用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

K1 國際班問題 [複製鏈接]

我囝囝今年會入讀 IK1, 過往聽很多家長說過TT有很多課外活動, 語言環境很好。 但我其他的問題想問下, 例如
1)課程深唔深? 聽說IK1下学期己開始寫字, 是否真的? 功課多嗎? 是什麼樣的功課 ?  到IK2 和 IK3又如何?
2)一班有成三十個小朋友, 老師們照顧得到嗎? 我囝囝比較內向、慢熱, 有時會擔心老師要照顧太多人, 而難以照顧到每一個人。
3)囝囝可以自己去厠所, 但穿褲子仍要人幫忙, 禁多小朋友上厠所, 會有人幫他們嗎?
4)學校是不是定期有手冊或報告給家長關於小朋友在學校的情況?報告幾而寸一次?

唔好意思有太多問題, 但請幫忙 !
   0    0    0    0

靚太太

Thanks for your reply !  

寫字會不會對K1小朋友很難, 可以揸到筆嗎?  你的小朋友每次做功課要幾耐? 除寫字外還有什麼功課做呢? 有沒有考試的?

國際班是否用活動教學、 project approach上課學習 ? 我囝囝比較難坐定定, 我想活動教學比較容易會吸引他的學習興趣。

原帖由 靚太太 於 10-5-22 23:44 發表

1. ok深,K1下學期開始寫字,一,十,大,下,田....
2.任何時間有最小兩個老師同時間睇住,放心小朋友好快就會適應習慣,唔需要太擔心!
3.有老師同ee睇住幫手著褲!
4.每星期手冊都有反影過去一星期表現,仲有每隔幾個月就有 ...

請幫手解答

我小朋友都番緊 IK1 , 試下解答你問題 ~~~

寫字暫時都係好簡單既寫中文同數字, 所以 K1小朋友都無問題 !  每次做功課都係 5 - 10 分鐘 , 同埋有部份係學校會做左 , 番黎都係 3 幾隻字架咋 !  呢樣你可以放心, 我都有影左 D 功課既相 , 你可以睇睇 !

另外好似係無考試既 , 有無其他mami 知道係唔係呢 ??

國際班我知都係活動教學 , 同埋我囡囡都係坐唔定仲成日攪 d 教具 + 行去第 2 張枱搵其他同學  ..... 好彩 miss 都有愛心 ,  
而家都改善左好多啦 !!

原帖由 iceymama 於 10-5-25 08:58 發表
請幫手解答

‹ 上一主題|下一主題