用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問中央派位是否只可以同區先得?
go

請問中央派位是否只可以同區先得? [複製鏈接]

若首輪自行分配學位唔夠分,第二輪係咪要同區先報得?
thx
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

no
統一派位份form有分甲部同乙部, 甲部可填同網or誇網(3間), 乙部就一定同網, 處理左甲部至處理乙部
但留意, 假設小一收120個學生, 60個位會o係自行分配學位派出, 剩返既60個位會for統一派位, 只有10%=6個會俾所有誇網學生
原帖由 seec 於 10-6-3 03:19 PM 發表
若首輪自行分配學位唔夠分,第二輪係咪要同區先報得?
thx

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-3 17:26 發表
no
剩返既60個位會for統一派位, 只有10%=6個會俾所有 ...

即係因同網而派到的機会未必高,是嗎?
係咪甲部填的跨網及不跨網學校機会係一樣的?
多人報的學校,会否處理完甲部已經冇哂學位,所以同網冇咩用?
咁住名校網都冇咩用,是嗎?

醒目開學勳章

原帖由 seec 於 10-6-4 06:56 發表

即係因同網而派到的機会未必高,是嗎?
係咪甲部填的跨網及不跨網學校機会係一樣的?
多人報的學校,会否處理完甲部已經冇哂學位,所以同網冇咩用?
咁住名校網都冇咩用,是嗎? ...

中央派位有兩部份, 甲同乙. 甲部全港學校任揀, 最多3間. 乙部就只可以揀本區. 甲部學位只佔10%, 乙部就仲有幾多就派幾多. 即係本區比跨區選校多90%o既位俾佢地抽. 用番Charlotte_mom 個比喻的話, 跨區就只得6個位o既機會, 同區就有60個位, 明唔明?

thx so much!!
‹ 上一主題|下一主題