用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀理解
go

閱讀理解 [複製鏈接]

閱讀理解亦是小朋友一個嚴重問題,有沒有發覺現時學校派給小朋友做的閱讀理解功課,連我地做大人的亦覺得深,何況小朋友.(或者我自己理解都可能有問題,不過我個囡現時只是P2升P3)

老師找一篇名人生平有關的文章出來,要小朋友作答,5條問題有3條是選擇題(答案已是無稜兩可),2條是長答,但長答題的答案,已經是要將文章了解後,再融會然後用自己的文字作答,試問一個P2的小朋友,有多少個真的做到融會貫通.基本上我覺得老師是給功課家長做.
   0    0    0    0

我囡都是升小三, 我亦有同感, 真是不同我年代的閱讀理解, 以前的可從課文找到答案, 家陣係深好多,不單要理解,又要學會運用, 小朋友思維未READY, 依家做法是要貼近TSA的題目出法, 慘.

原帖由 hisukilo 於 10-7-27 10:51 發表
閱讀理解亦是小朋友一個嚴重問題,有沒有發覺現時學校派給小朋友做的閱讀理解功課,連我地做大人的亦覺得深,何況小朋友.(或者我自己理解都可能有問題,不過我個囡現時只是P2升P3)

老師找一篇名人生平有關的文章出來,要小朋友作答,5 ...

回覆 1# miffy 的文章

係呀.睇多啲書和做多啲練習

原帖由 hisukilo 於 10-7-27 10:51 發表

老師找一篇名人生平有關的文章出來,要小朋友作答,5 ...

果次同副校長講過下今年 TSA,話同學作答得唔好,因為不能從文中找答案,要思考、推測。我心唸,妳都有今日 la,今時唔同旺日,要唸野 ga,唔係『快恨準』就滿分。

點只閱讀,還要推測,先可以『準快』。

其實我個囡平時都睇唔少書,我都買在不少返屋企,加上圖書館亦在我家附近,從少至今每1-2星期都會去圖書館睇書(1-2個鐘),每次仲要借18本返去,佢鍾意睡前睇.不過做閱讀理解都唔係好得.係咪睇得唔夠多?還是閱讀方法有問題?有時問佢有關本書的內容或者問題佢都答到我.可能未做到我手寫我心,我要繼續努力.比佢思考多些.

回覆 1# hisukilo 的文章

我仔升小5,同你囡一樣.看很多書,但係閱讀理解和作文一樣咁差.雖然看好多書,但係一點進步也沒有.

heiB

加油呀!我呀哥個囝同你一樣升p5,同樣衰呢樣,加上今年要呈分,平時傾計試下問佢多d問題,等佢用多d用個腦,諗下答案加強思考能力,所以我都要呀囡做多d呢方面的練習.

坦白講, 仔仔讀了小學後, 我對香港的中文教育是既失望又無奈的. 一年級時, 我還理直氣壯的告訴老師, 小朋友連一般'因為...所以, 雖然....但是'的連詞也未學, 他又怎會就箸它們的意義而'組句成段'. 老師沒有回應, 不知她明不明白我講的logic. 二年級上學期第二個星期, 老師要求小朋友寫一篇70字以上的文章, 提示只有'注意事件的原因,經過,結果'.  我告訴老師小朋友一年級下學期還在重組句子, 是否要學習多一些技巧才可'順利過渡'. 老師回應這是因應教處syllabus的要求. 之後我沒有再和老師'交流', 我明白老師是被教處牽箸子走, 小朋友又被老師牽箸鼻子走, 有誰能真正停下來, 切實地看看這樣的syllabus是否恰當. 跟了小朋友幾年的學習, 我可以說小朋友的learning curve不是如教處所要求的'二年級作70字,三年級就作150字一條斜線上的,而是一條線曲上,要打好基礎,才可運用自如.....做媽媽的, 是最好的把関人, 因材施教, 培養興趣, 增加學習動力和信心,才是長遠之計.

係咪即是做多TSA可以,改善到呢?

原帖由 happyvalley 於 10-7-27 21:35 發表

果次同副校長講過下今年 TSA,話同學作答得唔好,因為不能從文中找答案,要思考、推測。我心唸,妳都有今日 la,今時唔同旺日,要唸野 ga,唔係『快恨準』就滿分。

點只閱讀,還要推測,先可以『準快』。 ...

