用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仁濟醫院王華湘 VS 何文田官立中學
go

仁濟醫院王華湘 VS 何文田官立中學 [複製鏈接]

西貢區,第一志願TKO官中,第二景嶺。
第三志願,二間都喜歡,各有優點,請問你哋會揀邊間??

仁濟醫院王華湘開三班英文班,車程二十至三十分鐘,
74個學位全西貢band 1-2學生抽,放第三好似好危險會抽唔中咁?

何文田官立中學開一班英文班,車程五十至六十分鐘
有2個學位給聯繫學生band 1-2學生抽,好似抽中機會大D?

以校風+成績決定,咁邊間較好?
如不方便網上留言,請pm我。
多謝各位幫忙!
   0    0    0    0

Hi Ken仔媽咪,

我女都係西貢區,我都煩緊點排第二同第三志願。雖然今年多左2間英中可以選,但band 1學位都係唔夠分配,所以選校策略要有技巧之如仲要隨機編號夠前。同埋唔可以根據上年既形勢來分析選校策略,真係好擔心!

昨晚家長會,校長都有提到王華湘明年會少開一班,原本5班減至4班,而受微調政策下,佢地原本可以開3班英文班和2班中文班,而家少開一班即係學位少左,但入英文班既機會就大左,校長說家長可以留意一下。另根據學校上年派位資料,BAND 1生放王華湘在5/6位都可派到。

原帖由 HoTing 於 10-4-22 12:35 發表
Hi Ken仔媽咪,

我女都係西貢區,我都煩緊點排第二同第三志願。雖然今年多左2間英中可以選,但band 1學位都係唔夠分配,所以選校策略要有技巧之如仲要隨機編號夠前。同埋唔可以根據上年既形勢來分析選校策略,真係好擔心!

昨 ...

班主任有經驗話比D學生知,如果頭五志願唔入,多數派得差架喇!
所以叫佢哋諗清楚點填頭五志願,王華湘開少一班令我更困擾,原本星期二決定放王華湘第三,點知尋晚發現得74個位開少了一班,就重新諗過==
有諗過放王華湘第二最安全,但景嶺自行有二次面試,唔放第二又怕冇得叩門。
老師話最可憐上年有個學生全級第五,第一志願填官中抽唔中,派左去一間麻麻哋band 2中學,有物辧法我唔擔心丫~
我已經將迦密/宣基/觀塘官中/觀塘瑪利諾/聖言放在最後架la~~
但都唔知點填3-5志願??

另根據學校上年派位資料,BAND 1生放王華湘在5/6位都可派到。>>>今年少左26個位可能有變了

**呻多二句先,西貢區都夠慘架la,政府仲比好學校縮班,真係玩死人**

填王華湘定係何文田官中在第三志願?
填埋就完晒,所有都定局架喇,唔會再煩大家。
唔該幫幫手

**今日見完班任比左D意見我,終於決定好第三同第四志願la^^**

請問你最後放邊間第三及第四呢?

原帖由 師奶 於 10-4-23 07:37 AM 發表
填王華湘定係何文田官中在第三志願?
填埋就完晒,所有都定局架喇,唔會再煩大家。
唔該幫幫手

**今日見完班任比左D意見我,終於決定好第三同第四志願la^^** ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 10-4-25 16:32 發表
請問你最後放邊間第三及第四呢?

等三志願王華湘,第四甲子年
老師提醒如果喜歡何文田官中就要放第一志願,不能放第三志願。
之前我忘記2個聯繫學位必須放在第一志願,官小先可以抽的。

咁甲部及乙部即係只可以放何官在第一, 不然, 就無機囉.  但係好少位呀! 我係深水埗區呀.

原帖由 師奶 於 10-4-25 10:30 PM 發表

等三志願王華湘,第四甲子年
老師提醒如果喜歡何文田官中就要放第一志願,不能放第三志願。
之前我忘記2個聯繫學位必須放在第一志願,官小先可以抽的。 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

各位家長,

我個仔五年級上學期成績都有Band1尾,但今期考試跌落Band2中。過多個半月要考第一次呈分試,成績同操行都好飄忽。我好擔心個仔追唔返上Band1尾。

我仔仔今年九月升六年級,都係讀將軍澳區小學。好快都要選中學,希望有經驗的家長指點一下同比D意見。我想選景嶺/.慕德。都有唸過將軍澳王華湘王華湘校風如何?

