用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 囝囝食飯問題....
go

囝囝食飯問題.... [複製鏈接]

囝囝近日食飯愈來愈trouble!!!

要不停比野佢玩先肯張開個口...每玩一樣野玩一陣便掉落地...食一餐飯攪到成地都係玩具!

如果冇野比佢拿住, 佢真係唔食! 佢已經好瘦, 食好少野....

點算???
   0    0    0    0

囝囝而家16個月....

食飯應該要專心食. 我唔會比玩具佢玩, 仲要同佢講,食晒先有得玩. bb細時都有扭計, 有時佢要左手拿著心愛的玩具, 右手拿匙butt 飯, 我可以給她將玩具放在桌上可以看到的地方, 但都堅持到要食晒先玩得,
大左有時佢會食食下離開坐位, 我會問她是否不吃了, 通常佢都會立刻反回繼續吃, 因為有次我真係將飯收起.

要小朋友認真吃飯真係好難, 但堅持, 當佢習慣左, 一切就會好好.

還有很重要的是, 兩餐之間不要有太多零食. 我除了三餐之外, 就只有生果. 佢肚餓自然會食.

佢咁想攞, 直接教佢自己用膠匙食吃. 你一隻佢一隻, 有d碗可以貼住張枱. 唔會倒到成枱都係. 都不錯.

hi
我個囡都有這情況, 有時唔食一口都唔食, 我又氹又鬧都唔食 , 如果佢係一個肥bb, 我都可以忍心下, 餓佢一餐!! 但佢係一個處於3%生長線的bb, 我真係唔忍心, 於是轉頭開奶了, 而佢又肯食, 我唸佢其實係肚餓的, 只係唔鐘意食粥; 我都無佢乎!!

忍心咁試一次

我係一位幼師,教左N班十幾年,每年總會有家長出現你哋嘅情況。其實飲食習慣必需要自小培養,自小意思係BB飲奶嘅時候開始,定時定量,過時仲未食完無得食,係呀..你無睇錯...食嘢過左時無得食,當然我唔係叫你SET15分鐘食完,假如佢可以在30分鐘內完成,那如果過左30分鐘就收嘢,咩都無得食,連奶都無得飲,要食就飯返頭先碗飯,現在小朋友太幸福啦,父母過份愛鍚,又或者父母唔想個小朋友煩,所以咩都比佢,做就左好多壞習慣出現,你比佢真正咁試一次咩叫「餓」,佢就明白食飯嘅意義,通常我會叫家長用午餐來做教訓,午餐到晚餐相距五至六小時,其實你只要中間唔比小食佢,每次佢一話要食嘢就攞返午餐嘅飯出呢...或者你忍心嘅直情可以唔比佢食,放心...香港係唔會餓死人,只會飽死人,家長們要記住一句說話「要割禾先要彎底腰」,對小朋友要比愛佢之餘,最重要係有家規。

‹ 上一主題|下一主題