用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田Band2中學應點排位?
go

沙田Band2中學應點排位? [複製鏈接]

(1) 請問馬鞍山崇真、梁文燕及陳震夏的校風及成績應怎樣排位?

(2) 請問楊葛小琳、青年會及黃鳳亭的校風及成績應怎樣排位?

(3) 請問劉百樂、黃允畋、覺光及陳楷的校風及成績應怎樣排位?

謝謝!
   1    0    0    0

原帖由 5p3 於 10-4-24 14:58 發表
(1) 請問馬鞍山崇真、梁文燕及陳震夏的校風及成績應怎樣排位?

(2) 請問楊葛小琳、青年會及黃鳳亭的校風及成績應怎樣排位?

(3) 請問劉百樂、黃允畋、覺光及陳楷的校風及成績應怎樣排位?

謝謝! ...

Hi,你可以參考番khmama 個全港中學排名,主要係官津學校。
http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2141081&extra=&page=34

第一頁就係。
根據khmama資料,按09年成績排:
馬崇>青年會>陳震夏>楊葛>劉百樂>覺光>陳楷>馮黃>黃允畋
按受歡迎計:
楊葛>陳震夏>馮黃>馬崇>覺光>青年會>劉百樂>陳楷>黃允畋
另一間咁上下嘅基督亦可睇吓,地點係博康村馬松深隔離;不過附近環境差D,我見經常有幾個阿叔放學時間坐響學校門口睇女學生;但學校本身唔錯。

Dear Pineapple0983,

多謝你的意見。

我個仔本來係band 1尾,點知第三次呈分衰咗,唉! 趺咗落band 2 (英A、中B、數B)。你話佢可唔可以博吓第一志願揀英中呢?我的心水係郭得勝。請指教。

我個仔都係呀.....真係好唔開心呀, 而且都唔知點揀....

原帖由 5p3 於 10-4-24 22:06 發表
Dear Pineapple0983,

多謝你的意見。

我個仔本來係band 1尾,點知第三次呈分衰咗,唉! 趺咗落band 2 (英A、中B、數B)。你話佢可唔可以博吓第一志願揀英中呢?我的心水係郭得勝。請指教。 ...

純粹個人意見,我覺得可以考慮2個方案:
(1) 第一選擇揀Band1尾,例如KTS/CWG/IMHC,揀LHK要好小心,因為佢雖係Band1尾,但每年都好多人揀;咁做法會冒一D險。
第二、三再揀啲Band2中一啲冇咁熱嘅學校。唔得再叩Band1尾門。咁做好處係可以博Band1尾,但如果唔得就可能會失控。
(2) 因為你屬Band2頭,理所當然要揀Band2頭學校,頭3位擺SJ/WC/YKHL嗰啲。咁做好處係保險,等攞到個Band2頭位之後再叩Band1尾門。
每個人對風險嘅接受程度都唔同,點填真係教唔到你。
另外你邊間小學?間間個江湖地位都唔同個喎!

原帖由 pineapple0983 於 10-4-25 11:29 發表

純粹個人意見,我覺得可以考慮2個方案:
(1) 第一選擇揀Band1尾,例如KTS/CWG/IMHC,揀LHK要好小心,因為佢雖係Band1尾,但每年都好多人揀;咁做法會冒一D險。
第二、三再揀啲Band2中一啲冇咁熱嘅學校。唔得再叩Band1尾門。咁做好 ...

我個仔間學校係廣源邨............

我打算:

甲部: KTS/SJ/CWG
乙部:KTS/SJ/CC/WC/MOS TT

這樣會不會很冒險呢?

請指教。

原帖由 5p3 於 10-4-25 18:06 發表

我個仔間學校係廣源邨............

我打算:

甲部: KTS/SJ/CWG
乙部:KTS/SJ/CC/WC/MOS TT

這樣會不會很冒險呢?

請指教。

我覺得你乙部的確係有D冒險;如果你係Band2,而且個隨機冧把唔靚,咁你KTS就會冇;SJ由於近年上得好快,報嘅人亦唔少,好多Band2生會將佢同WC擺響頭位;由於你第一選擇唔係SJ,咁你SJ個機會亦細。但CC唔係咁受歡迎,所以你咁填,中CC嘅機會大D。
如果你隨機冧把極差,咁可能會去到第五、六選擇。不過如果你係Band2頭,再叩番Band2頭學校,咁亦有機會,但冇保證喎。你如果廣源3期嗰間都OK架。
同埋我建議你派獎當日準備叩多1/2間直資,一唔掂就即去報名。
你要進取就要付出代價架啦。

咁即係想博入KTS都好難啫! 一定要叩門????

依你嘅說法,第二位就楝馬崇。但馬崇d校風好似唔多好?

乙部: SJ / 馬崇 / 青年會 /CC

這樣好嗎?

請指教。

原帖由 5p3 於 10-4-25 21:56 發表
咁即係想博入KTS都好難啫! 一定要叩門????

依你嘅說法,第二位就楝馬崇。但馬崇d校風好似唔多好?

乙部: SJ / 馬崇 / 青年會 /CC

這樣好嗎?

請指教。 ...