將軍澳Band 1至 Band 2的中學有那幾間可選?

[quote]原帖由 Crabtree 於 10-4-25 22:39 發表
咁甲部及乙部即係只可以放何官在第一, 不然, 就無機囉.  但係好少位呀! 我係深水埗區呀.

咁你填好未呀~~
你鐘意何文田官中?
填完一身鬆晒^^
祝大家入到心儀中學

sukitsue
呈分試變數好大,失手一科可以跌到好後,同樣一科進步都可以上反好前。
真人真事,某人第一次呈分跌到70名,第二次追到60名,第三次追到3X幾名,最後三次呈分排行5x幾名,屬band1組別。
我都明白父母同小朋友都好大壓力,壓力大到發惡夢tin。
但有得追架!加油!
講真呢幾年我都四圍八吓,間間都有人話好有人話唔好。
唯一辦法就係睇下讀呢間學校D學生,放學係商場係公園係點。
景嶺聽完講座,個仔面試話老師好親切,D學兄學姐好好人,環境又好,雖然唔知抽唔抽中,但聽完校長一番話都印象難忘^^,個仔話唔中一,中第二志願都開心。

回覆 8# sukitsue 的文章

迦, 將官, 景, 宣基 band 2 相信機會很低, 上述4間所有學位都不足夠派給band1, 部份band 1 都要選擇 王, 呂, 慕.  7間中學共提供 170 x 7 = 1190, 接近西貢區 band 1 學生總數.  
band 2 只能在 王, 呂,慕 選一間作首志願, 2, 3 志願要想甲子, 鄭裕彤, 鄭植之, 祟真,
4,5 要想正覺, 靚次伯,
努力點, band 2 在本區真的選擇有限

明天要交初稿比老師睇. 乙部只填了頭幾志願, 還未填好30間. 不過, 見完老師可能都會有變數的.

原帖由 師奶 於 10-4-25 11:01 PM 發表
[quote]原帖由 Crabtree 於 10-4-25 22:39 發表

咁你填好未呀~~
你鐘 ...

有沒有資料可知將軍澳實制brand 1, 2, 3生在大抽獎的數目(扣除自行及直支)?

另4+3校的總學位似乎沒有1190個(或近似)那麽多?一半就差不多了!

原帖由 BSCYL 於 10-4-26 12:49 發表
迦, 將官, 景, 宣基 band 2 相信機會很低, 上述4間所有學位都不足夠派給band1, 部份band 1 都要選擇 王, 呂, 慕.  7間中學共提供 170 x 7 = 1190, 接近西貢區 band 1 學生總數.  
band 2 只能在 王, 呂,慕 選一間作 ...

尋晚填完正本,個仔完全知道填邊15間,有討論過。
個仔話諗到一個方法,一定唔會入band 2尾-3,但明知唔可行,但又解釋唔到比佢知。
佢話西貢區有1100人係band 1,band 1抽先,咁我將迦密/景嶺/宣基/官中位放1-4志願,然後放王華湘同呂潤財同慕德係5-7志願咁未得囉!唔洗煩。
我解釋比佢聽:例如景嶺放第二志願,咁人哋放第一志咁未冇晒位囉,如此類推...
佢話明明band 1抽先,放晒呢7間都夠位,點解唔得??最多都係中5-7志願其中一間姐,好似好啱道理咁。
唔識答點解唔得,只知道要一級級咁揀志願,我緊係跟老師咁填喇~
我交左表架喇!其實我都唔明點解唔得嫁?
會唔會好似傳說中電腦只行一至五志願然後停?之後事旦比一間,如果唔係咁點解成日聽到band 1學生统一派位派十幾志願??
‹ 上一主題|下一主題