用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 紅色書包一問
go

紅色書包一問 [複製鏈接]

紅色書包一問

今日去 briefing 先知要 70-80%紅色,
請問各位用邊款書包 ?

上個月先係 doctor kong
買左個黑藍色護背書包
http://www.dr-kong.footcare.com.hk/bags_show.php?t=2&id=110&pid=62.
宜家又要買過  ......

用呢個得唔得
http://www.dr-kong.footcare.com.hk/bags_show.php?t=2&id=112&pid=47
   0    0    0    0

原帖由 bowling68 於 10-6-20 04:43 發表
紅色書包一問

今日去 briefing 先知要 70-80%紅色,
請問各位用邊款書包 ?

上個月先係 doctor kong
買左個黑藍色護背書包
http://www.dr-kong.footcare.com.hk/bags_show.php?t=2&id=110&pid=62.
宜家又要買過  . ...

你呢款應該都唔得喎...仲有pink都唔得架。我小朋友用spi, 我係有朋友入讀津校, 所以有d書包商會去做promote, 我就搵佢幫我買, 如果係吉豬島要成400蚊既書包, 我朋友幫我買二百幾咋。

我仔用呢隻︰
http://www.spi.com.hk/?cid=74009&lang=enus&product=SMART-LITE

我呀女而家都係用 spi, 真係唔錯o架

咁就頭暈喇, doctor kong  話換左一次無得再換.

咁係咪全校大部分都用呢隻 spi ?   any other suggestion ?

醒目開學勳章

我個仔用緊呢隻,都有一年。

http://www.dr-kong.footcare.com.hk/bags_show.php?t=2&id=112&pid=47

原帖由 bowling68 於 10-6-21 00:30 發表
咁就頭暈喇, doctor kong  話換左一次無得再換.

咁係咪全校大部分都用呢隻 spi ?   any other suggestion ?

原帖由 bowling68 於 10-6-21 00:30 發表

好似都唔多牌子出全紅色嘅書包, 陳守仁樣樣都好, 係呢樣就真係..........
我以前都買過一 d 卡通牌子嘅紅色書包, 但真係唔耐用. 唔係話嚇你, 你見到有就拿拿聲買喇, 因為全紅色, 買唔到就買唔到, 我試過o架啦..............

but 男仔用全紅色, 有的怪怪地

仲有仔仔係大仔, 宜家已經 123 cm,
言念住用 M 碼 (not S 碼).

紅色嘅書包都ok, 男仔著白色皮鞋 好麻煩

買唔到, only tailor made

多謝大家嘅提議, 我都正想上來問問大家, 點知已有家長問了, 真唔明點解一定要紅色, 學校自己又唔出, 乜冇家長反影過咩? 真的令我頭都大埋, 現打鑼打鼓四圍去撲過書包, 真的諗都未諗過!!~

原帖由 moyan 於 10-6-21 02:00 發表

我哋諗著求其買個書包,跟著買幅大紅布釘上去咋!!!
我老婆o的DIY通常都OK架!!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 bowling68 於 10-6-21 00:44 發表
but 男仔用全紅色, 有的怪怪地

仲有仔仔係大仔, 宜家已經 123 cm,
言念住用 M 碼 (not S 碼).

我覺得男仔用幾sharp醒喎! 你買完校服, 比小朋友試一次, 連埋個書包...嘩...就會覺得好鬼襯, 而個仔又好大個仔! (想當年我都試左一次)

原帖由 moyan 於 10-6-21 02:00 發表

白色鞋, 永安同吉豬島都有, 山林道果間都有鞋賣。但話你知....冬季係著返黑鞋....死未....

原帖由 1429 於 10-6-21 08:55 發表
多謝大家嘅提議, 我都正想上來問問大家, 點知已有家長問了, 真唔明點解一定要紅色, 學校自己又唔出, 乜冇家長反影過咩? 真的令我頭都大埋, 現打鑼打鼓四圍去撲過書包, 真的諗都未諗過!!~ mouth:" />

...

學校主色係紅色, 冇計啦! 其實都幾多選擇既, 唔洗太擔心! 係呀daddy cool到last mins先去買, 咁佢至要四圍搵je...

醒目開學勳章

Will your family consider accepting orders from other parents??

原帖由 flostangraphy 於 10-6-21 09:28 發表

我個女用嘅係Dr. Kong, 一個書包用咗5年啦, 而家邁向第6年, 好抵用.  其實唔覺得太難買, 因為有70%紅色便可以.  到暑假嘅時候就會有好多promotion任你地選擇.  男仔白色皮鞋都時時見到有, 應該唔會太大問題.  我覺得白色校服加白色皮鞋再加埋紅色書包, 其實好sharp好醒目.

原帖由 silvia_ng 於 10-6-21 09:33 發表

白色鞋, 永安同吉豬島都有, 山林道果間都有鞋賣。但話你知....冬季係著返黑鞋....死未....

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-6-21 09:33 發表

seems not environmentally friendly. . . the shoe can no longer fit after a season, and even they still fits, the white shoes may turn yellow easily.

原帖由 flostangraphy 於 10-6-21 09:28 發表

嘩, 咁都得....................
係你至好講呀, 我地成班人開學去睇野o架.....

原帖由 silvia_ng 於 10-6-21 09:35 發表

學校主色係紅色, 冇計啦! 其實都幾多選擇既, 唔洗太擔心! 係呀daddy cool到last mins先去買, 咁佢至要四圍搵je...

事關當年成家人回港, 唔知全紅書包話冇就冇, 去咗兩間 Dr. Kong 都話冇貨, 最後去咗間屋村舖頭買咗個卡通牌子嘅紅色書包俾佢, 但就一年打柴............ 呢個就係前因後果, 唔好講到小弟好似懶懶閒咁............啍

原帖由 angelprincess 於 10-6-21 10:33 發表
我覺得白色校服加白色皮鞋再加埋紅色書包, 其實好sharp好醒目

呢句真.

男仔書包:

DR. KONG 以前有出一款岩我地學校用, 家長話好用, 後來呢款冇左, 己反映上去, 希望今年奧海城DR.KONG會有返呢款貨比我地學生.

SPI 拉鍊好容易斷, 因男仔都比較粗魯, 雖然有保養, 但個人認為麻麻地好用.

最近買了 Samsonite 比個仔, 9成9 紅色, 個款幾好. 都好好用. 呢款原先用來裝手提電腦, 承托力不會太強, 初小書本不太多, 都好適合, 而且不貴, $300幾蚊倒.

另NORTHFACE都有幾款, 另有 SEVEN 等, 唔平, 有興趣都可以睇下!

‹ 上一主題|下一主題