用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 沙田/馬鞍山的SPK家長...有關校車??
go

沙田/馬鞍山的SPK家長...有關校車?? [複製鏈接]

剛剛收到SPK的offer letter, 我哋係住馬鞍山架, 聽聞學校自己校車係唔去沙田馬鞍山區, 好想請問住呢兩區既家長(現任或未來)係點同小朋友返學?

我打過去Mrs. Lai & Mr. Wong兩間公司問, 一間要11:20就上車, 另一間就11:40上車, 但係就貴幾百蚊...呢個都係次要, 我係擔心, 兩間都係用細van仔, 夠安全嗎? 有無而家坐緊佢哋車既家長可以分享下呢?

而家佢PN係工人姐姐接送返放學, 但係細B就嚟出世無可能做到, 仲有啲咩方法呢???????
   0    0    0    0

原帖由 gwengwen 於 10-3-24 15:20 發表
剛剛收到SPK的offer letter, 我哋係住馬鞍山架, 聽聞學校自己校車係唔去沙田馬鞍山區, 好想請問住呢兩區既家長(現任或未來)係點同小朋友返學?

我打過去Mrs. Lai & Mr. Wong兩間公司問, 一間要11:20就上車, 另一間就 ...

係隔離版見到有媽媽話mrs lai 要係藍田轉車... 真係幾辛苦, 唔知mr. wong個架點安排?或者我地可以Group 埋而家都讀緊住馬鞍山既小朋友, 睇下出年可唔可以直車到spk?

有家長話而家Mrs. Lai架車馬鞍山至大圍應該係6個, 如果多3個就可以直車返SPK, 計埋我哋兩個, 即係佢收多一個就得, 但係就唔知真定假...

另外就考慮緊會唔會自己帶佢返學呢, 因為有啲月份既返學日數真係少到無人有...(12月, 2月..) 扣埋親子活動日, 平均返十日學左右, 每日咪要200幾? 咁我哋約埋坐的士都夠有找, 因為八折的都係150蚊仲要東隧大老山~30分鐘唔駛

gwengwen你好,請問你填補SPK的時候是用馬鞍山的地址嗎? 我家在馬鞍山,距離SPK甚遠,會否影響入學機會?還想請教SPK的收生準則,看父母的學歷和家庭背景嗎? 謝謝!

我填表時是馬鞍山地址, 我們有數名沙田&馬鞍山區小朋友考入了SPK, 所以我相信居住地區不是學校的考慮因素, 但我們全都是PM class, 不知是否校方擔心我們居住處遠而安排。

至於收生準則, 之前是interview小朋友+家長, 今年則只in小朋友, 我諗係睇小朋友的表現為主, 而大家都說SPK會比較喜歡獨立的小朋友, 最基本條件應該係interview時要唔喊+完成老師指示吧!

其實面試成功也關係到"好唔好彩" (小朋友表現, 老師對你小朋友印象等) 我諗你可以多參考討論區以往的文章, 同埋平時多關心你的小朋友, 多作親子教育吧。

gwengwen, do you have Mr Wong's #? I have paid deposit for Mrs lai & waiting for her feedback on pick up time. I will take the Shatin route also, I guess no need to transit in Lai Tin (she said no need on Sat).

6321,

We have paid deposit to Mrs Lai on June 5 for the MOS/ Shatin route. She only advise the estimated time for us and last stop at Tai Wai then straight away to SPK. She said the pick up time could only be advised later, coz there may some more pupils join.

Hi Shelley,

It is great to hear it will go to SPK directly. Thanks for your advise!

‹ 上一主題|下一主題