用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 擔心 ...
go

[聽/語障] 擔心 ... [複製鏈接]

醒目開學勳章

囡囡剛 4 歲, 佢近兩三個月常常話左耳聽得吾清楚, 好似有水係裹面, 右耳就好清楚, 出生時係私家生 check 過耳朵話正常.見佢平時一切正常, 但近期見佢密左講話"麥野 wa", 現開始有 d擔心, 已準備今星期去看專科醫生. 想問大家佢有機會是什麼問題 .........? 耳積水 ?
   0    0    0    0

快d去睇專科啦, 如果係耳積水有機會食藥好返, 小朋友聽唔清楚真係好辛苦架, 學野都有問題啦.

good luck!

醒目開學勳章

今日早上馬上去睇專科醫生, 好彩醫生話是輕微中耳炎, 問題不大, 而且耳朵內有大舊耳糞, 清理後食 3 天藥就 ok.

成個人都輕鬆晒, 因為怕囡囡好似婆婆甘, 耳膜破了... 手尾很長 ....又成日發炎.

原帖由 IRON 於 10-6-29 12:49 發表
快d去睇專科啦, 如果係耳積水有機會食藥好返, 小朋友聽唔清楚真係好辛苦架, 學野都有問題啦.

good luck!

中耳炎有機會再發生 (六歲前會較常見), 要留意呀~
不過你小朋友都幾叻, 自己識講你知... ^^

醒目開學勳章

醫生指我囡囡有 NOSE 敏感, 成日係冷氣地方, 少運動都會增加有中耳炎機會, 佢仲話要留意下佢聽力既問題... 暫時問題不大 , 而食左藥都覺得佢聽覺是差左, 就寫信俾佢再 CHECK 聽覺有沒有問題.

我囡囡就係好清楚表達佢既感覺, 起初以為佢玩野, 講聽吾清楚我講野 = 吾想理我, 繼續玩. 直到佢話隻耳有水, 有層水係到令佢聽得吾清楚.... 我就 . 囡囡仲話自己另外隻耳好犀利, 聽野好清楚. 就知道出左問題.

醫生都話佢好叻, 輕微病症, 都表達到自己既情況. 而病情又不是好嚴重.

原帖由 icanhear 於 10-6-29 19:55 發表
中耳炎有機會再發生 (六歲前會較常見), 要留意呀~
不過你小朋友都幾叻, 自己識講你知... ^^

BOBO128,

我個仔4歲半,最近都有好似你小朋友的問題,一隻耳聽吾清楚,可否介紹耳科醫生check 下?定係要做聽力測試?

Many thanks!

那是BOBO128一年前的文章...

這裡的家長好像都提及許由醫生...
其實可以睇左醫生, 有需要會轉介你去做聽覺測試
‹ 上一主題|下一主題