如果你隨機冧把靚,係有機會入KTS嘅;但冇人會知自已個冧把,依D就係點係大抽獎度嘅風險。
MOSTT 的確易入好多,佢地點遠,係馬鞍山;不過馬鐵站過去好近,行路唔駛5分鐘;佢主要有2班精英班,今年會有一班英文。由於學校資源有限,佢哋學校會張D資源放係e兩班精英度,其它班真係冇乜運行,要自求多福。如果你入到E班,都OK嘅。補充一句,佢同SJ/WC仍有距離。

我分析過今年沙田區的中一學位,因微調而撥比他區的英中位減少,因而令到整體沙田區的英中學位不減反加,機會接近前年(07-08)水平,就算Band 2學生都好大機會派入傳統英中,當然將來貴子弟讀唔讀得掂就請各家長自行評估。私人覺得揀郭得勝絕對博得過,成績較差最多讀住中文班。

原帖由 pineapple0983 於 10-4-26 09:56 發表

如果你隨機冧把靚,係有機會入KTS嘅;但冇人會知自已個冧把,依D就係點係大抽獎度嘅風險。
MOSTT 的確易入好多,佢地點遠,係馬鞍山;不過馬鐵站過去好近,行路唔駛5分鐘;佢主要有2班精英班,今年會有一班英文。由於學校資源有限,佢哋 ...

我都知隨機冧把靚好緊要

其實學校嘅位置都唔係問題,最重要係校風同適唔適合佢。

佢英文都唔錯,應該可以讀到英文班嘅,如果唔係我都唔敢博la。

我到依家重十五十六,未度掂.......

點算好?????

原帖由 kychanhkg 於 10-4-26 11:12 發表
我分析過今年沙田區的中一學位,因微調而撥比他區的英中位減少,因而令到整體沙田區的英中學位不減反加,機會接近前年(07-08)水平,就算Band 2學生都好大機會派入傳統英中,當然將來貴子弟讀唔讀得掂就請各家長自行評估。私人 ...

我都係因為咁,所以先至膽粗粗博吓啫!

就算係搞掂個排位,唉!仲要折騰多兩個月,心血少d都唔得呀!!!!

原帖由 adl824 於 10-4-25 10:14 發表
我個仔都係呀.....真係好唔開心呀, 而且都唔知點揀....

大家咁話la。

而家你度掂未呀????

原帖由 5p3 於 10-4-26 13:28 發表

大家咁話la。

而定你度掂未呀????

沙田區多英中係人都知,所以e兩年有好多他區報沙田嘅EMI;反而Band2就好少他區。即係話,過得黎沙田嗰啲,都唔係Band1尾。
如果你因為相信微調會令沙田英中易入D,而草率地填晒D英中落頭10選擇度,咁真係要祝你好運。
2008年沙田英中真係好易入,唔少Band2頭都入到LKM/TTS/LHK/PYC/IMHC/KTS/STMC,但2009年呢?點解冇人講嘅?
實情係2009年區內唔少Band1生派左去Band2,有D要靠叩門先入得番Band1尾咋。

原帖由 pineapple0983 於 10-4-26 18:34 發表

沙田區多英中係人都知,所以e兩年有好多他區報沙田嘅EMI;反而Band2就好少他區。即係話,過得黎沙田嗰啲,都唔係Band1尾。
如果你因為相信微調會令沙田英中易入D,而草率地填晒D英中落頭10選擇度,咁真係要祝你好運。
2008年沙 ...

我因為鍾意KTS/SJ,所以先.....都係博一間啫!

如果你個隨機號碼唔靚,你點揀都係要博ka la!!!! 只係明博定暗博啫!!!

想問

其實郭得勝同聖母無玷同grade, 都係天主教, 到底邊間成績好d呢?

原帖由 5p3 於 10-4-27 10:34 發表

我因為鍾意KTS/SJ,所以先.....都係博一間啫!

如果你個隨機號碼唔靚,你點揀都係要博ka la!!!! 只係明博定暗博啫!!!

我建議第1: KTS,第2、3:Band2中。
你講得啱,點都係要搏;遊戲規則係咁,我哋做家長只能夠過ed提心吊膽嘅生活。
唉,鬼叫個小朋友踩界咩!

今年個人認為唔好太冒險,學位小咗連有D  band 2學校
都減少咗1班,所有請勿太輕率.
上年未減學位已經好辛苦,見D band 1生同家長左撲右撲,連直資學校都要等!除非一路都好好運,就可以一博!
小女上年派第三志願,派位當日去咗海洋公園玩餐!      

((1)請問馬鞍山崇真、梁文燕及陳震夏的校風及成績應怎樣排位?
>>>梁文燕(太遠同埋偏僻),但係好多人爭.>陳震夏(藝術發展唔錯)>馬鞍山崇真(校風麻麻)

>>>葛小琳(升值緊)>青年會(普通)>黃鳳亭(普通)

>>>點放都得,派到你都唔會入.

最緊要你的小朋友banding,住係边.如果返學會唔會太早起身,路程太遠會難於控制,放學唔知去咗边,都係要考慮之一.

祝你們好運

原帖由 tklkarin 於 10-4-27 14:38 發表
今年個人認為唔好太冒險,學位小咗連有D  band 2學校
都減少咗1班,所有請勿太輕率.
上年未減學位已經好辛苦,見D band 1生同家長左撲右撲,連直資學校都要等!除非一路都好好運,就可以一博!
小女上年派第三志願,派位當日 ...

Dear tklkarin,

多謝你的意見。

原帖由 TINGMUM 於 10-4-27 11:42 發表
想問

其實郭得勝同聖母無玷同grade, 都係天主教, 到底邊間成績好d呢?

根據 khmama 嘅資料:

聖心           英中           Band 1C         全港排名 97     
郭得勝       英中           Band 2A         全港排名139

‹ 上一主題|下一主題