用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撒waiting list
樓主: karryho
go

聖羅撒waiting list [複製鏈接]

Hi, Stephanielum

我好想今年幫妹妹報讀SRL's K1, 所以想向你請教經驗啊!!

這間學校OK嗎? 返學開心嗎? 學習中英的程度點樣啊? 小朋友是否要有領洗紙? 媽媽要點樣幫佢準備面試呢? 因為我家妹妹其實是活躍好動型, 但是當一見陌生人的時候, 就會有選擇性地進休眠期......

SO, 真喺擔心冇機會!!

Many thanks!   
原帖由 stephanielum 於 10-5-7 15:47 發表
goldpiglet,

我都唔係天主教既家庭, 不過我唔抗拒宗教, 而且覺得讀天主教學校可以讓囡囡學習人生道理, 都未嘗唔係一件樂事,
開學到現在, 學校都無強迫我地唔係天主教既家庭去參加佢地個活動, 因為有一些活動是特別 ...

唔好講話請教, 我都係將之前既經驗講出嚟分享下.

囡囡讀咗都差不多一個學年, 到目前為止依間學校都好滿意, 囡囡上學開心, 唔知係大過咗定真係學校感染, 覺得佢主動咗, 懂得有自己要求; 至於學校方面, 雖然現在小學拆卸重建, 當然梗係有少少細咗, 但周圍都無乜影響, 而學校安排小朋友既地方都好足夠, 唯獨現在回南天氣又落雨, 真係多咗好多蚊, 不過學校通告都有提醒家長幫小朋友做足功夫, 而學校都會逢星期六噴殺蟲劑. 另外一提是學校可能比較傳統, 我覺得學校無安排咁多與家長參與活動, 好似讀了成年, 只安排唯一一次由家教會攪既親子旅行, 比著亞女以前屋村既n1班, 都係學校攪咗好多親子活動, 如母親節, 父親節, 復活節....都會安排家長一齊參與, 但SRL就無依樣野囉!

至於程度方面, 出面人都話SRL好容易, 但我無與出面K1課程比較, 所以答唔到你係深定淺, 暫時我覺得都唔淺啦! SRL 每期會用一個主題做教學, 例如今期中文教車輛, 佢地會叫小朋友在家帶有車輛既東西回去, 再深入教學, 所以中文現在都教安全帶, 蝴蝶, 蜜蜂, 車輛等字. 英文方面, 佢都有phonic, 不過應該好簡單咁教過, 但佢地除咗教生字, 仲會教埋句子對答, 例如: Do you like milk? Yes, I do.等等, 所以深同淺因人而已.

至於我當初都無諗SRL會收, 因為佢web度話要洗禮紙, 我打去學校問如果無洗禮紙可唔可以報名, 學校話又可以喎, 不過個時bk度又話有洗禮紙收既機會先大, 不過最後心諗一試無防, 最後都正選生收咗! 其實你都唔駛準備甚麼, SRL interview好簡單, 只要教囡囡多d同陌生人傾計, 唔怕羞, 教多d日常生活既野就得, 我囡囡都係一個好慢熱既人, 所以唔駛擔心, 順其自然,  好多野天父一早安排定我地條路點行.

原帖由 AA-dad 於 10-5-15 01:23 發表
Hi, Stephanielum

我好想今年幫妹妹報讀SRL's K1, 所以想向你請教經驗啊!!

這間學校OK嗎? 返學開心嗎? 學習中英的程度點樣啊? 小朋友是否要有領洗紙? 媽媽要點樣幫佢準備面試呢? 因為我家妹妹其實是活躍 ...

上年SRL幾時開始接受k1申請????

原帖由 stephanielum 於 10-5-15 12:19 發表

囡囡讀咗都差不多一個學年, 到目前為止依間學校都好滿意, 囡囡上學開心, 唔知係大過咗定真係學校感染, 覺得佢主動咗, 懂得有自己要求; 至於學校方面, 雖然現在小學 ...

我到今日都冇收到電話, 係唔係代表佢地己俾晒offer, 收唔到電話即係冇望la?

