用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撒waiting list
go

聖羅撒waiting list [複製鏈接]

想問下, 聖羅撒既waiting list, 3月份時收唔到通知, 係咪即係無望啦??
   0    0    0    0

無記錯記得五月先會編上下班同交書薄費, 所以可能到個日之後先會通知你呢! 另外上年通告話交咗書薄費個d家長, 如果在指定日期前通知都可退回一半書薄費, 不過唔知今年會唔會一樣; 仲有, 我識得一個同學仔媽咪, 佢都不停咁求位, 到開學先通知佢插班, 所以未到最後一刻都唔好放棄呀, 如果真係想讀聖羅撒, 寫多幾封求位信比學校, 等佢地知道你既誠意啦!

希望你可以做到我囡囡既學妹!

原帖由 karryho 於 10-5-7 09:40 發表
想問下, 聖羅撒既waiting list, 3月份時收唔到通知, 係咪即係無望啦??

My girl is assigned pm class only(maybe 0709 small kid?)

在指定日期(jul30)前通知都可退回80%書薄費ga
That means waiting list may get offer from now til early Aug

Stephanielum,
May I ask if u're catholic family or not
seems too many bible story books(6)+ 1 additional holy song book?
worry if my girl's not serious on religion lesson
Pls advise

原帖由 stephanielum 於 10-5-7 10:33 發表
無記錯記得五月先會編上下班同交書薄費, 所以可能到個日之後先會通知你呢! 另外上年通告話交咗書薄費個d家長, 如果在指定日期前通知都可退回一半書薄費, 不過唔知今年會唔會一樣; 仲有, 我識得一個同學仔媽咪, 佢都 ...

My daughter is a september girl , she is accepted to study am class. I have registered but still considering study or not.

goldpiglet,

我都唔係天主教既家庭, 不過我唔抗拒宗教, 而且覺得讀天主教學校可以讓囡囡學習人生道理, 都未嘗唔係一件樂事,
開學到現在, 學校都無強迫我地唔係天主教既家庭去參加佢地個活動, 因為有一些活動是特別給公教家庭參與的.

至於聖經故事有六本好多, 其實每本都係一個好簡單故事, 去教導小朋友甚樣去學習每一件事, 去多些認識天主, 至於個本歌書(祈歌詩集)係用三年架, 係學校自己印刷, 得幾版歌詞, 唔係一年教哂架, 囡囡現在都係識一兩首!

你唔駛擔心你囡囡唔適應同唔認真喎, 學校主要都係用故事形式去表達比小朋友知宗教既野, 遲下當你囡囡上學無耐識得背天主經你聽, 你就覺得找到一間啱你囡囡既學校而好感恩!

原帖由 goldpiglet 於 10-5-7 10:58 發表
My girl is assigned pm class only(maybe 0709 small kid?)

在指定日期(jul30)前通知都可退回80%書薄費ga
That means waiting list may get offer from now til early Aug

Stephanielum,
May I ask if u're cath ...

That's very kind of u
Thanks again

原帖由 stephanielum 於 10-5-7 15:47 發表
goldpiglet,

我都唔係天主教既家庭, 不過我唔抗拒宗教, 而且覺得讀天主教學校可以讓囡囡學習人生道理, 都未嘗唔係一件樂事,
開學到現在, 學校都無強迫我地唔係天主教既家庭去參加佢地個活動, 因為有一些活動是特別 ...

I think they will call in the end of May or in June . The teachers asked the parents not to register if they don't want pm class during the registration dates. So I think some of them will give up if they eager am class.  May be you write a letter to request pm class.
** it is only my opinions.**

St. Rose (PM) vs HKBUK (full day)

Hi hi,

St. Rose just called me & offered my daughter (PM) place. My girl is 0711 & is on waiting list.

Pls advise which one is better St. Rose vs HKBUK????

As I prefer the full day class for my daughter, but st. rose only offer me (PM) half day.....

既然你都prefer full day, 咁咪已比咗答案你自己啦!
就算SRL am同pm又如何呢, 你唔係要找full day既學校咩?

