用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 請問播道面試通常考D咩?
go

請問播道面試通常考D咩? [複製鏈接]

請家長可否分亨一下?
   2    0    0    0

上年有英文認字及簡單應對 , 普通話及小組合作砌樂高玩具。 家長也會被接見和回答問題。:loveliness:

咁快又一年, 回想起上年考EC時真是緊張, 倒是我的女兒和太太還比我鎮定.如上所説, 小朋友考簡單英語對答, 簡單生字, 簡單普通話問題. 大人就會問兩條問題.
其實近幾年所考的都差不多, 我想今年也一樣吧.

請問面試是小朋友和父母一起見,還是分開呢?小朋友是小組面試嗎?
「兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。」 (詩篇 127篇3節)
My two gracious gifts from God :
Ivan & Nattie
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)

小朋友同家長係分開見,我小朋友面試時面得好開心,可能因為有lego玩。

原帖由 cnet123 於 10-5-19 01:24 發表
咁快又一年, 回想起上年考EC時真是緊張, 倒是我的女兒和太太還比我鎮定.如上所説, 小朋友考簡單英語對答, 簡單生字, 簡單普通話問題. 大人就會問兩條問題.
其實近幾年所考的都差不多, 我想今年也一樣吧. ...

請問大人問邊兩條問題? 唔該晒.

原帖由 cnet123 於 10-5-19 01:24 發表
其實近幾年所考的都差不多, 我想今年也一樣吧. ...

咁請問父母係兩個一齊入定係要是但一個入?

原帖由 hahaha1529 於 10-9-24 00:15 發表

咁請問父母係兩個一齊入定係要是但一個入?

兩個一齊入

原帖由 cnet123 於 10-9-25 08:31 發表

兩個一齊入

唔該晒!
咁請問係用咩語言? 係傾計形式定係問問題呀?

原帖由 hahaha1529 於 10-9-26 00:34 發表

唔該晒!
咁請問係用咩語言? 係傾計形式定係問問題呀?

廣東話
是問問題, 我記得應該問左我地兩條問題就完結, 過程十分之快。

原帖由 cnet123 於 10-9-27 05:00 發表

廣東話
是問問題, 我記得應該問左我地兩條問題就完結, 過程十分之快。

唔該晒!

回覆 6# optimus 的文章

播道校社Z形設計, 好怪唔實用, corridor drainage covers, 有人行過好嘈, hall 既floor唔係舉木係膠地蓆, 打badminton會好傷

首先佢地要家長簽份同意書, 內容大慨是他們不會介入同學間逗分, .......一些免責聲明, 你簽就in, 唔簽就冇得in.....

Q1, 如果播道同另一間小學同時取錄你的小朋友, 你會點選擇??
呢d美麗的荒言, 係人都識答, 錦未考你演譯技巧, 即係演巧law...

Q2, 我唔記得, 希望有朋友保預

播道鐘意d純如羔羊的家長, 你唔係就唔好勉強, 扮得一時扮唔到一世, 自己諗

原帖由 optimus 於 10-9-16 18:06 發表

請問大人問邊兩條問題? 唔該晒.

補充 :

Q2. 你地有d乜野方法去提升貴子女o既學術層次.....

答案就自己諗啦
‹ 上一主題|下一主題