用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉德麗vs平安福音堂,哪間好?
go

嘉德麗vs平安福音堂,哪間好? [複製鏈接]

各會家長,
     你們好,請問你們,哪一間好的,因為兩間都收我的bb下午班,我本人想他讀早上班,現在不知怎樣選,有沒有家長的bb在這兩間讀過,給給意見,非常之謝謝.
   1    0    0    0

Hi yanchunchun,
你這兩間幼稚園不同種型,很難比較。
嘉德麗著重經典及背誦。有較多外藉老師。但學校商業味較濃。是一間較為催谷的幼稚園。
平安福音堂其賣點是用蒙特梭利教學法,讓孩子學習自理及從其興趣中學習。而她們的老師亦十分有愛心及耐心。
你喜歡那一類型呢?
poison

原帖由 yanchunchun 於 2010-5-23 10:19 發表
各會家長,
     你們好,請問你們,哪一間好的,因為兩間都收我的bb下午班,我本人想他讀早上班,現在不知怎樣選,有沒有家長的bb在這兩間讀過,給給意見,非常之謝謝. ...
poison

嘉德麗this year派位派得好差!

如果呢兩間, 我會揀平安福音堂!

事先申報, 我係呢間學校嘅用家, 二仔係呢度讀左兩年, 三女都將會今年九月入讀~! 就如樓上有會員講, 呢間學校上上下下都對小朋友勁有愛心, 不單止對學生, 對家長支援亦不少, 好似學術上既認知分享, 教養方法及信念等; 課程方面, 雖然學校唔係標榜自己點樣讀得深寫得難, 但由k1開始佢地都係用 "我自己會讀" 及 longman reader 去培養小朋友閱讀中英文的能力, 唔經唔覺, 二仔儲到嘅字庫係可以多過讀緊PC嘅哥哥, 呢樣係我始終不及的! 佢K1下學期開始, 已可以係屋企拎住本 reader 一句句咁朗讀出嚟, (我係冇再係屋企教 + 而且我地唔係英語家庭), 並唔係間間學校的老師都有咁嘅耐心及經驗去幫小朋友建立閱讀能力~

係咪讀名校... 真係唔重要;
係咪教得深, 多經典要小朋友背... 更加唔重要;
講真係屋企教得幾深都可以, 但友愛同儕嘅學習環境就唔係間間學校可以營造!

當然呢間學校都有佢嘅缺點, 就係地方細, 如果大番d就好喇~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

‹ 上一主題|下一主題