用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 請問各位宣小家長學校書包好唔好用?
go

請問各位宣小家長學校書包好唔好用? [複製鏈接]

小兒今年九月份將入讀小一, 請問各位宣小家長學校書包好唔好用? or其他牌子書包好d呢?thank you!
   0    0    0    0

我初時都買了, 但後來發現加上書後,個仔話好重.  所以,用了一個學期換書包. 你可以看看未放書前,重唔重.

原帖由 queen.mouse 於 10-5-29 07:33 發表
小兒今年九月份將入讀小一, 請問各位宣小家長學校書包好唔好用? or其他牌子書包好d呢?thank you!

學校賣o既係SPI,比市面平,喺學校買有七折,雖然係護脊,不過好重,放埋書+水樽,磅過有十磅咁重,最後換咗個普通背包,輕好多,雖然無護脊,但每日「咩」得十分鐘到無(包上落車+上落樓梯),所以就算無護脊都唔大問題。

Thank you very much!

多唔多小朋友用學校書包呢, 我怕買出面書包, 小朋友會好突出
教育王國以外之相冊連結已被刪除

係好架

打漏咗,係好多架,先啱!

It is quite heavy to use the SPA school bag. It had better to compare different types outside.

原帖由 haloha818 於 10-6-2 20:19 發表
打漏咗,係好多架,先啱!

請問是 "好多人唔用學校書包 " 還是 " 好多人用學校書包 " 呢

原帖由 金毛B媽 於 10-6-3 14:07 發表

請問是 "好多人唔用學校書包 " 還是 " 好多人用學校書包 " 呢

真係唔好意思又打漏,應該係好多人用先啱,我個囡到二年班下學期就轉用普通背包(剩粉紅色),公仔書包都有人用,不過少囉!所以細囡今年升小一,我應該唔用SPI喇

不用太担心,我小朋友都不是用学校書包,事關都算相对地重,而且間格設計不太合用,只是多了一個学校logo而已!

我的小朋友話好多同学都是用其他坊間買的書包,而家用緊lego書包,ok够輕,大女就用緊前年買的Dr Kxng書包!

反而大女讀小一时買咗個学校書包,用咗不够一個月就話嫌重,最後换咗個Hello Kixxy!!她説其他小朋友都是用HelloKixx!!

不過学校一向都鼓勵学生要朴素,所以尽可能不要買太花巧的書包和文具!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-2 17:36 發表
多唔多小朋友用學校書包呢, 我怕買出面書包, 小朋友會好突出

I don't suggest you use SPA as it is too heavy.

原帖由 queen.mouse 於 10-5-29 07:33 發表

明白了, 唔該晒各位媽咪

原帖由 goodmama2003 於 10-6-7 14:35 發表

是囉.. 我女書包9磅. (連書.) 每日9磅... 我女昨天才有53磅.

書包9磅 --> 好重喎......我個仔 42 磅咋, 點好.....

原帖由 goodmama2003 於 10-6-7 15:14 發表
阿女本常識書講, 書包不要重過人體的10%才是健康, 點好 ?....

42磅, 你有沒有看錯磅, 我之前都以為女女得41磅.

sorry...可能我女大.. 我是2003 年大b 媽.

...

我個仔細 B 呢, 而且又細粒............

嘻嘻, 我個女剛剛才到40磅!
原帖由 金毛B媽 於 10-6-8 13:09 發表

我個仔細 B 呢, 而且又細粒............mouth:" />

我仔仔只有40磅, 書包真係好重。其實舊年已買了學校書包, 不過沒用到, 因為外婆又送了一個卡通書包---可能小二會試用下番, 唔用好浪費...
原帖由 double 於 9-6-2010 00:21 發表
嘻嘻, 我個女剛剛才到40磅!

原帖由 IP 於 10-6-9 08:47 發表
我仔仔只有40磅, 書包真係好重。其實舊年已買了學校書包, 不過沒用到, 因為外婆又送了一個卡通書包---可能小二會試用下番, 唔用好浪費...

請問 lego 書包係咪真係好好用呢, 係邊到有得賣呀
‹ 上一主題|下一主題