用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問下大家關於選校心得 ^^
go

問下大家關於選校心得 ^^ [複製鏈接]

我家住大埔, 有基督教宗教分5分 (已經受洗over 10年了), 現為首名兒子張羅意見!!!

大抽獎的話, 傾向跨區駁下, 1ST ROUND 多數會揀基督教小學, 20分駁一駁, 大家認為沙田第一城呂明才 VS 九龍塘基華, 邊間比較長遠D?

2間都係比較重學術的小學, 我聽了一呂的簡介會, 2/3 時間都係講成績, 基華亦係好注重成績, 我仔仔都係鍾意學術的, 所以我有以上2間作考慮.

謝謝大家意見.
   0    0    0    0

我淨係知我家姐個女讀緊一呂P1升P2,唔覺佢話好谷,讀得好辛苦之類的說話,佢個女都讀得好開心。

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-13 16:22 發表
我家住大埔, 有基督教宗教分5分 (已經受洗over 10年了), 現為首名兒子張羅意見!!!

大抽獎的話, 傾向跨區駁下, 1ST ROUND 多數會揀基督教小學, 20分駁一駁, 大家認為沙田第一城呂明才 VS 九龍塘基華, 邊間比較長遠D? ...

唔該晒!!

咁有冇媽咪知, 我誇區的話, 如果自行第一輪入唔到, 咁我仍然於2ND ROUND 揀誇區學校報是否OK? 係咪就算誇區派唔到第一志願, 其他志願都係跟我揀誇區的第2,3,4志願去派??? 咁沙田比較多好小學, 咁咪唔錯?? (因為沙田中學網都好好)

TKS

原帖由 lsltennis 於 13-7-2010 05:23 PM 發表
我淨係知我家姐個女讀緊一呂P1升P2,唔覺佢話好谷,讀得好辛苦之類的說話,佢個女都讀得好開心。

跨區只有10%學位, 全香港可以爭, 機會很少.  去到大抽獎, 如你是第二志願, 但人家是第一志願, 是第一志願先抽的, 你的第三, 又會輸給人家的第一及第二, 咁你話機會有多少?

所以人家小一選校, 火力集中自行及本區抽獎的, 家長為了校網買樓也是為了本區的

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-17 00:20 發表
唔該晒!!

咁有冇媽咪知, 我誇區的話, 如果自行第一輪入唔到, 咁我仍然於2ND ROUND 揀誇區學校報是否OK? 係咪就算誇區派唔到第一志願, 其他志願都係跟我揀誇區的第2,3,4志願去派??? 咁沙田比較多好小學, 咁咪唔錯??  ...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-13 16:22 發表

大抽獎的話, 傾向跨區駁下, 1ST ROUND 多數會揀基督教小學, 20分駁一駁, 大家認為沙田第一城呂明才 VS 九龍塘基華, 邊間比較長遠D? ...

hi,

我囝囝都係跨區讀基華.9月升小二.
之前自行15分選九龍塘官立唔成功.(因當時無考慮讀基督教小學).
之後大抽獎前囝囝要求讀教會學校, 就填了基華乙一. 當然又抽唔中, 最後叩門成功.
個人覺得基華不是該區熱門學校, 20分應該成功機會都好大. 叩門就不是所有學生都有機會interview, 但不算難考.
但你要留意你住大埔, 基華未必有校車or褓姆車到.

醒目開學勳章

10% 好似係第2輪的10%wor
而第2輪只佔總學額的50%左右(因應第1輪自行收生的成績,如果世襲生超額又多人申請,那第2輪會少於50%,因撥了位給世襲生,相反,收生不足的第2輪會多於50%)
而第2輪甲部跨區佔該部份的10%,即總學額的約5%.

原帖由 panbaby 於 10-7-17 00:39 發表
跨區只有10%學位, 全香港可以爭, 機會很少.  去到大抽獎, 如你是第二志願, 但人家是第一志願, 是第一志願先抽的, 你的第三, 又會輸給人家的第一及第二, 咁你話機會有多少?

所以人家小一選校, 火力集中自行及本區抽 ...

多謝大家既意見呀!!! ^^

我都係集中火力去自行 + 叩門 + in 私小/DSS了. 誇區派到頭幾個志願真係機會很微.

而家大埔都有保母車出九龍塘呀, 我仔仔而家都係搭NANNY BUS出九龍讀KG, 如果真係咁唔好彩冇車到, 唯有自己帶....

我想你是指甲一吧. 甲一是跨區, 乙一是本區.

原帖由 HIN2003 於 10-7-17 09:35 發表

之後大抽獎前囝囝要求讀教會學校, 就填了基華乙一. 當然又抽唔中, 最後叩門成功.
個人覺得基華不是該區熱門學 ...

原帖由 nicolemummy 於 10-7-18 09:21 發表
我想你是指甲一吧. 甲一是跨區, 乙一是本區.

sorry!是甲一.
‹ 上一主題|下一主題