你間學校都好操D小朋友,呀囡間學校冇禁快,都係先組句成段.你而家冇計啦,只有盡力而為,起初呀女入唔到呢類區內好勁的學校,我自己心情好DOWN,不過而家見到好多小朋友,因為比D學校操到冇氣,覺得自己好有塞翁失馬感覺.加油!

原帖由 MaMaHH 於 10-7-28 15:06 發表
坦白講, 仔仔讀了小學後, 我對香港的中文教育是既失望又無奈的. 一年級時, 我還理直氣壯的告訴老師, 小朋友連一般'因為...所以, 雖然....但是'的連詞也未學, 他又怎會就箸它們的意義而'組句成段'. 老師沒有回應, 不 ...

原帖由 hisukilo 於 10-7-29 10:07 發表
係咪即是做多TSA可以,改善到呢?

不是、因為操 TSA 係『結果』,要學習就是『原因』,平時要玩下猜迷語,捉下棋,講下身邊的奇怪事,先會思考->找尋相關知料->跟住分析->跟住估計->最後才是結果。

操TSA可以測試下小朋友的能力,不過係唔會學到如何找尋相關知料的,因為千變萬化,呢個 case 與那個 case 怎能一樣呢。

原帖由 MaMaHH 於 10-7-28 15:06 發表
坦白講, 仔仔讀了小學後, 我對香港的中文教育是既失望又無奈的. 一年級時, 我還理直氣壯的告訴老師, 小朋友連一般'因為...所以, 雖然....但是'的連詞也未學, 他又怎會就箸它們的意義而'組句成段'. 老師沒有回應, 不 ...

坦白講、 、即是叫個小朋友直上多三級,即是幼稚園就要完成小二課程,未到小五就可以完成小學。可佈

如果頂唔順,小心打擊小朋友自信心。

原帖由 hisukilo 於 10-7-29 10:28 發表
你間學校都好操D小朋友,呀囡間學校冇禁快,都係先組句成段.你而家冇計啦,只有盡力而為,起初呀女入唔到呢類區內好勁的學校,我自己心情好DOWN,不過而家見到好多小朋友,因為比D學校操到冇氣,覺得自己好有塞翁失馬感覺.加油!

...

我咪係橙到學校飛起,校長同我講、『忍o買呢幾年 la』。囧囧囧

呢個係嘜嘢世界,叫小朋友同家長忍,原來返學係要你學習點忍.

迎日上網八到原來小朋友閱讀理解表現差,與小朋友閱讀能力有親密關係,有時間再去書局睇下有關如何提高閱讀能力的書,到時再同大家分享.

原帖由 happyvalley 於 10-7-29 18:17 發表

我咪係橙到學校飛起,校長同我講、『忍o買呢幾年 la』。囧囧囧

thanks,不過猜迷語,捉棋,同是呀女最弱,次次都估唔到.要操操先.

原帖由 happyvalley 於 10-7-29 18:08 發表

不是、因為操 TSA 係『結果』,要學習就是『原因』,平時要玩下猜迷語,捉下棋,講下身邊的奇怪事,先會思考->找尋相關知料->跟住分析->跟住估計->最後才是結果。

操TSA可以測試下小朋友的能力,不過係唔會學到如何找尋相關知 ...

我覺得仔仔自己睇書唔一定得益, 因為佢只係睇, 所以我會同佢討論內容, 結局, 或者將個過程轉變, 叫佢諗另一個結局, 咁樣, 佢作文時就會加上自己既想像, 情感......我睇過佢係學校完成既作文, 有幾篇都係我同佢討論過既過程.

請問可提供補充練習的名稱嗎?

原帖由 beauty_mum 於 10-7-30 23:52 發表
請問可提供補充練習的名稱嗎?

閱讀理解剛買了新雅

原帖由 IRON 於 10-7-30 23:35 發表
我覺得仔仔自己睇書唔一定得益, 因為佢只係睇, 所以我會同佢討論內容, 結局, 或者將個過程轉變, 叫佢諗另一個結局, 咁樣, 佢作文時就會加上自己既想像, 情感......我睇過佢係學校完成既作文, 有幾篇都係我同佢討論過 ...

好方法。不過我女兒已經睇緊大人書,因為多字+好深入情感的,佢睇書快我十倍,我亦無佢記得咁清楚,所以我都係叫佢自己抄心愛句子,即是自己搞掂。
‹ 上一主題|下一主題