用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山邊間幼稚園好
go

馬鞍山邊間幼稚園好 [複製鏈接]

我依家考慮靈糧同綠茵
   0    0    0    0

我想個仔讀綠茵係因國際學校,但睇見好多媽咪又話靈糧好,無人講綠茵,都唔知點選好......

係~我初初都係選綠茵,因我想比仔仔讀國際班,但有家長口碑麻麻,所以我選左報威寶

簽名被屏蔽

回覆 4# monmonbe 的文章

馬鞍山靈糧堂幼稚園為活動教學,他們使用高角度教學法讓學生學習。環境佈置豐富,小朋友會開心上學。有學券。
綠菌感覺較商業化,但整體感覺尚算良好。較有優勢的當然是語言方面。但無學券。
看你想小朋友在什麼環境下成長及培育。
poison
poison

我本身都鍾意靈糧.

我個小朋友讀綠茵嘅PN班,雖然係玩票性質,但佢不經不覺真的學了好多英文。有日同我講︰媽咪,sit on the chair。我都嚇了一跳!
至於靈糧,我都有朋友仔女讀過,上學真的勁開心,但上小一真的辛苦死了,佢地都要辭咗份工去跟番一年先追得上。

我今年都入靈糧, 你朋友平時放工會教小朋友讀書嗎, 因讀邊間幼稚園都好, 個3個鐘都不會學都太多野, 都要回家溫習, 如你覺得小朋友學得不太好, 你都可以出去再買一些功課給他做, 培養小朋友從小有少許功課做的習慣. 唔可依賴散學校., 我都同意你說靈糧會比較fee, 因她們是活動教學.

原帖由 skmibb 於 10-5-2 22:08 發表
我個小朋友讀綠茵嘅PN班,雖然係玩票性質,但佢不經不覺真的學了好多英文。有日同我講︰媽咪,sit on the chair。我都嚇了一跳!
至於靈糧,我都有朋友仔女讀過,上學真的勁開心,但上小一真的辛苦死了,佢地都要辭咗份工去跟番一年先 ...

我的朋友都是老師來的,自己返屋企當然會教啦!
不過間學校真的太過「愉快學習」,K3寫都不用多寫,到一年級就慘啦!

你朋友是老師都選這間給他的小朋友, 他應知這間學校是這樣的. 都一年級才知, 哈哈, 會不會有些奇怪

原帖由 skmibb 於 10-5-3 12:56 發表
我的朋友都是老師來的,自己返屋企當然會教啦!
不過間學校真的太過「愉快學習」,K3寫都不用多寫,到一年級就慘啦!

之前佢都唔係好清楚,都係聽人講好好,都知道自己身為老師,以為其他方面自己都可以處理得到,於是俾佢讀。

點知……讀完之後就有啲後悔,因為當初佢就係唔信佢啲朋友講︰小朋友一定係依三年讀得「超」開心,但升上一年級就惡夢開始了。情況真的如此,而家就叫我諗清楚。

我朋友真的再三叮囑我呀!

‹ 上一主題|下一主題