用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀根德園K1 VS 九龍禮賢K2, 你地點揀?
go

重讀根德園K1 VS 九龍禮賢K2, 你地點揀? [複製鏈接]

阿仔係細仔, 係禮賢讀得好開心出年升K2, 但KV剛剛通知有位收阿仔讀K1, KV又係我地最想阿仔讀嘅學校, 你地會點揀?
   0    0    0    0

咁既然係最想讀就唔使揀, 我囡囡都係重讀K1, 冇升迦南K2.

咁你乜野原因比你囡囡重讀k1呀?

其實我係驚阿仔唔適應, 佢成日都講自己大個仔升k2....e家要佢讀返K1...好似"size"左一年咁!

原帖由 brima 於 10-7-15 14:41 發表
咁既然係最想讀就唔使揀, 我囡囡都係重讀K1, 冇升迦南K2.

雖然我都好鍾意根德園,但根德園又唔係guarantee你入到你理想嘅小學…加上禮賢會又唔差,點解要重讀KV K1?小朋友的發展nature同nurture兩因素都重要,雖然係細b,但如果本身都比較成熟和加後天的訓練,一路上都唔會比大b差…
我自己唔會揀重讀囉…
原帖由 蛋蛋媽 於 10-7-15 15:05 發表

其實我係驚阿仔唔適應, 佢成日都講自己大個仔升k2....e家要佢讀返K1...好似"size"左一年咁!

原帖由 sheffield 於 10-7-15 15:36 發表
雖然我都好鍾意根德園,但根德園又唔係guarantee你入到你理想嘅小學…加上禮賢會又唔差,點解要重讀KV K1?小朋友的發展nature同nurture兩因素都重要,雖然係細b,但如果本身都比較成熟和加後天的訓練,一路上都唔會比大b差…
...

I'm with you.
跟唔上就話o者...
攞一年時間換d虛無縹緲o既幻象;從投資/投機/博財角度看,值博式率太低...

Fully agree with sheffied and oooray, every year KV will take 500 - 600 students, no guarantee they all will go to good primary, if I were you, I won't waste 1 year at KG stage.

原帖由 sheffield 於 10-7-15 15:36 發表
...

Support Support...

原帖由 EFJ3 於 10-7-15 16:25 發表
Fully agree with sheffied and oooray, every year KV will take 500 - 600 students, no guarantee they all will go to good primary, if I were you, I won't waste 1 year at KG stage.

Don't waste time la

其實點解唔試下插其他K2名校, 例如st.Cat..好多時K2都會有位架喎!

Fully Agree Too....我好相信KV唔一定比其他名校難入, 佢有成500 - 600 個學生, 又唔係有小學做BACKUP, 好多時都唔知道學生入名校的學生比例, 佢有咁多學生入到名校一D都唔出其, 英文又唔係特別好(個人認為), 禮賢會又唔差, 仲咩要仔仔博呢 , 到時想大抽奬, 年齡適合分都無, 你話博得過嗎  今年我身邊的朋友, 有得CHOICE 都放棄KV, BUT 當然有更好CHOICE 啦.

What is so good about 禮賢會? Is their language skills strong enough? Do they guarantee to get into the primary sch (although their primary is private sch)?

個人好反對重讀! 小朋友又唔係跟唔上,做咩要浪費佢的時間?明明可以學advance 啲的野,向前行呀,為咩要原地踏步?!

再講,聽說kv係好傳統的學校,我有朋友讀咗一年就轉咗去培正。

細仔到幾多月出世?如果係12月,都可以一試,2間學校d學生出來一定有分別,如果kv當係一線學校,禮賢就係2線,你想佢讀1線定2線?另外,看你仔仔的發展,佢係開心學習型定係座定定,可以k2就默書型,如何唔係座定定,你要預左平日花好多時間教佢,而唔係開開心心同佢玩,講到尾,我會睇性格而定.

我小朋友唔係特別成熟, 握筆寫字亦比較差, 我覺得佢大小机肉都未發展理想, 所以我唔想佢升K2. 但我唔係讀KV, 係讀SC.
我自己想佢打好基楚將來考私小/直資. 而我相信禮幼係比較淺. 咁你target乜小學.
津校計分未足7歲都有適齡分, 所以又唔使擔心. 我身邊好多朋友都比小朋友重讀K1. 所从都睇你自己點唸.
我相信如你唔佢重讀K1, 都唔会再考啦.

