用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學幾年級學校才會敎六何法?
go

小學幾年級學校才會敎六何法? [複製鏈接]

聽人講六何法對作文好有用, 請問學校通常會在幾年級才開始教架? 又有冇一些教中文作文的書比較好的, 可以介紹吓嗎? (註: 對小一、小二作文有幫助的書) 謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 dong00 於 10-6-24 16:13 發表
聽人講六何法對作文好有用, 請問學校通常會在幾年級才開始教架? 又有冇一些教中文作文的書比較好的, 可以介紹吓嗎? (註: 對小一、小二作文有幫助的書) 謝謝! ...

小女學校小一上學期教用四何法(時地人事)作句!
最近我在中華書局買了一本"小學生學中文作文",張悅華著,跨版生活出版,有提用六何法教作文。不過這本書寫明是FOR小二至小六!
8-)

回覆 1# anitawong21 的文章

小學二年班.

我仔仔小一時已教了(好似我記得係 : 何地, 何時, 何人, 何事, 如何, 為何), 係做專題報告時用的.

請問這本書好唔好用呀? 你囡囡睇完學唔學到嘢呢? 其實係咪四何法已經夠小一、二的學生用呢? 謝謝!

原帖由 anitawong21 於 10-6-24 22:32 發表

小女學校小一上學期教用四何法(時地人事)作句!
最近我在中華書局買了一本"小學生學中文作文",張悅華著,跨版生活出版,有提用六何法教作文。不過這本書寫明是FOR小二至小六! ...

原帖由 dong00 於 10-6-26 22:43 發表
請問這本書好唔好用呀? 你囡囡睇完學唔學到嘢呢? 其實係咪四何法已經夠小一、二的學生用呢? 謝謝!

小女只是小一生,D中文差到不得了,連睇圖書都有難度,這本書是由低年級到高年級,絕對不能由她自己看,但本書我也不過剛剛買回來不久,我自己都要時間消化下。我打算放假時抽D適合的來教她。

四何用來作句就可以,作文章用六何會好D
8-)

咁我都去書局揾吓這本書睇吓啱唔啱用先。唔該晒!

原帖由 anitawong21 於 10-6-27 23:09 發表

小女只是小一生,D中文差到不得了,連睇圖書都有難度,這本書是由低年級到高年級,絕對不能由她自己看,但本書我也不過剛剛買回來不久,我自己都要時間消化下。我打算放假時抽D適合的來教她。

四何用來作句就可以,作文章用六何 ...

回覆 1# dong00 的文章

我囡囡今年升小3, 但學校都冇教"六何法", 我知道唔係每間小學都有教架, 不過出面有D教育中心有得讀"六何法", 我囡囡呢個暑假就開始學囉! 如果有興趣可以 PM 我, 我比D資料妳 !!

圖書堂及中文堂都會教的

只是不給小朋友講叫六何法,

小二上學期開始教的, 連英文堂都會講
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 10# grace_xian 的文章

我見我仔仔中文課文有講咩叫六何法
不過有無教佢地用來作文我真係唔知

‹ 上一主題|下一主題