用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 十分滿愉景灣Easter Egg Hunt的安排
go

十分滿愉景灣Easter Egg Hunt的安排 [複製鏈接]

昨天我報名參加了愉景灣Easter Egg Hunt,一心開開心心與老公囡囡去玩。我們更早些去到先玩fun fair,雖然人多但也是開心。但到了1:45pm落去沙灘尋蛋,原來是惡夢的開始。

2:00pm 小童組,5-6歲。2:00pm dancers跳完舞小朋友就可以進去範圍內尋蛋。當時已圍了很多家長(三至四排圍場厚)
。當所有小朋友進入範圍內,內裏迫到爆滿,每名小朋友與小朋友的空間只得一尺,範圍內有百多名小朋友,外周又建築了三至四排家長圍觀、拍照等等。開始後不到一分鐘,已見不到囡囡的踪影。很難才可從家長們裏探頭看看。心想讓她自己玩吧!過了不到5分鐘,司儀說有小朋友被其他小朋友弄倒沙入眼。大家家長也擔心,也說「咁迫一定會弄倒對方。」我也見到不少小童不停〝卒〞眼。

玩的途中十分迫、十分混亂。司儀不停叫家長退後,讓出多些空間,另外又叫小朋友不可大力〝畢〞 沙。玩的過程約維持30分鐘,司儀說快將完結,我心想咁快玩完也好,免得囡囡會是下個被小朋友弄倒沙入眼。

當司儀說最後30秒時,我突然想到如何能接到囡囡,如可從百多名小朋友裏找出囡囡。而司儀又說,稍後會有秩序讓家長接子女,我才安心。當結束時,司儀叫小朋友們到出口處,那時很多家長走入尋蛋範圍,場面十分混亂。出口處堆滿小朋友及家長,約有二百多人。我與老公立即跑到出口處,四圍望尋找囡囡踪影。在百多小朋友中找回囡囡踪影已很難,又何況要在二百多人中尋找她。我急忙叫老公在前面出口處找找,我在後面找。過了5分鐘,也找不到,我立即走到台前,叫老公繼續揾囡囡。我走到台前,已不停有家長要求司儀宣佈尋人啟示,司儀不停讀出小朋友的名子,叫他們回到台前。而又有很多小朋友獨個兒擔心地等待家人。那時,很多家長像我這般心急到不能形容。又過了3-4分鐘,我也未見囡囡踪影,我也再一次要求司儀讀出囡囡名子。我十分不滿這樣的安排,二三百人圍在一起,這是有秩序接子女嗎?一個只得5歲的人仔,我不知囡囡會不會跟人潮走出出口;又不知她會否走出範圍去找我們。沙灘這麼大,我怎樣才能揾她,我急到很想報警!接著一名工作人員見我這麼久也揾不到,也無奈的望著我。我又再一次要求司儀讀出囡囡名子。幸好人潮也開始散了,我見到老公帶回囡囡返到台前,我真的十分開心及放心。囡囡沒有走出範圍,她在後面四圍找我們。我很不滿大會這樣的安排,完全沒想過小朋友的安全!我以後也不會再參加,尋蛋最終是尋人!!十分氣憤!
   0    0    0    0

睇見你咁樣講, 好在我冇幫阿仔報, 要話比我同事聽先得, 好慶幸佢仔仔抽唔到.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

多年前我也有和你一模一樣的經歷和氣憤, 多年來我都不斷叫身邊的朋友不要去......想不到,主辦單位有了這麼多年的經驗和各方的意見, 情況還是一樣.

原帖由 pin 於 10-4-3 15:23 發表
昨天我報名參加了愉景灣Easter Egg Hunt,一心開開心心與老公囡囡去玩。我們更早些去到先玩fun fair,雖然人多但也是開心。但到了1:45pm落去沙灘尋蛋,原來是惡夢的開始。

2:00pm 小童組,5-6歲。2:00pm dancers跳完舞小朋 ...

1早就知會係咁,所以都無參加,估唔到仲有咁多人去襯熱鬧,真係擔心死

如果一早知就唔會報名。我現在說出來也希望大家家長要想清楚,知道會有乜問題發生。$150報名費只玩30分鐘都覺得不太值,又何況這樣的安排.....

玩過一年, 我已再冇參加, 實在太危險, 完全冇顧及小朋友的安全

我都係玩咗一年.. 真係怕怕咯!!!

對小朋友來說真....真....真...真係太亂太危險..
小朋友唔小心令到d沙周圍飛, 佢周圍d小朋友飛沙入眼就一定了...
最慘不忍睹是連d家長都唔守秩序, 司儀有司儀大聲叫,
但d家長一d 都唔理... 搶蛋重狼過d小朋友..

玩完,見到小朋友都去唔到接, 真是太多人推來推去..
個心差d嚇死!!

原帖由 POTATOYUNG 於 10-4-4 23:33 發表
玩過一年, 我已再冇參加, 實在太危險, 完全冇顧及小朋友的安全

原帖由 pin 於 10-4-3 15:23 發表

2:00pm 小童組,5-6歲。2:00pm dancers跳完舞小朋 ...

佢地尼2年都係搵錢~所以都無去啦,之前攪係捐20蚊比一個機構及有玩具反斗城贊助,那時6歲前的小朋友一組可安排1位家長陪同,雖沒有2百幾人,不過都好迫,好彩大人可以陪~ 不過7歲之後個組就慘d ,d小朋友特別狂,好多都整到其他小朋友眼,有d家長就早有預防帶埋潛水鏡比小朋友帶住黎掘,細粒d個d又試過比大d個小朋友搶左掘到d蛋 ~

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

醒目開學勳章

原帖由 ec_2002h 於 10-4-5 00:09 發表
我都係玩咗一年.. 真係怕怕咯!!!

對小朋友來說真....真....真...真係太亂太危險..
小朋友唔小心令到d沙周圍飛, 佢周圍d小朋友飛沙入眼就一定了...
最慘不忍睹是連d家長都唔守秩序,  ...

me too, 玩過一次唔敢再去

混亂成咁,搵你去

王國長老

原帖由 ec_2002h 於 10-4-5 00:09 發表
最慘不忍睹是連d家長都唔守秩序, 司儀有司儀大聲叫,
但d家長一d 都唔理... 搶蛋重狼過d小朋友..

係有呢種家長, 所以有咁既父母都好悲哀....
要爭, 要勝利, 搶得快好世界....

其實5-6YRS 果組都應該要有家長陪啦, 阿女5YRS 我都係幫佢幫左3-4YRS 果組玩, 就係一早已經怕左要點樣搵番佢

Thanks for the comment, in fact if you search this forum you will find that some parents already commented on how bad the arrangement was in the past. Anyway it is lucky nothing happen to your child.
‹ 上一主題|下一主題