用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友唔鐘意上興趣班...
go

小朋友唔鐘意上興趣班... [複製鏈接]

醒目開學勳章

囡囡今年3歲,同佢報左跳舞班and英文班,每次都好唔願意上堂,成日話好驚! 可能新環境會令佢不安,但上左幾個月都仲係咁!好苦腦....應唔應該繼續比佢上堂or放棄????
   0    0    0    0

你小朋友返緊幼兒園未呀?

我個仔(born in March 2007)上年八月返n1一兩個月後﹐所有課外活動都係自己上﹐無家長陪。最初都會喊下﹐但也不算很厲害﹐過多幾堂就無sai事。

原帖由 debrachiwing 於 10-6-4 15:11 發表
囡囡今年3歲,同佢報左跳舞班and英文班,每次都好唔願意上堂,成日話好驚! 可能新環境會令佢不安,但上左幾個月都仲係咁!好苦腦....應唔應該繼續比佢上堂or放棄???? ...

醒目開學勳章

我個小朋友都返緊n班,返學都無咩問題,係返興趣班就唔鐘意!佢唔會喊,但次次都唔願入課室,要搞好耐左褸石褸先好唔情願咁入去.... 比佢返下興趣班原意都係想佢玩下開心下,但搞到好似逼佢咁都唔知為乜

我個小朋友開頭都係,後來我去了一間中心,佢個度全部都係專業人仕,教書o個個仲係社工,好掂,我叫我朋友試佢都話okay,因佢去其他中心上過堂話d導師唔好,佢地有一套方法幫小朋友,所以可以佢試下,super champ.

我小朋友都係呀,早前幫他報了個畫畫班試堂係for2.5-3歲嫁(佢仲有兩個月就三歲),點知我地走左就不停喊仲喊到鬼死咁淒涼,最後都要我地接返走.....話佢可能都係仲細喎...其實三歲係咪仲未適合上興趣班呢

--------------------------------------------------------
皓皓豬之家!! <--- 入泥啦

原帖由 kathy806 於 10-6-10 14:01 發表
我小朋友都係呀,早前幫他報了個畫畫班試堂係for2.5-3歲嫁(佢仲有兩個月就三歲),點知我地走左就不停喊仲喊到鬼死咁淒涼,最後都要我地接返走.....話佢可能都係仲細喎...其實三歲係咪仲未適合上興趣班呢 ...

有d小朋友怕改變,怕陌生,需要給予很多心理準備才可以獨立參予畫班,如可以的話結伴參加或之前經常帶他經過中心外面讓他不覺得陌生。

3歲應該同父母一起上親子班比較合適, 2-3歲小朋友係需要安全感, 依賴父母亦都是正常行為。
點解小朋友返學無問題,而上興趣班就有問題. 因為興趣班一星期上一至二天, 而幼稚園就1-5天有習慣性行為的練習元素在內.

如果父母想小朋友學多點,就選親子班吧!
如果父母想為孩子選興趣班, 就必須是由小朋友的喜好開始著手.
QQ

Kids joining playgroup

Guess it's universal for all kids, don't worry, it takes time for them to mix up with other kids.

Yap, absolutely agree

my girl is almost 4 now, she told me that she was afraid to attend the painting class, english class, etc... but after several months, she is better now, but still she'll be a little bit upset when we left in the beginning of class...

I would suggest not to give up the interest class even when we see them crying in the class... Sometimes, they are very happy at the end of class. So, actually, they have fun in class but just miss their parents at the beginning.
‹ 上一主題|下一主題