用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友初初學游水
go

小朋友初初學游水 [複製鏈接]

請問小朋友初初學游水, 打算搵私人教授, 你們覺得用戶外游泳池好D OR 室內游泳池好呢?  戶外游泳池會容易凍襯小朋友嗎?
   0    0    0    0

原帖由 ballcat 於 10-5-29 00:53 發表
請問小朋友初初學游水, 打算搵私人教授, 你們覺得用戶外游泳池好D OR 室內游泳池好呢?  戶外游泳池會容易凍襯小朋友嗎?

其實夏天, 室內同室外都係一樣, 如果怕冷親的話, 室外反而會暖D TIM^^
因為室內泳池有冷氣GA...

如果你找不到心儀的教練, 我有相關的資料,
希望幫到你.^^

原帖由 chiuchan 於 10-5-29 02:18 發表
hello~

其實因應家長的喜好呢?!!

室內外都好...因為每個泳池的溫度各有不同!!

室外都可以係暖水!!

其實一般泳池的溫度平均22-28度不等!!

所以不用太擔心!!

因為夏天來臨了...室外會較為舒適及涼快!!

而家長真 ...

呢位大大講得冇錯, 但要補充一下.

夏天的室內/外泳池全是一般的水喉水溫度,
是沒有暖水的.
暖水會於每年的10月尾-4月中左右.(政府池, 每個池供應暖水的時間長短都未必統一.)
室外泳池如沙田賽馬會泳池是有暖水的.
室內泳池如城門谷泳池也是有暖水的.

我覺得私人一對一好些, 請你睇下我個囡五歲時學游水 (有片睇)

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1464280

我囡囡當年五歲時先學識蛙式, 第五堂學識深水踩水, 六歲暑假時學識自由式。

暑假室外室內水溫都是一樣, 我囡怕冬, 包都實一實, 佢著三件架。

原帖由 ballcat 於 10-5-29 00:53 發表

chumamma, 你好呀, 想請問夏天比小朋友游水既保暖衣物係點樣嫁?  因為我驚我買錯, 可唔可以大約講比我知呀, TKS!!
我囝囝都好怕凍...佢氣管好差...小小凍就會咳, 希望游水會對佢肺部和氣管有幫助喇~

原帖由 ballcat 於 10-5-29 22:06 發表
chumamma, 你好呀, 想請問夏天比小朋友游水既保暖衣物係點樣嫁?  因為我驚我買錯, 可唔可以大約講比我知呀, TKS!!
我囝囝都好怕凍...佢氣管好差...小小凍就會咳, 希望游水會對佢肺部和氣管有幫助喇~ ...

一件過的, 亦有半身的, 後面有一條拉鏈由PAT PAT位拉上去後頸的.
成件保暖衣的物料又膠制成, 又名"膠衣", 有長袖, 短袖之分.

如果夏天用, 我建議家長可以買背心的膠衣, 拉鏈位跟一件過的唔同, 背心款的拉鏈位於正前方.
因為夏天水溫會被太陽的溫度提升, 因此, 如你用心接觸, 亦可感覺到暖的感覺, 而且, 膠衣的保溫力高, 身體的熱力會把水升溫, 小朋友會因而得同暖的效果, 當然, 天氣熱時還穿著短著的膠衣, 小朋友會覺得好熱, 什至會出現呼吸困難的情況.

請問你囡囡幾大開始學游水? 係咪一開始就私人一對一?
大約幾多錢? 大人可以倍嗎?
THANKS

原帖由 chumamma 於 10-5-29 12:32 發表
我覺得私人一對一好些, 請你睇下我個囡五歲時學游水 (有片睇)

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1464280

我囡囡當年五歲時先學識蛙式, 第五堂學識深水踩水, 六歲暑假時學識自由式。

暑假室外室內 ...

原帖由 yauyaumammy 於 10-5-30 13:48 發表
請問你囡囡幾大開始學游水? 係咪一開始就私人一對一?
大約幾多錢? 大人可以倍嗎?
THANKS

學游水時, 只要家長願意, 觀看子女學游水時歡迎的.
當然, 如在政府泳池, 要自行付費入場.

初初學游水, 選擇私人或小組, 可考慮以下情況:
如果小朋友係
1) 特別驚水,
2) 不足3歲
家長經濟情況許可
就當然係一對一習泳較最好

小組適合
1) 小朋友本身已很喜歡玩水
2) 4歲或以上
3) 家長期望小朋友在習泳過程中, 同時學習社交, 或增加互動

我亦是一個私人游泳教練, 我個人覺得一對二的形式最理想, 因為學費可以比較單對單便宜一點, 學員又可以有良性競爭, 學習效果亦較好.

水溫方面 :
如果盛夏室外池是暖過室內池
但大雨過後, 室外池水溫就下降

初夏及入秋時, 室內池又會暖一點, 因少了吹風.

不過對小朋友來說, 我還是較鼓勵晒晒太陽 (雖然教練唔多想成日晒)
‹ 上一主題|下一主題