...
可能會留返幾個位比學校自己收生..但係一定唔多
同你地講冇位, 但係之後有人唔去註冊, 咁咪會有位囉..
我諗如果你可以24小時係浸聯門口等, 佢一有位一定會叫你入去考..你做唔做到呀? 學校好難一有位就可以立刻通知到想考既人.... 希望大家明白

我自己係浸聯畢業, 我細佬同我差10年, 而家都仲讀緊浸聯
我真係一d唔好都睇唔到...

我絕對唔係浸聯老師/職員
我亦冇必要為浸聯講大話
只係唔想有家長, 睇到一d post後對浸聯有誤解

0    0    1    0

Dear tikyichan,

Thank you soooooo much for your sharing!

原帖由 tikyichan 於 10-3-21 17:29 發表
dear all,

1. 我相信浸聯唔會迫成績差既同學退學,我自己當年成績都唔好,記得仲係考全 ...

Yes. I'm impressed by the teachers.

.....浸聯係年年都keep住 around 頭85名係band 1....呢樣野我家姐都有同我講過, 所以, 我先比阿女讀呢間小學.

原帖由 tikyichan 於 10-3-21 17:29 發表
dear all,

1. 我相信浸聯唔會迫成績差既同學退學,我自己當年成績都唔好,記得仲係考全 ...

我都係咁諗! ~

原帖由 Karly媽咪 於 10-7-20 12:45 發表
.....浸聯係年年都keep住 around 頭85名係band 1....呢樣野我家姐都有同我講過, 所以, 我先比阿女讀呢間小學.

好,講得好

THANKS FOR YOUR SHARING!!!

dear all,

多謝你的分享,我對這間學校也了解咗很多. :D

原帖由 tikyichan 於 10-3-21 05:29 PM 發表
dear all,

‹ 上一主題|下一主題