用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 音小會否多人考嗎?
go

音小會否多人考嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 Loklok2 於 10-4-2 10:33 發表

有冇人知道多唔多人考音小呢???
我有同事今年想同兒子報考所以問我,哎呀!其實我唔清楚,雖然我個仔上年考完,今年九月入讀音小,不過我個仔是見第二次面試,而音小又收了他,所以會否多人考我唔知,想問問有冇人知呢???謝!

我見上年考時都幾多人架! 我身邊的朋友都好多帶小朋友去考, 不過以我所知就好多人係去留個位以防萬一, 到考到心儀的小學就放棄音小!

有時都幾難理解家長幫小朋友選學校的動機!如果家長認同音小用音樂和基督教教育下一代,點解又幫孩子去選另一類教學模式呢?本人就比較簡單,認同音小,就送對仔女去讀。現在大仔讀到中三,大致都行出他們的教學理念。

簽名被屏蔽

提外話, 我見到張報名表其中兩個問題, 一係選音小的原因, 我記得有音樂培育, 以聖經立場施教, 教學理念, 直升中學, 同全人發展.  想請教一下讀緊的家長係咪都係先排音樂同聖經架呢?

第二係會否參加家長學校. 其實係咪即係家教會呀, 係咪一定要答會的呢, 如果答時間許可會參加, 咁係咪機會低啲呢?

仲有, 我見到 5 月又有一次答問會.  我 3 月嗰次 MISS 咗, 想問今次係咪同上次一樣的, 定係今次只係 FOR 已交申請表的家長呢?

原帖由 chanwendy 於 10-4-7 11:52 發表
提外話, 我見到張報名表其中兩個問題, 一係選音小的原因, 我記得有音樂培育, 以聖經立場施教, 教學理念, 直升中學, 同全人發展.  想請教一下讀緊的家長係咪都係先排音樂同聖經架呢?

第二係會否參加家長學校. 其實係 ...

我自己就選教學理念先, 等二就音樂, 等三就唔記得了, 因為我由開始聽簡介會到問過幾位在讀音小的朋友和她們的媽媽, 都覺得校長的言行同簡介會都係一致的, 本人十分欣賞, (因我去了幾間學校, 發覺有些言行是不一致的)今年九月我女兒就會到音小上學了.

至於家長學校, 我就不是太清楚了, 不過我諗, 校長應該唔會介意你不是每一次都出席的, 最緊要有心吖嘛!!

我都冇參加家長學校、家教會等…都沒有問題的。
3月同5月的答問會所講的,應該是差不多的。

What is "家長學校"?

請問學校在學科成績方面是否可以, 因人人都說是開心學校, 怕將來中學小朋友很幸苦, 可以分享下實際有否如家長說成那樣
原帖由 vcom 於 10-4-5 14:39 發表
有時都幾難理解家長幫小朋友選學校的動機!如果家長認同音小用音樂和基督教教育下一代,點解又幫孩子去選另一類教學模式呢?本人就比較簡單,認同音小,就送對仔女去讀。現在大仔讀到中三,大致都行出他們的教學理念。 ...

好難講開心教學,成績一定差,小朋友吸收個個到唔同。本人信念就是學校不高壓教學,同時家長唔好太放任小朋友。相信學習音樂,不單只練習左右腦,同時通過樂器的訓練,要有恆心去練樂器,絕不容易,不是一兩年而可以是一生的學習,心信對小朋友是終身受用。

其實我都好認同全人教學既重要,我囡囡而家都係讀緊呢類型既基督教幼稚園。我想問音小面試難唔難架.... 係唔係一定要基督徒同埋之前要唔要本身識某一種樂器先會收

我覺得面試無咩壓力,因為小朋友只是由老師帶進課室唱歌跳舞.我覺得學校又無標榜孩子要咩咩樂器幾多級數.
反而係家長問卷及家長面見老師的表現是否認同學校理念.
學校也不一定要基督徒家長,但學校重視家長是否支持子女在基督教的薰陶下成長.
我今年面試時老師問:1.為何你為子女選此校?
                            2.你平日多與子女做什麼?
                            3.假日時又做什麼?
                            4.子女有無學樂器?(有,但只是一些
                               親子班鋼琴)

5.你覺得孩子有咩要改善的地方?

好睇邊個老師面試, 我見時個老師講到明想我地都信基督教的.
‹ 上一主題|下一主題