用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 今日 KM call waiting
go

今日 KM call waiting [複製鏈接]

今日收到km call waiting, 大家覺得 KM (am) vs KV (am), 你會點揀?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

KM係小班教學, 有外藉老師,
KV係大班教, 無外籍老師,
我個人會喜歡KM多一點, 起馬老師容易觀察到小朋友,
但KV名氣大少少~
你在KV註冊了嗎? 定係等緊waiting呀?

醒目開學勳章

梗係 KV 啦 ~

哈呣, 你係唔係報K1呀??

梗係KV

原帖由 哈呣 於 10-5-19 14:49 發表
今日收到km call waiting, 大家覺得 KM (am) vs KV (am), 你會點揀?

I prefer KV cause more famous
(Personal view only)

of course KV la.

真係好多人選KV. 我巳註冊KV. May be 明天 turndown KM la

醒目開學勳章

KV 會有一年要返pm , 無NET, 多d學生, 出名d, 無乜活動, 無乜親子功課

我就揀咗KM, 因為我覺得考學校係靠自己嘅, KM嘅成績唔差, KV一樣有人考唔到好學校~  KM有NET, 學校少d人, 活動會多d

最重要係, 我家孩子係"問題"兒童, KM無打壓佢嘅好奇心, 我有d擔心.. 如果KV係一間紀律要求較高嘅學校, 一係小兒會變成班中嘅trouble maker, 一係就磨哂佢嘅好奇心

原帖由 kerkermui 於 10-5-20 08:40 發表
KV 會有一年要返pm , 無NET, 多d學生, 出名d, 無乜活動, 無乜親子功課

我就揀咗KM, 因為我覺得考學校係靠自己嘅, KM嘅成績唔差, KV一樣有人考唔到好學校~  KM有NET, 學校少d人, 活動會多d

最重要係, 我家孩子係"問 ...

You are right, 真係睇孩子性格,你仔仔當然不合spoon feeding,而家d人重話讀KM上喇沙,哈

回覆 2# kerkermui 的文章

我仔仔在很多間出名的幼稚園面試過, 只有一間 - 就是"KV" 沒有打壓我的小朋友, 老師們沒有強迫我的小朋友做任何他不喜歡的動作或回答她的問題, 她們有辦法令仔仔完成她們的要求.  所以我有兩個朋友的小孩讀過KV的說, 再生都一定要給他讀KV啊!  KV有辦法令小孩自動自覺學習 , 不會打壓他們的好奇心啊!

U gave up Victoria already, I prefer KM since it is small class and the teacher style can adapt primary school easily

原帖由 哈呣 於 10-5-19 14:49 發表

請問你係咪收電話架?

每個人都有佢地心目中既選擇,我之前都諗左好耐好唔好幫個仔轉去KV,同好多朋友傾完,自己再同老公傾左好耐,我地既結論都決定turn down KV,留番係KM。

好同意朋友所講,呢個世界上無最好既學校,只有最適合你小朋友既學校。係過去個差唔多一年,KM俾到信心我令我俾阿仔讀落去。

本來報PM
依家比左AM
其實國際和本地班小學派位分別如何?
接受左AM,K2轉唔轉得番PM?

小兒現讀k1 pm class. 我冇讀過kv,當年我地都turn down左kv,到現在我都冇没後悔這個決定。
在我看來,兩間程度都深,上小學没有問題!
km小班教學,多活動,學習愉快。
(我唔係話kv唔愉快,只係我冇讀過唔知)
我相信kv都係一間好學校,睇媽咪的取向囉!
‹ 上一主題|下一主題