用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果唔讀pn,考k1是否好難?
go

如果唔讀pn,考k1是否好難? [複製鏈接]

我小朋友係08年8月份,好多學校當他細仔,所以唔收,我想問下你們,如果唔讀pn,考k1是否好難? 因為我擔心今年未必有幼兒園收他
   0    0    0    0

Same here, my son also born in Aug,08, no offer yet. All are waiting list. ai..... just let him go for playgroup la

Wendy, some of the kindy start to call up for waiting list child for interview. Hope u have offer la

我個囡係0810, 剛剛啟思打黎下星期六去INTERVIEW, 不過係下午班,我諗而家D大仔開始放返D位出黎比我地架啦, 大家再等下先啦.

我個人覺得唔讀N考K1又沒大問題…
其實K的interview由10-11月已開始,在N都不是學了什麼(只剛上了1-2個月堂),屋企自己教重要好多好多!再者,K考的都是常識同禮貌等,這些全都應議是在家學習的。當然,interview時媽媽就要表示在家有時間教小朋友,唔好比interviewer覺得屋企得個工人姐姐或老人家餵食飯,其他時間小朋友就係瞓同睇電視啦…

Don't worry.  My girls was born on 31.12.2007, no PN training but they still got K1 offers from 4 KGs.  Training at home is important.  Most KG assess children based on interview performance.  Let them meet with more people and experience things under different enviornments so that they can have good performance during interviews.  Better to have some interview experiences before they attend the targeted KG's interview.  This would really help.

我個女係0812, 暫時in咗兩間都收n1. 仲有兩間未in. 所以細b都唔係冇希望架.
我覺得讀n1都只係學下群體生活同自理能力, 並唔係academic嘢, bb亦唔會話叻好多. 如果係全職媽媽可以全力教BB, BB分分鐘叻過返PN嘅小朋友. 但如果只係工人湊, 唔讀N1而直接去in K1可能輸蝕少少. 因為K1 interview咁短時間, 考唔到d乜, 學校可能會睇埋你而家讀緊邊間pn, 估計一年後你升K1時會唔會易教D.

我都正為咁而擔心啊!
因為我唔俾阿仔讀今年PN反而俾佢去一啲冇名教室去讀..因為個度師生比例1:6..因為我仔仔未講嘢所以我希望老師可以集中啲教...但又怕IN時幼稚園唔喜歡...我都好頭痛而架....

原帖由 tantanmama 於 10-5-13 09:57 發表
我個女係0812, 暫時in咗兩間都收n1. 仲有兩間未in. 所以細b都唔係冇希望架.
我覺得讀n1都只係學下群體生活同自理能力, 並唔係academic嘢, bb亦唔會話叻好多. 如果係全職媽媽可以全力教BB, BB分分鐘叻過返PN嘅小朋友 ...

回覆 2# tantanmama 的文章

請問你in咗兩間都收n1, 是哪兩間呢? 我仔仔是0810, in了2間都是waiting list.

我個朋友個女係 06年大b, 當年佢有 in pn, 見幾間都收, 但係最後冇讀, 因為佢係全職媽媽覺得可以自己教, 就冇謂花錢讀喇.

點知一年後 in k1時, 就見咗好多間都只係得一兩間肯收, 佢個女係唔怕醜架, 肯講嘢的, 我冇問點解人地唔收.  不過 06 年的出生率已經唔算高喇, 如果係 08 或者 09 的情況可能仲差.

原帖由 shirleylmx 於 10-5-13 23:32 發表
請問你in咗兩間都收n1, 是哪兩間呢? 我仔仔是0810, in了2間都是waiting list.

係坑口綠茵(全日班)同都會駅boxhill(p.m.).

本人覺得上幾個月的pn班係學唔倒咩嘢, 不過就可以比小朋友了解咩係校園的生活, 習慣一group小朋友一齊同桌玩, 一齊唱遊. 對幾個月後的interview其實好有用, 因為k1 interview的環境就extactly係每日上課的環境.

仲有, 其實有d學校係會好睇你小朋友現在係邊間學校讀緊pn, 可能佢地覺得這間學校你小朋友都可以入到pn, 應該係唔差.  

再者, 小朋友將會係interview一年後才入讀k1, 如果小朋友係一間好的pn讀緊, 亦代表佢仲有1年時間比呢間學校train佢先過來讀k1, 咁係咪對收生有幾直接的影響呢?

這只係以過來人身份去表達, 我小朋友e家係victoria讀緊pn, k1只考了兩間 - kv同sc, 兩間都收左.

我都感到很頭痛,都在取捨中,讀抑或吾讀, 人地個個都話大仔有著數,我就話吾係,最主要是個仔的表現,就算他平日幾好,in個時不合作,就咩野都吾得.
    我都是怕吾讀,會吾會k1 in 時都吾得, 但係再想一下,就算是讀, 都是10月-11月就要in k1,到底n1可以幫到幾多?

考k1是否好難視乎你報邊間K!

我大女又係8月b, 不過個時報pn我就一早去報(好似係佢1嵗前就已經報名), 而間pn只係普通學校, 所以都叫有offer, 不過我知道遲左去報名個d真係冇晒位!

雖然pn好似學唔到d咩, 但係我見佢係屋企真係好悶下, 反正都唔expect佢學到d咩, 但係最起碼每日有3個hrs可以同其他小朋友相處下, 佢又好似好開心咁, 所以如果有時間又afford得起我都讚成返pn, 而且有d出名既kinder既報名表係要填有冇讀緊邊間pn/k, 咁我諗佢問得就應該係想知道/prefer有讀過pn既小朋友? 話晒都唔驚返學, 唔駛重頭適應過? 因為初頭返pn好多小朋友都喊到豬頭咁, 如果未返過pn而直接讀k, 個小朋友可能又要一段時間適應, k班既師生比例多咁多, 試問d老師點可以同一時間take care咁多小朋友? 所以可能真係會prefer讀過pn既小朋友掛?

不過咁細讀pn, 真係要預左成日病, 一個月都唔知返唔返到2個星期學! 我大女個時就係咁個個月都病, 仲要"野"到我同個細妹, 所以讀左幾個月我就同佢退左學! 所以呢樣野都要諗清楚, 小朋友病左要照顧都好麻煩!

‹ 上一主題|下一主題