原帖由 蛋蛋媽 於 10-7-15 15:05 發表

如果無諗住報考直資私小,原校升 k2

如果會試下報考直資私小,但唔一定會讀,都係原校升 k2

如果以報考直資私小為主要 target 的話,不妨轉讀 kv

最重要是看小朋友的發展是否適合升k2或重讀k1.

試想重讀KV K1小朋友真的能上心儀的小學嗎??...無保證!!..

試想繼續讀禮賢會K2小朋友又真的能上心儀的小學嗎??...也無保證!!..

既然兩者, 升上心儀的小學也沒保證, 為什麼要浪費1年時間呢??...

你可以問下自己在之前為何要選禮賢讀K1, 而不選KV?? 而囝囝不是升不上K2, 即是他有能力上K2. 而你唔會覺得WASTE 一年時間...?及最重要是囝囝開唔開心?

若你想KV可以幫你囝囝在小一可以成功叩門, 確實是有不少小學喜歡收KV生, 因BASIC 打得好, 我囡囡都是一個成功的叩門例子. 我當然BUY KV.

但客觀分析, KV是一間日日要做中,英,NUMBERS 3 份HOMEWORK的傳統學校. 玩耍的EVENT不會太多(一般在校進行, 在K2會出去1次,而K3可能會去到2次). 但10個月上課(9月至下年7月)很好安排. 一年要做2次ACCESSMENT. 老師嚴的多. 對紀律很重要. 唔可以周圍走,  定定地OK.

你可以唸下是否O岩你囝囝. 你有無問下囝囝對KV有無印象, LIKE OR DISLIKE?

原帖由 蛋蛋媽 於 10-7-15 14:37 發表
阿仔係細仔, 係禮賢讀得好開心出年升K2, 但KV剛剛通知有位收阿仔讀K1, KV又係我地最想阿仔讀嘅學校, 你地會點揀?

咁多位, 多謝哂你地嘅寶貴意見!

我仔仔係11月尾出世, 所以幫他考左兩次kv k1, 今年先有offer....而點解會15/16, 原因都係因為擔心阿仔唔適應要重讀k1, 因為佢放暑假後滿心歡喜話自己升k2, 大個仔, 坦白講, 阿仔升k2完全唔係問題(所有野都ok, 係小肌肉確實差少少), 反而repeat k1會唔會另佢冇左動力, 因為佢已經讀過....而轉校正正就係你所講, 打好個底為佢小學準備, 當然升小學係點冇人guarantee, 但兩間學校比較, 當然kv會較理想....我都有問阿仔, 可能佢都識有朋友仔係kv, 而且比佢嘅感覺幾好....所以應該會比佢試吓!

原帖由 vic6 於 10-7-17 01:40 發表
你可以問下自己在之前為何要選禮賢讀K1, 而不選KV?? 而囝囝不是升不上K2, 即是他有能力上K2. 而你唔會覺得WASTE 一年時間...?及最重要是囝囝開唔開心?

若你想KV可以幫你囝囝在小一可以成功叩門, 確實是有不少小學喜 ...

小肌肉差少少即係咩呀?  唔夠力定唔夠靈活?

hi 蛋蛋媽 ,

不用客氣說多謝, 大家傾下O者!

我囡囡是10月出生, 都沒有你囝囝咁細, 1考到無再O念咁多, 定了下來, 一向都只是想她入KV, 其他YORK只是讀了n1 SUMMER COURSE, 到9月便番KV.

你有無第2個小朋友? 若有都可以比囝囝讀KV, 幫第2個小朋友入都好. 其實KV是要做HOMEWORK, 第1年是要小朋友寫直線, 曲線, ABC...等, 便是要小朋友學識執筆,這就是練習小肌肉的發展.(加強小肌肉及靈活性). 你可以比d 練習囝囝做, 比d paper 他畫公仔(打圈,線), 任他畫都幫到他的. 不用worry.

我囝囝現時2yrs old, 但他很喜歡畫1, 畫O, 塗顏色 (生果, 蔬菜, FISH) 同看書, 唱歌......現家喜歡玩玩具槍.
你囝囝是3yrs old多? 喜歡玩mud?

‹ 上一主題|下一主題