用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 一年級以上既功課多唔多&課程深唔深 ? ...
go

一年級以上既功課多唔多&課程深唔深 ? [複製鏈接]

小兒續緊小一, 想問下唔知由二年級起, 各位家長
覺得平日功課多唔多 ? 同課程深唔深呢 ? 謝謝

Catherine
   0    0    0    0

原帖由 catherinepang 於 10-3-26 12:13 發表
小兒續緊小一, 想問下唔知由二年級起, 各位家長
覺得平日功課多唔多 ? 同課程深唔深呢 ? 謝謝

Catherine

Catherine:
我囝囝今年一個小一、一個小四,我覺得小二D課程唔係好深,功課同小一差唔多,平時一小時內可完成當日功課。

原帖由 祖明 於 10-3-26 17:08 發表

Catherine:
我囝囝今年一個小一、一個小四,我覺得小二D課程唔係好深,功課同小一差唔多,平時一小時內可完成當日功課。

唔該晒祖明.
個人覺得功課是比較小. d朋友都說我變態, 宜家邊有家長
想功課多架.但我比較過真係小左小小, 每日都係4-5樣, 當中可能有1-2樣係改正, 默書就兩星期一次. 如果加多一兩樣就好. 平日真係差不多可以係一個小時內完成, 咁之後亞仔就只係係度玩, 玩, 玩.... 佢自己一個人係屋企就好難溫習到, 所以都時不時自己搵d paper比佢做下.   英文老師說過小二開始就會深返d同功課多返d, 所以想知係唔係 catherine

醒目開學勳章

我個仔今年9月將會讀CSK小一, 如果真係如你所講咁少功課就好喇, 因為我唔想佢咁辛苦。

原帖由 catherinepang 於 10-4-30 12:44 發表

唔該晒祖明.
個人覺得功課是比較小. d朋友都說我變態, 宜家邊有家長
想功課多架.但我比較過真係小左小小, 每日都係4-5樣, 當中可能有1-2樣係改正, 默書就兩星期一次. 如果加多一兩樣就好. 平日真係差不多可以係一 ...

原帖由 Funny 於 10-4-30 16:53 發表
我個仔今年9月將會讀CSK小一, 如果真係如你所講咁少功課就好喇, 因為我唔想佢咁辛苦。

咁你放心得喇, 我地讀左小一差不多一年, 都係父母比較辛苦.

原帖由 newfather 於 10-4-30 18:25 發表
咁你放心得喇, 我地讀左小一差不多一年, 都係父母比較辛苦.

我幾時都話父母辛苦D. 我同仔講我讀完書ga 啦! 唔係你我洗重讀.

我無記錯P.2 下學期好似教乘數,  Summer 背定差不多. 一教就好快ga!  要唔順抽出黎問都識, 返返覆覆咁問.

Catherine,

妳好,我仔仔今年謮小四,我覺得到目前為止,仔仔完成功課時開大約1-2小時,不過,他有兩天在校參加活動,返來已經大約5時左右,加上他也有其他補習和課外活動,有時還要溫習中英文默書,所以,仔仔真正所玩時間真的不多。
其實讀上去一定會多過一年級的功課,如果小朋友可以處理到現在功課,不妨可讓他輕鬆輕鬆,將來為升中派位,很難再給他時間玩樂

醒目開學勳章

原帖由 newfather 於 10-4-30 18:25 發表

mouth:" />

原帖由 Funny 於 10-5-4 10:57 發表

因為宜家仔仔真係輕鬆過龍, 永遠都你我地家長急, 佢地就唔緊唔要....

原帖由 catherinepang 於 10-5-6 20:33 發表

因為宜家仔仔真係輕鬆過龍, 永遠都你我地家長急, 佢地就唔緊唔要....

呢D咪叫皇帝唔急太監急囉 我個細o既今年小一,讀o左大半年啦!依家都重係一舊雲咁,我冇返學上堂有時重清楚過佢應該做D乜
另外重有個大o既今年小四,差兩年讀完小學啦,出年重要報分,應該緊張o下自己D成績啦!但就好似唔關佢事咁,成日懶懶閒  任由D成績進就進、跌就跌

難為我o既心情同情緒就永遠跟住佢o地D成績起起跌跌,我就緊張到死喎 日日陪兩位太子讀書,好似我做學生多過佢兩兄弟,總之見佢o地唔緊唔要個樣我就
‹ 上一主題|下一主題