用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀根德園K1 VS 九龍禮賢K2, 你地點揀?
樓主: 蛋蛋媽
go

重讀根德園K1 VS 九龍禮賢K2, 你地點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我當年都係無重讀升上去, 因為我媽覺得我跟得上, 唔想我浪費時間, 因為我都係11月中出世的, 雖然時代唔同, 但如果比我而家再諗, 我都唔鍾意讀多一次, 因為到D大跟唔想再重讀都唔覺得自己比同學仔大, 我有個表妹29/12出世啦~ 全班最細, 最後咪在香港升埋大學~ 我覺得最緊要睇跟唔跟得上啫, 大小肌肉都無咩問題的~ 我個仔今年升K1, 佢啗係對新事物有興趣, 讀過又識咗的書本佢會無咩意欲再睇囉~

咁你囡囡都好叻wor, 咁細一考就考到....

頭先再同仔仔老師傾過,佢嘅反應係”side”左我仔仔, 驚對於佢嘅發展可能有影響, 因佢覺得我仔仔係各方面都好好, 唔似細仔...我都知, 但可能我對kv有d期望, 我睇嘅係k2/k3, 唔係k1...

我有個細女, e家啱啱一歲, 不過我見有d弟弟/妹妹都入唔返去kv...所以都唔敢諗咁多!

原帖由 vic6 於 10-7-17 20:55 發表
hi 蛋蛋媽 ,

不用客氣說多謝, 大家傾下O者!

我囡囡是10月出生, 都沒有你囝囝咁細, 1考到無再O念咁多, 定了下來, 一向都只是想她入KV, 其他YORK只是讀了n1 SUMMER COURSE, 到9月便番KV.

你有無第2個小朋友? 若有都 ...

我聽過一個兒童心理學家講座,話千祈咪俾小朋友做細仔、細女。

原帖由 babyakambm 於 10-7-15 18:13 發表
What is so good about 禮賢會? Is their language skills strong enough? Do they guarantee to get into the primary sch (although their primary is private sch)?

禮賢會一般都被評為二線, 但我都聽到有唔少好評, 起碼見好多SC / KV的學生小一都有報呢間小學, 不如, 有經驗的家長分析吓佢的好處? Thanks!

原帖由 karen55407 於 10-7-19 17:58 發表
我聽過一個兒童心理學家講座,話千祈咪俾小朋友做細仔、細女。

我自己當年都係超細b;但又好似冇乜嚴重心理問題...個專家有乜points?

重讀K1 , 打好根基

專家話:
做細仔各方面發展均較大仔弱,如大、小肌肉發展,語言能力,了解能力,表達能力,自理能力等...。雖然好多細仔慢慢會追到,但留心...係要追。相反,大仔一開始在各方面都掌握得很好,較容易得到自信。專家話多年接觸兒童心理求助個案當中,好多都因小朋友追齡入學,衍生出好多問題,好反叛。建議家長別讓小朋友追齡入學,如已經讀緊K1、K2,建議重讀,但如果已K3,就不必了。
原帖由 oooray 於 10-7-23 12:28 發表

我自己當年都係超細b;但又好似冇乜嚴重心理問題...個專家有乜points?

原帖由 karen55407 於 10-7-24 11:35 發表
專家話:
做細仔各方面發展均較大仔弱,如大、小肌肉發展,語言能力,了解能力,表達能力,自理能力等...。雖然好多細仔慢慢會追到,但留心...係要追。相反,大仔一開始在各方面都掌握得很好,較容易得到自信。專家話多年接觸兒童心理 ...

唔敢challenge專家;
咁聽專家話:假設100%細b都遲一年入學;今日適齡o既大B又變晒細B;又要追進度;又要心理輔導吓...狗追狗尾...

結論只有1個:
小朋友唔應該咁早返學。
但家長們又矛盾地希望小朋友早d學多d野....
結果又係冇結論...

九月後出生之小朋友才可選擇唔做細仔做大仔,否則並非適齡兒童。
原帖由 oooray 於 10-7-24 12:23 發表

唔敢challenge專家;
咁聽專家話:假設100%細b都遲一年入學;今日適齡o既大B又變晒細B;又要追進度;又要心理輔導吓...狗追狗尾...

結論只有1個:
小朋友唔應該咁早返學。
但家長們又矛盾地希望小朋友早d學多d野....
結果又 ...

醒目開學勳章

我都會repeat K1
‹ 上一主題|下一主題