用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班 - 喇沙
樓主: dong00
go

小二插班 - 喇沙 [複製鏈接]

原帖由 dong00 於 10-7-15 17:47 發表
Me too! I'm so happy and nervous! Good luck!

阿仔話今日英文唔識

如收到phone call second interview的家長請來報喜吧!

Good Luck!

Are you P2?

阿仔話數學(p3)好深, 英文作文又好多字唔知英文寫法, 見到間學校又大又靚真係流晒口水, 可惜...

原帖由 KDSHK 於 10-7-16 15:18 發表

阿仔話今日英文唔識

如收到phone call second interview的家長請來報喜吧!

Gook Luck!

亞仔(插P.2)都話英文comprehension有好多字都唔識解, 只靠估估吓來答題目, 請問你地仔仔覺得深唔深呀? 可否分享吓?

My son (P4) mentioned that the Eng and Chi were easy, but the Math very difficult.  Good luck everyone!

我覺得學校是故意出些較深的題目考考小朋友, 因為聽說喇沙的程度不是太深. 可能學校希望收些質素的學生.  而在數學科上有奧數的題目. 難嚟真係唔易入. 不過, 無論結果如何, 小朋友竟然有份interview, 已經肯定他們有一定的實力.

good luck!!!

dong00,

以妳囝囝條件, 機會好高.  Good luck!

原帖由 dong00 於 10-7-16 19:07 發表
亞仔(插P.2)都話英文comprehension有好多字都唔識解, 只靠估估吓來答題目, 請問你地仔仔覺得深唔深呀? 可否分享吓?

我們掙扎了大半天, 最終放棄了喇沙筆試, 有點不捨...  

祝大家好運!

點解放棄呢?已經有其他offer ?

原帖由 twokidsmum 於 10-7-17 07:55 發表
我們掙扎了大半天, 最終放棄了喇沙筆試, 有點不捨...  

祝大家好運!

係呀.

喇沙唔使學費, 學校環境好, 老師又唔差, 學生質素係參差d, 但整體來說仍很吸引.

原帖由 jcryan 於 10-7-17 09:14 發表
點解放棄呢?已經有其他offer ?

吓? 你會唔會誤會咗呀? 我個仔話份英文巻難喎!你咁都話機會好高?

Anyway, 多謝你的祝福!

原帖由 IncyWincySpider 於 10-7-16 22:50 發表
dong00,

以妳囝囝條件, 機會好高.  Good luck!

Congratulations! 你就好啦! 考到好學校, 唔洗再煩, 但我現在個心仲好似好唔安定咁!

請問你介唔介意講你仔仔入了那間小學呀? 如果唔方便公開, 可否PM我呢? 謝謝!

原帖由 twokidsmum 於 10-7-17 10:25 發表
係呀.

喇沙唔使學費, 學校環境好, 老師又唔差, 學生質素係參差d, 但整體來說仍很吸引.

妳可能忘記曾pm我, 講關於妳仔仔既學校和成績嗎?  我昨天想再pm妳, 但家中電腦有d問題, 收到pm, 但出唔到.

喇沙唔將d卷出深d, 點分到高下.  妳仔仔學校英文咁深, 妳仔仔讀書又叻. 佢唔識, 其他人都唔係一定識, 相對嘛!  加上他所取的獎項, 是喇沙重視的, 我覺得佢有機會.  放鬆d, 為interview作準備.  

星期一番工再pm妳.  

原帖由 dong00 於 10-7-17 11:52 發表
吓? 你會唔會誤會咗呀? 我個仔話份英文巻難喎!你咁都話機會好高?

Anyway, 多謝你的祝福!

仔仔間學校係深D, 最初我都覺得有D機會, 但筆試當天見到好多佢同級的同學都有去考, 佢地個個在學校及公開比賽的成績都好過亞仔架, 我最怕亞仔同番佢D同學/校友競爭, 因亞仔實會輸比佢地架! 這次一定唔會有interview 的機會了! 除非LS今年有十幾個P.2插班位啦!(妄想而已!)

原帖由 IncyWincySpider 於 10-7-17 12:23 發表
妳可能忘記曾pm我, 講關於妳仔仔既學校和成績嗎?  我昨天想再pm妳, 但家中電腦有d問題, 收到pm, 但出唔到.

喇沙唔將d卷出深d, 點分到高下.  妳仔仔學校英文咁深, 妳仔仔讀書又叻. 佢唔識, 其他人都唔係一定識, 相 ...

好多同學去考? 妳個仔間學校真勁!  或者佢哋同時有其他offer呢!

原帖由 dong00 於 10-7-17 13:01 發表
仔仔間學校係深D, 最初我都覺得有D機會, 但筆試當天見到好多佢同級的同學都有去考, 佢地個個在學校及公開比賽的成績都好過亞仔架, 我最怕亞仔同番佢D同學/校友競爭, 因亞仔實會輸比佢地架! 這次一定唔會有interview  ...

大家的囝囝都好勁呢!!
我都打算在囝囝升小三時試吓考LS,各位可否分享一吓囝囝除了成績勁之外,有咩課外活動/獎項會加分呢?

請問有人收到LS通知interview嗎?

收咗啦! 感謝神!

恭喜!恭喜!
唔須要interview 咩 ?

原帖由 Arlene 於 10-7-23 20:47 發表
收咗啦! 感謝神!

Interviewed today.

原帖由 keroppimama 於 10-7-23 21:34 發表
恭喜!恭喜!
唔須要interview 咩 ?
‹ 上一主題|下一主題