原帖由 rachelcharles 於 10-5-11 13:17 發表
Hi hi,

St. Rose just called me & offered my daughter (PM) place. My girl is 0711 & is on waiting list.

Pls advise which one is better St. Rose vs HKBUK????

As I prefer the full day class for my da ...

醒目開學勳章

請問如果係waiting list 是咪學校一打電話來就會話收架啦
定是要再interview多一次先決定收定唔收呢??

Per my daughter's case, no need to have interview again, just pay deposit to confirm the seat.

醒目開學勳章

咁...即是有機會再interview的話都是未必收??

原帖由 rachelcharles 於 10-5-11 13:17 發表
Hi hi,

As I prefer the full day class for my da ...

HKBUK's full day class is expensive and the time of full day is relatively short. Not valuable.

And St,Rose PM , not represent 3years pm class. K2 becomes PM, K3 becomes am

SRL K1 三班AM,兩班PM
       K2 五班AM
       K3 五班PM

原帖由 formulababy 於 10-5-13 02:08 發表

HKBUK's full day class is expensive and the time of full day is relatively short. Not valuable.

And St,Rose PM , not represent 3years pm class. K2 becomes PM, K3 becomes am

我個女今年已經讀緊K1,上年已經IN左,但係waiting list,好失望。我今年4月已經寫左信去睇下有無位(K2),但係學校話要等舊生有無退學/無交來年書簿費先知。請問有無家長知道幾時會知同埋學校大約會幾時通知我呢?

我想大約是完成這個學年吧. 因為今年有GH KINDER第一年開班, 各KINDER都應該有些小女孩走的.

原帖由 wwy7891 於 10-5-13 23:25 發表
我個女今年已經讀緊K1,上年已經IN左,但係waiting list,好失望。我今年4月已經寫左信去睇下有無位(K2),但係學校話要等舊生有無退學/無交來年書簿費先知。請問有無家長知道幾時會知同埋學校大約會幾時通知我呢? ...

我囡囡係SRL讀K1, 現在仲未收到學校交K2既書簿費, 應該下個月會交啦, 七月頭都開始放暑假咯! 你耐心d等多一個月, 到下個月尾再打去學校問啦!

原帖由 wwy7891 於 10-5-13 23:25 發表
我個女今年已經讀緊K1,上年已經IN左,但係waiting list,好失望。我今年4月已經寫左信去睇下有無位(K2),但係學校話要等舊生有無退學/無交來年書簿費先知。請問有無家長知道幾時會知同埋學校大約會幾時通知我呢? ...

我亞囡係0810b,下年好想佢入St.Rose.

想問下St.Rose會唔會收細囡呢?

見亞女係學校開生日會都有十一,十二月份出世既小朋友, 因為SRL只收該年度1月1日至12月31日既小朋友, 唔會收上一年既, 所以佢地應該係細B, 不過佢地係咪識有力人仕入嚟讀就唔知嘞!

我覺得SRL收個D小朋友係獨立, 因為interview時要同父母分開, 同埋懂得簡單對答, 只要現在訓練多d小朋友見多d人, 教佢多d認識自己同身邊既野, 應該唔難收既, 比d信心自己個小朋友啦! 天父會安排每位小朋友既路了!!

原帖由 godloveus 於 10-5-14 12:52 發表
我亞囡係0810b,下年好想佢入St.Rose.

想問下St.Rose會唔會收細囡呢?

醒目開學勳章

我補充下, 分開係指阿媽要坐係離小朋友3-4個身位, 小朋友係會見到你, 阿媽亦見到小朋友, 但阿媽未必聽到miss問小朋友乜野 ....

原帖由 stephanielum 於 10-5-14 14:30 發表
見亞女係學校開生日會都有十一,十二月份出世既小朋友, 因為SRL只收該年度1月1日至12月31日既小朋友, 唔會收上一年既, 所以佢地應該係細B, 不過佢地係咪識有力人仕入嚟讀就唔知嘞!

我覺得SRL收個D小朋友係獨立, 因 ...
‹ 上一主題|下一主題