用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價/民生?
go

創價/民生? [複製鏈接]

大家好!
我個女創價同民生都係 k1 waiting,
六月創價收0左,  本來諗住收拾心情讀創價,
點知尋日民生打0黎話收,
我老公主張去民生,  但我中意創價,
好頭痛!
如果係你地會點揀?
   0    0    0    0

原帖由 yy-doremi 於 10-7-29 11:53 發表
大家好!
我個女創價同民生都係 k1 waiting,
六月創價收0左,  本來諗住收拾心情讀創價,
點知尋日民生打0黎話收,
我老公主張去民生,  但我中意創價,
好頭痛!
如果係你地會點揀? ...

民生係安全之選

depends on 你 target 邊 d 小學

民生係安全的. 小一唔易考架!

原帖由 saiwai 於 10-7-29 13:33 發表

民生係安全之選
~easybring~

我個仔係創價9月升K2, 佢讀得好開心, 學校無論校長, 老師, 姐姐, 校工所有人都好有愛心, 係一間非常好既幼稚園

我兒子是k1下學期插班Soka今年9月升k2,他也是說返創價幼稚園好開心好好玩比之前幼稚園好玩唱喎.

原帖由 easybring 於 10-7-29 16:24 發表
民生係安全的. 小一唔易考架!

係呀,現在競爭大!你諗3年後要參加大抽獎,真係心血小d都唔掂,除非你考私校其實競爭都唔小

回覆 7# yy-doremi 的文章

我同事個仔, 在民生幼稚園讀, 但小學唔收, 當他出去搵小學時, 就較唔著數, 因係人都知民生小學唔收閣下仔女, 才出去考, 換句話說, 佢覺得有問題先唔收, 因此寧願收其他幼稚園d小朋友.

之前幼稚園? which one?

原帖由 garyyu 於 10-7-30 00:41 發表
我兒子是k1下學期插班Soka今年9月升k2,他也是說返創價幼稚園好開心好好玩比之前幼稚園好玩唱喎.

is this rare case? how many K3 students will they take for P1?

原帖由 maniris 於 10-7-30 17:14 發表
我同事個仔, 在民生幼稚園讀, 但小學唔收, 當他出去搵小學時, 就較唔著數, 因係人都知民生小學唔收閣下仔女, 才出去考, 換句話說, 佢覺得有問題先唔收, 因此寧願收其他幼稚園d小朋友. ...

but I think the top students in MS kindergarten may also try to apply the top primary schools la, not only the bottom group need to find school...

我知!  我自己真係好鍾意創價,
我個女未出世,  我已經留意呢間幼稚園,
最後入倒,  都唔知幾開心!!!!!
不過而家唔係我去讀,
所以我都要接受家人0既意見0既,
要放棄都好唔捨得!

但順帶一提,  創價0既都師真係好好,
我打去退學,  聽電話0既人都好有禮貌,
個主任(老師?)仲關心我個女轉去邊一間,
見微知著,  佢地真係以小朋友為本.

原帖由 lokitkit 於 10-7-29 16:51 發表
我個仔係創價9月升K2, 佢讀得好開心, 學校無論校長, 老師, 姐姐, 校工所有人都好有愛心, 係一間非常好既幼稚園

我吾同意 。如果好似你甘講全港所有一條龍學校的幼稚園生都吾使出去考其他小學啦 。 正常學校一般簡人都會以面試表現作評核﹐從而簡出最優秀﹐最適合本身學校的學生。如果你同事個仔報這的這間學校簡人甘求其兒戲 ﹐實在是目光非常狹窄膚淺。 這種學校根本就吾直得去讀 。      

原帖由 maniris 於 10-7-30 17:14 發表
我同事個仔, 在民生幼稚園讀, 但小學唔收, 當他出去搵小學時, 就較唔著數, 因係人都知民生小學唔收閣下仔女, 才出去考, 換句話說, 佢覺得有問題先唔收, 因此寧願收其他幼稚園d小朋友. ...

創價的確係一間唔錯嘅學校..老師/校長好有愛心 , 好關心小朋友..細仔今年9月讀 K2....之前 N1 讀迦南.. 呀哥細時讀朗思...比較下...創價真係好唔同..至少呀仔好有禮貌, 識得關心人..人品/人格都好好..呢d唔係間間學校可以教得到...

你好呀!我想請教下你囝囝係點樣報到下學期插班的?THX~

原帖由 garyyu 於 10-7-30 00:41 發表

小兒正在民生讀,老師都是很有愛心,而且返左一個月學變得好有禮貌,返學好開心,仲有唱普通話歌,NET Teacher, 又教phonics,星期六仲可以參加課外活動,其實兩間都是好學校,不過民生有機會上小一,但要放棄大抽獎,你自己衡量下啦

回復 3# Bonnie 的帖子

創價

好奇一問, 其實創價既宗教背景係咩, 聽講係一D日本既宗教背景.

係咪日本觀音呀?

原帖由 bopui0607 於 11-10-4 15:46 發表
好奇一問, 其實創價既宗教背景係咩, 聽講係一D日本既宗教背景.

問創價有乜咁好呢?
請問你地揀創價既係咪都係因為信佢既宗教o乍 ?
‹ 上一主題|下一主題