用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好心煩!請大家幫幫我! 明天 dead line 應否去交學費 ...
go

好心煩!請大家幫幫我! 明天 dead line 應否去交學費 [複製鏈接]

好心煩!請大家幫幫我!!! st Louis 明天 dead line 應否去交學費

只報了st Louis 一間私校,好彩收了,但心大心細應否去交學費,因收到私校來電要交 9 月學費,但一心以為之前交了 $500 留位費可安心等抽獎.可惜最遲明天要交了

這校不在本區,
怕路途遠,好想等本區抽不到先去中西區上學。
請問 st louis 之後再去叩門有位嗎?
會否比學校 bad list!!!

請大家幫幫我!!!

Thank you so much!!!!!!
   0    0    0    0

好簡單明天照交學費咪得囉!

回覆 2# uarecheap 的文章

其實心內覺得 around $3,000 有 D 肉赤...

仲有方法,去信學校話暫時錢银有問題。要等6用7日先有錢周轉。

St Louis 有津貼中學,小學又用普通話教中文,數學是用英文教,教學及語言環境非常好,非一般小學可以比較。

如果讀私校,並非$3000.-,而是$180,000.-

原帖由 jjclement 於 10-6-1 13:18 發表
好心煩!請大家幫幫我!!! st Louis 明天 dead line 應否去交學費

只報了st Louis 一間私校,好彩收了,但心大心細應否去交學費,因收到私校來電要交 9 月學費,但一心以為之前交了 $500 留位費可安心等抽獎.可惜最遲明天要交了

...

回覆 4# uarecheap 的文章

多謝你真攪笑,我今天咁緊張,多得你幫我 relax 下!

唉, 肉赤都要交啦.  我也陪你...另一間私校.  抽中左, 錢又使左, 大家高興.

原帖由 jjclement 於 10-6-1 13:49 發表
其實心內覺得 around $3,000 有 D 肉赤...

Pay it! No choice for back up!

保險費貴就貴d, 不過話明保險, 都值的. 千萬不要令自己後悔. 錢可以搵過, 慳過, 但機會未必買得番.

原帖由 jjclement 於 10-6-1 13:18 發表

...

當然去啦, 找不到好學校對子女是一生的, 妳現在幾千元便可保障子女未來學業, 你看遠些便會覺得超值.

問題可以用錢解決,爲甚麽仍要煩自己呢 ?

唔交,一路十五 十六 忐忑不安,何苦呢?

醒目開學勳章 王國長老

係, 抽到好學校, 果$3000抵晒啦
原帖由 BingJing 於 10-6-1 09:18 PM 發表
問題可以用錢解決,爲甚麽仍要煩自己呢 ?

唔交,一路十五 十六 忐忑不安,何苦呢?

一定交,係就係肉赤啲,但到時無學校唔係肉赤,係想死

3000蚊, 好抵. 如果係第二間, 連大抽獎機會都無. 3000蚊有個大抽獎機會又有BACKUP. 直情抵添啦!!

原帖由 小天使kiki 於 10-6-1 22:21 發表
一定交,係就係肉赤啲,但到時無學校唔係肉赤,係想死

You are already lucky, I paid $25000 for a private school seat and waiting for the lucky draw now!

If June 5 works for you, it saves you about $400,000 in 6 years instead of wasting $3000 !!   

原帖由 jjclement 於 10-6-1 13:49 發表

請問邊間學校咁狼死要交 $25,000 留位 ?

樓主, 雖然 st.louis 放榜後係有位叩門, 但到時就係佢慢慢選人, 而且你仔仔係 "收左又唔入又黎叩門", 勝算好低, $3000 真係唔算貴嘅保險費

原帖由 nsachung 於 10-6-1 23:22 發表
You are already lucky, I paid $25000 for a private school seat and waiting for the lucky draw now!

我想知道邊間私校要交$25000留位費? 咁犀利??

原帖由 nsachung 於 10-6-1 23:22 發表

其實我都明.... 比我唔係有 D 肉赤... 係好肉赤...!!!
只是路過.... 我哋冇能力報私校.... 不能比意見.....

原帖由 jjclement 於 1/6/2010 13:49 發表
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

你成3個,如果每個都要買保險的話 你都好金

原帖由 flostangraphy 於 10-6-2 10:30 發表
其實我都明.... 比我唔係有 D 肉赤... 係好肉赤...!!!
只是路過.... 我哋冇能力報私校.... 不能比意見.....
‹ 上一主題|下一主題