用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班 - 喇沙
go

小二插班 - 喇沙 [複製鏈接]

如果小一在一間很有名氣的私小拿到好成績的話, 有冇機會小二插班喇沙呢? 請問有冇成功插班的過來人/父母可分享一吓呢? 如不方便的話, 可PM我。謝謝!
   1    0    0    0

dong00:
朋友仔讀sfa小學,成績全級10內,游水全港排頭5名,3升4,自薦考插班,全無音訊!

原帖由 dong00 於 10-5-16 23:10 發表
如果小一在一間很有名氣的私小拿到好成績的話, 有冇機會小二插班喇沙呢? 請問有冇成功插班的過來人/父母可分享一吓呢? 如不方便的話, 可PM我。謝謝! ...

天涯何處無芳草呢?
既然已入了一間好學校又好成績,攪咁多野做乜呀!
冇啦啦又要小朋友適應過,不如放眼中學啦.
無知是福

原帖由 77777 於 10-5-17 12:48 發表
agree x 2

×3

吓? 好失望呀! 會唔會係因為喇沙四年級冇插班位呢? 聽講好似三年級會有較多的插班位的。

原帖由 mayc 於 10-5-17 12:16 發表
dong00:
朋友仔讀sfa小學,成績全級10內,游水全港排頭5名,3升4,自薦考插班,全無音訊!

就係因為現讀的私校冇中學, 所以先咁頭痛! 如果一個不留神, 好成績keep唔到至P.6, 咁想入好嘅中學就很渺茫了, 要很緊張地長期作戰6年, 壓力之大, 可想而知。而如果好彩插到入LS的話, 只要成績中上, 就一定可以直升上LS中學了, 所以衡量過之後, 都係揀插班這條路比較適合呢!

而且, 就算等到P.6揀中學, 我都依然會首選LS, 倒不如先在現階段嚐試申請插班, 叫做多一個機會咁啦! 唉! 可憐天下父母心!

原帖由 brian61950 於 10-5-17 12:35 發表
天涯何處無芳草呢?
既然已入了一間好學校又好成績,攪咁多野做乜呀!
冇啦啦又要小朋友適應過,不如放眼中學啦.

年年都有sfa學生成功插班入喇沙, 不過可能收左考得更前既學生, 最好緊係考全級頭幾名,而且喇小都有讀緊既學生會轉校(當然唔多), 最好keep住send信叩門.

原帖由 dong00 於 10-5-17 13:32 發表
吓? 好失望呀! 會唔會係因為喇沙四年級冇插班位呢? 聽講好似三年級會有較多的插班位的。

Hi overview,

我想問吓, 如果keep住寄信去, 是否只寄新的成績表和獎狀便可, 還是又要再寄埋先前巳寄去的portfolio才可呢? 或又要重新打過一份CV寄去呢, 因有些新成績和獎狀要加埋落去呢! 謝謝!

原帖由 overview 於 10-5-17 14:24 發表
年年都有sfa學生成功插班入喇沙, 不過可能收左考得更前既學生, 最好緊係考全級頭幾名,而且喇小都有讀緊既學生會轉校(當然唔多), 最好keep住send信叩門.

...

俾信心個仔同自己,或者一次o.k.呢!
而且你仔果屆出生率好似偏低,所以試下無仿吧!

純粹個人意見,如有得罪敬請見諒!

dong00:
當年我們都是沒有直升的原因,加上朋友三名細佬,學費都唔少野,所以便叫朋友去試試,可能真是無位,所以無下聞,今年朋友仔小五,巳經在DBS的泳隊一齊練緊水,但係都可能要中一才收佢!
如果囝囝成績唔錯,不妨試試,不過如果真係唔得,就要同小朋友解釋清楚,不要令他失去信心!

原帖由 dong00 於 10-5-17 13:32 發表

既然定下了目標要揷入一條龍津小,就不妨叩多幾間,始終喇沙難度不少,亦有不少拍得住喇沙但無咁難ㄚ嘛.
無知是福

多謝你的鼓勵呀, 我一定會試的! Thanks!

原帖由 彩陶 於 10-5-17 18:29 發表
俾信心個仔同自己,或者一次o.k.呢!
而且你仔果屆出生率好似偏低,所以試下無仿吧!

純粹個人意見,如有得罪敬請見諒!

你講得好啱, 如果唔得都不是仔仔的錯, 要同佢講, 不要令他失去自信是很重要的。真係好多謝你的remind.

原帖由 mayc 於 10-5-18 09:03 發表
dong00:
當年我們都是沒有直升的原因,加上朋友三名細佬,學費都唔少野,所以便叫朋友去試試,可能真是無位,所以無下聞,今年朋友仔小五,巳經在DBS的泳隊一齊練緊水,但係都可能要中一才收佢!
如果囝囝成績唔錯,不妨試試, ...

本來我都想apply 埋 St. Joseph(Wanchai), 但聽人講, St. Jo只得約50%可直升中學, 所以都係打消了這個念頭了, 而DBS & SPCC 的學費又很貴,唔知你仲有無一些好的學校可以提議呢?謝謝!

原帖由 brian61950 於 10-5-18 11:04 發表
既然定下了目標要揷入一條龍津小,就不妨叩多幾間,始終喇沙難度不少,亦有不少拍得住喇沙但無咁難ㄚ嘛.

其實無論St. Jo, Wah Yan或La 記都只係收成績好的50-60%度,只要keep到平均分八十尾或九十以上應該ok既.

原帖由 dong00 於 10-5-18 18:37 發表
本來我都想apply 埋 St. Joseph(Wanchai), 但聽人講, St. Jo只得約50%可直升中學, 所以都係打消了這個念頭了, 而DBS & SPCC 的學費又很貴,唔知你仲有無一些好的學校可以提議呢?謝謝!

...
無知是福

乜LS唔係會收70-80%咩?

原帖由 brian61950 於 10-5-18 19:19 發表
其實無論St. Jo, Wah Yan或La 記都只係收成績好的50-60%度,只要keep到平均分八十尾或九十以上應該ok既.

加埋抽獎及死求爛求先有七八十,穩陣一定要係前五十.

原帖由 dong00 於 10-5-19 14:31 發表
乜LS唔係會收70-80%咩?

無知是福

前70都好穩, 跟住就要抽, 總共都應該有70%, 七八十唔只咁少, 起碼上年唔係, 今年九月先知!

原帖由 brian61950 於 10-5-19 15:29 發表
加埋抽獎及死求爛求先有七八十,穩陣一定要係前五十.

sorry, 打漏了%, 我個d五七八十唔係指名次.

原帖由 overview 於 10-5-19 17:54 發表
前70都好穩, 跟住就要抽, 總共都應該有70%, 七八十唔只咁少, 起碼上年唔係, 今年九月先知!

無知是福

已經send咗信去LS啦! 現在只有等, 很渴望有feedback呢! 知道有些過來人send 了申請信後都冇得interview, 所以都恐怕仔仔都冇機, 如果真的冇得interview, 我都會很失望呢!

唔知幾時才call 人去interview 呢? 請問有冇家長知道呀? 可否告知呢? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題