用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 君匯港維多利亞逢星期二及四下午班 vs 凱帆軒學之園下午 ...
go

君匯港維多利亞逢星期二及四下午班 vs 凱帆軒學之園下午班 [複製鏈接]

請問你地會揀邊間?
   0    0    0    0

原帖由 muimuima08 於 10-3-31 15:38 發表
請問你地會揀邊間?

I will take 凱帆軒學之園下午班. At least it's 5 day in a roll.  My son also got accepted for LH (PM) and Victoria (Tues/Thurs AM).  I am struggling if I should let him try to take both school and then consider which one he likes later.

Maybe you can try to ask if Victoria will let you change Mon-Fri.    But I think chances are very low.

多謝你的回覆,但如果2間都上會唔會對小朋友太辛苦?

如果我揀會揀學之園, 雖然兩者校舍比較我本人較為喜歡維記, 好舒服同潔淨, 但如果只係返3,2日,我就唔揀, 因為我想小朋友可以養成一至五要返學既習慣,同埋我覺得對小朋友學習先會有連貫性, 如果一個禮拜只返3,2日, 我不如同佢返playgroup! 我亞囡學之園收左pm class, 維記就waiting list, 但就算維記最後有offer 比我而唔係5日班, 我一定會唔讀! 但純粹本人意見而已

如果係我,我都會揀學之園

原帖由 muimuima08 於 10-3-31 15:38 發表
請問你地會揀邊間?

咩原來依家有得咁樣分班喎...

我同你的情況一樣,同屋企人商量後,都係決定讀學之園。

我自己的考慮是,我想我兒可讀5日PN,因為對小朋友來說5日其實易吸收d,而且我想佢習慣返學。對於呢2間學校,我兒在維多利亞讀緊pg,而我亦有去參觀過學之園,參考過幾本坊間有關幼稚園升學的書藉,及綜合過各方意見,覺得呢2間其實差不多,只係維記係再開放d,而基本上呢2間學校的升學都差不多(都係可走國際亦可走傳統學校),所以2間都係我首選。

但宜家維記咁樣拆班,等同double學生數量,雖然佢話全部保証升K1,但我擔心佢咁樣會影響老師質素,因為老師可能要多照顧小朋友,亦可能要請多些老師但唔知質素如何。所以我都係揀學之園啦,反正都係我心水。
‹ 上一主題|下一主題