用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望幼稚園
go

德望幼稚園 [複製鏈接]

今年9月大細囡囡都讀德望幼稚園,吾知佢地適吾適應呢!
   0    0    0    0

收到書單後我都有擔心過,因囡囡中文唔太好,返學亦無中文,由開始知道考到入德望,已經努力同佢講多啲廣東話,希望佢能夠聽清楚老師講書,咪怕跟唔上,小朋友應該好快適應,好期待六月二日去註冊

原帖由 Mickey864 於 10-5-29 11:11 發表
今年9月大細囡囡都讀德望幼稚園,吾知佢地適吾適應呢!

你果兩個幾大呀? 我都系兩個呀

Hi Valenie918,

我反而驚GH英文唔夠多唔夠好(因沒有track record可尋), o係屋企同佢講多d中文, 出街睇到佢已學咗o嘅中文字, 問下佢同佢玩下, 應該沒什麼大問題。始終中文是母語, 加上香港的語言環境係中文, 學中文應該會容易d, 不過, 寫字就要平時多d練習啦。然而, 外語應該細個學會好d, 0-6歲最能學好外語, 要好好把握此黃金時期。

另外, 阿女是插K2的, K2將有不同的幼稚園的學生混在同一班, 唔知GH會點磨合小朋友達到差不多的水平呢? 你有無諗過? 抑或我諗得太多呢?

icbb1230

原帖由 Valenie918 於 10-5-29 22:20 發表
收到書單後我都有擔心過,因囡囡中文唔太好,返學亦無中文,由開始知道考到入德望,已經努力同佢講多啲廣東話,希望佢能夠聽清楚老師講書,咪怕跟唔上,小朋友應該好快適應,好期待六月二日去註冊 ...

Hi icbb1230,

我都係驚GH英文唔好囉....D書名全部睇落都係中文書(除左英文科)...唉....收到都有D驚呀~~又怕佢唔知有幾多NET TEACHER....就算有...一日又唔知有幾多MINS係NET教囉...
囡囡依家返學2個都係NET來GA...仲要唔係ABC o個隻, 都擔心囡囡唔適應....
老實講, k2真係好緊要....因為k3未開學都已經好多學校interview, 仲又要適應新環境....
雖然GH 小學都係我心水之一, 但我又怕佢唔收返我囡囡...同埋囡囡話唔適應唔肯讀PRIMARY....咁我就死得喇~~

Hi Valenie,

咁又唔駛睇到d書名係中文書就咁驚, 就算我阿女而家讀緊SC, 佢地都係除咗英文用英文書之外, 其他都係中文, 所有K1功課都係中文, 菲傭姐姐教唔到o架, 要等我收工返去自己跟。我都覺得阿女d英文都好好呀!

其實我係好滿意SC, 中英文都教得好好, 小朋友又開心, 我都係"望住"GH小學o架咋, 如果唔係都會留守SC :)

icbb1230

原帖由 Valenie918 於 10-5-31 12:44 發表

我都係驚GH英文唔好囉....D書名全部睇落都係中文書(除左英文科)...唉....收到都有D驚呀~~又怕佢唔知有幾多NET TEACHER....就算有...一日又唔知有幾多MINS係NET教囉...
囡囡依家返學2個都係NET來GA... ...

Hi Valenie918,

另外, GH優先收番自己幼稚園學生, 唔駛太擔心。

驚阿女唔適應, 就唔肯讀!?  如果是扭計, 就唔駛理佢啦。如果能力有問題讀唔上, 就當別論。阿女咁細個, 幾時到佢揀呀? 讀邊間幼稚園時, 佢有無得揀呀?

icbb1230

原帖由 Valenie918 於 10-5-31 12:44 發表

囡囡依家返學2個都係NET來GA... ...

我2個小朋友,一個k1,另一個k3.:loveliness:

icbb1230,
我囡囡都算細囡,我聽人講有一科唔合格都要留班,所以只係怕跟唔上,我囡囡超鍾意德望,希望佢讀得開心~~

醒目開學勳章 王國長老

各位,
幼稚園一覽內已為德望幼稚園設立了討論區, 歡迎各家長到那裡繼續分享心得:

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=689

Thanks,
超版 - JoJo
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Hi, 請問SC 係St Catherine or St Clare? thx!

原帖由 icbb1230 於 10-5-31 13:00 發表
Hi Valenie,

咁又唔駛睇到d書名係中文書就咁驚, 就算我阿女而家讀緊SC, 佢地都係除咗英文用英文書之外, 其他都係中文, 所有K1功課都係中文, 菲傭姐姐教唔到o架, 要等我收工返去自己跟。我都覺得阿女d英文都好好呀! ...

Me too
原帖由 Mickey864 於 10-5-31 19:49 發表
我2個小朋友,一個k1,另一個k3.:loveliness:

Valenie918,

我大女係2005年9月女(算細女)插班讀K3,另細女係2007年12月女(算超細女,講真真係有d擔心佢跟唔上,話哂隨時同一班裏面,有d同學仔真係大佢成年)讀K1,不過兩個女都好鐘意間學校,希望到時佢哋適應到啦!
原帖由 Valenie918 於 10-5-31 22:08 發表
icbb1230,
我囡囡都算細囡,我聽人講有一科唔合格都要留班,所以只係怕跟唔上,我囡囡超鍾意德望,希望佢讀得開心~~
‹ 上一主題|下一主題