用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢 vs 德田兆強
go

禮賢 vs 德田兆強 [複製鏈接]

我想問一下你們如果是你們, 你們會怎樣選擇呢 ? 請幫忙給意見. 謝謝 !
   0    0    0    0

原帖由 kinalee 於 10-4-7 06:30 發表
我想問一下你們如果是你們, 你們會怎樣選擇呢 ? 請幫忙給意見. 謝謝 !

截然不同的學校!
要睇吓你要求什麼?

可否幫忙解釋一下有何分別呢 ?

原帖由 kinalee 於 10-4-7 14:10 發表
可否幫忙解釋一下有何分別呢 ?

禮賢:
1) 私校, 每個學生都經過interview.
2) 相比兆強, 會少d功課. 禮賢出名德育

德田兆強:
1) 統一派位. 只有一少部份叩門經過interview.
2) 非常注重學術成績, 多功課.

得田主流學校一定超多功課, 而禮賢係c校, 會活動教學好多 2間totally difference wor
原帖由 HIN2003 於 10-4-7 16:29 發表

禮賢:
1) 私校, 每個學生都經過interview.
2) 相比兆強, 會少d功課. 禮賢出名德育

德田兆強:
1) 統一派位. 只有一少部份叩門經過interview.
2) 非常注重學術成績, 多功課. ...

其實兩間都收了我的仔仔, 但現在都不知道選擇那一間, 如果是你們, 你們會怎樣選擇呢 ?

原帖由 kinalee 於 10-4-7 23:56 發表
其實兩間都收了我的仔仔, 但現在都不知道選擇那一間, 如果是你們, 你們會怎樣選擇呢 ?

1) 你住在哪兒? (坐校車的通常要 7:00 上車, 即6點幾要起身.)
2) 之前讀哪間幼稚園? ( 活動教學的升兆強, 會比較吃力 )
3) 是否全職mami? (讀兆強的話, 應該要花時間去跟功課)

如果小朋友smart & "谷"到的話, 加上有全職mami, 讀兆強就無問題.
否則我會選禮賢.

1) 你住在哪兒? (坐校車的通常要 7:00 上車, 即6點幾要起身.)
2) 之前讀哪間幼稚園? ( 活動教學的升兆強, 會比較吃力 )
3) 是否全職mami? (讀兆強的話, 應該要花時間去跟功課)

如果小朋友smart & "谷"到的話, 加上有全職mami, 讀兆強就無問題.
否則我會選禮賢.

以往我都係用這方式去決定, 現在不是了, 比我選會再考慮禮賢, 因除了小朋友的條件外, 還要看父母的心態, 特別是負責看功課的媽媽, 要受得壓力, 否則會同學校一齊向小朋友施壓, 這點好重要, 因傳統學校競爭大. 主要要看你們想小朋友開心呀! 還是看高一點.  各有好壞.

原帖由 tsz 於 10-4-8 12:20 發表

如果小朋友smart & "谷"到的話, 加上 ...

咁你選了哪間學校? ( 你放棄了禮賢?)
我囝囝都叩到心儀小學, 但要6:45出門口.真係未見其利, 先見利弊. (時間真係唔夠用)
但比我選多次, 我都會出去讀唔會留在藍田.

揀兆強可以節省每月幾千元開支

我囝囝在金麗幼稚園, 成績都OK啦,  我們住在油塘, 不過可能會搬去黃太仙, 所以現在在頭痛中.

醒目開學勳章

李兆强好多大陸人,學生品行(唔係全部),但我見過的都係差

但係有人話其實兆強, 中學派位的區都很好. 所以我才想的.

原帖由 kinalee 於 10-4-8 22:35 發表
我囝囝在金麗幼稚園, 成績都OK啦,  我們住在油塘, 不過可能會搬去黃太仙, 所以現在在頭痛中.

睇牌面, 就應該讀兆強, 兆強真係好多觀塘區家長ge dream school.
我ge擔心就正正係小木偶媽咪ge所講, 雖然我唔認識兆強學生. 但學壞左, 想教返好就難 . 所以我都唔敢試.
反正你都要搬出黃大仙, 如經濟許可的話, 禮賢真是不錯的選擇, 我相信學生質素一定有分別

醒目開學勳章

agree
我覺得一個人既修養品行俾成績重要好多
可以付擔到的話,就禮賢吧,我相信學生質素一定有差距的
小學生涯6年,同學間一定有影響的
品行係家庭教育所培養,睇父母係點,仔女就係點

原帖由 HIN2003 於 10-4-10
發表

睇牌面, 就應該讀兆強, 兆強真係好多觀塘區家長ge dream school.
我ge擔心就正正係小木偶媽咪ge所講, 雖然我唔認識兆強學生. 但學壞左, 想教返好就難 . 所以我都唔敢試.
反正你都要搬出黃大仙, 如經濟許可 ...

謝謝你們的意見, 我覺得你們的意見很好.

如果金錢不是問題的話,我會選禮賢,因我選學校會看學生和家長的品德及言行,學校本身的學習環境。其實禮賢都好出名,排位中學都很好的。
小木偶媽媽講得很好學生質數有差距是一定有的,我都是住油塘,我大仔(幼稚園、小學至中學)都沒有在這區。

自從津校要大抽獎後, 學生素質真係無晒保障, 話就話名校, 根本唔知會收到咩學生.
有幾十年的名校又好點, 校友夠多, 至少首輪收的學生質素可能會好些, 其他的真的各安天命.
‹ 上一主題|下一主題