原帖由 rachelcharles 於 10-5-11 13:17 發表
Hi hi,

St. Rose just called me & offered my daughter (PM) place. My girl is 0711 & is on waiting list.

Pls advise which one is better St. Rose vs HKBUK????

As I prefer the full day class for my da ...

多謝stephanielum的分享, 明白晒啦, 我同妹妹會努力架, 希望明年有機會同你囡囡做朋友啦!!
Thanks again!

原帖由 stephanielum 於 10-5-15 12:19 發表

囡囡讀咗都差不多一個學年, 到目前為止依間學校都好滿意, 囡囡上學開心, 唔知係大過咗定真係學校感染, 覺得佢主動咗, 懂得有自己要求; 至於學校方面, 雖然現在小學 ...

印象中好似十一月分兩個星期六派表, 個日仲要帶埋小朋友既資料去登記, 學校會在申請表上填咗個報名no., 再在指定日期交回學校再安排interview日期.

今年派表日期可在九月十月留意網址啦!

http://www.roselima.edu.hk/

原帖由 mandy_ma 於 10-5-15 14:13 發表
上年SRL幾時開始接受k1申請????

stephanielum ,

thx....

另外...想問上年係廣東話定英語面試??? SRL K3派位情況如何??? K3時要再考小學...還是一定可直上小學呢??

唔好意思....問你咁多questions....不過, 今年要in k1...現在真係好15,16....我現在的選擇, 真的會好影響佢

原帖由 stephanielum 於 10-5-17 11:25 發表
印象中好似十一月分兩個星期六派表, 個日仲要帶埋小朋友既資料去登記, 學校會在申請表上填咗個報名no., 再在指定日期交回學校再安排interview日期.

今年派表日期可在九月十月留意網址啦!

http://www.rosel ...

用廣東話interview. K3 如果津校都係計分同大半抽獎, 而於上回SRL小學, 就要睇分同地區囉, 不過D人話叩門會先揀SRL 幼生.

唔好客氣, 有問題再問我啦, 幫到你既一定答你既!

原帖由 mandy_ma 於 10-5-18 00:25 發表
stephanielum ,

thx....

另外...想問上年係廣東話定英語面試??? SRL K3派位情況如何??? K3時要再考小學...還是一定可直上小學呢??

唔好意思....問你咁多questions....不過, 今年要i ...

明白了....

原帖由 stephanielum 於 10-5-18 14:14 發表
用廣東話interview. K3 如果津校都係計分同大半抽獎, 而於上回SRL小學, 就要睇分同地區囉, 不過D人話叩門會先揀SRL 幼生.

唔好客氣, 有問題再問我啦, 幫到你既一定答你既!

...

原帖由 stephanielum 於 10-5-7 10:33 AM 發表
無記錯記得五月先會編上下班同交書薄費, 所以可能到個日之後先會通知你呢! 另外上年通告話交咗書薄費個d家長, 如果在指定日期前通知都可退回一半書薄費, 不過唔知今年會唔會一樣; 仲有, 我識得一個同學仔媽咪, 佢都 ...

inform them by letter before 30/7 can refund 80%
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

回覆 3# goldpiglet 的文章

goldpiglet,

我估計年齡應該唔影響分班既. 因為我女係4月, 佢班上都有d細佢6-8個月都有. 但佢地分組就會儘量分, 差唔多月份果d會撈埋一齊, 我估咁等佢地學習/教學上比較容易.

至於宗教問題, 我自己就係天主教既. 但我女有同學仔都係冇宗教, 對於睇宗教課都冇抗拒. 我個人認為應該唔會太heavy. 故事書, 都係比佢地有個德育既概念, 並不 "hard sell" 宗教意識. 例如會教佢地尊重別人, 珍惜, 孝順等等. 故事書, 係好彩色既, 小朋友好受落, 雖然未必識晒d字, 但佢地唔會抗拒. 我自己認為, 小朋友有個宗教既教育, 至少可以令佢地個價值觀, 同思想比較正面. 你唔使太擔心!!!
‹ 上一主題|下一主題