用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區官小--聖公會呂明才
go

南區官小--聖公會呂明才 [複製鏈接]

南官今年有多少人派了去聖公會呂明才,考第幾的?
謝謝報料..
   0    0    0    0

醒目開學勳章

南官小由於係聯繫學校o既關係...升中主力多以英皇...BPS...金文泰為主...相對LMC...過往派入的人數好少...

回覆 2# 慧妮會員 的文章

因囡囡今年升小五,但不想去咁遠.

請問上述會員知不知道所謂「連繫學校」和「直屬中學」的分別?知不知港島區有多少所官小爭取那少於一班的「連繫」名額?比起軒尼詩道上、下午,南區能入讀的幾會有百分之幾?南區網頁內有無升中派位資料?是否最新的? 連派位統計資料都不肯公佈的,好極有限! :;pppp:

回覆 4# citadel 的文章

citadel,

請問你有無多 d 消息?

我親戚個仔讀南官,但不是精英班,e + 要考呈分試,但老師病左,結果成日都唔同老師,對小朋友真的很大影響。

原帖由 Sumyeema1 於 11-4-7 12:02 發表
citadel,

請問你有無多 d 消息?

我親戚個仔讀南官,但不是精英班,e + 要考呈分試,但老師病左,結果成日都唔同老師,對小朋友真的很大影響。
...

上月剛公佈了外評結果,仲未至於差到唔見得人...
通常老師都是因「壓力」(或者是因為某些原因被校方高層"針對")而病的,只要代課的盡責,應該問題不大!至於成日換老師,一係就老師搏唔撈玩野,三日又三日咁請假(不足三日病假是要由其他現職老師"義務代課",不能另外請人代)不過,通常都是校方認為代課的不好,又或者代課的「頂唔順」唔撈,先會成日換老師,攪到銜接唔到,影響學生!

醒目開學勳章

原帖由 citadel 於 11-4-7 11:11 發表
請問上述會員知不知道所謂「連繫學校」和「直屬中學」的分別?知不知港島區有多少所官小爭取那少於一班的「連繫」名額?比起軒尼詩道上、下午,南區能入讀的幾會有百分之幾?南區網頁內有無升中派位資料?是否最新的? 連派位統 ...

我所知既資料真係唔多...不過我知南官小每年均攞咗好大比數既南區連繫學額(英皇每年大約二十個左右)囉...咁當然唔可以同軒上/下小作比較囉...畢竟大家[連繫]既學校都唔同...南官小係連繫英皇...軒小係皇仁...(有錯請指正)...

‹ 上一主題|下一主題