用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 和方方樂趣的PN,你地會點選呢?
go

YORK 和方方樂趣的PN,你地會點選呢? [複製鏈接]

YORK PM的Pre-nursery和方方(對衡道)的Full Time Pre-nursery都收左,你地會點選?方方的時間好吸引,而YORK的英文又好似好D、名氣又大D,好難選!
   0    0    1    0

FOR PN, 新的學校不知有沒有好老師照顧full time.  至於英文,兩者都有,而且k1至重要d.

兩間都會直上佢地的K1的!咁YORK的K1好D定方方的K1好D呢?
原帖由 anteater 於 10-7-29 16:41 發表
FOR PN, 新的學校不知有沒有好老師照顧full time.  至於英文,兩者都有,而且k1至重要d.

我本來打算K1幫囝囝報YORK,因為佢名氣好似幾好,但係睇咗依條THREAD,即時打消念頭了。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2200089&extra=&page=1

原帖由 karanica 於 10-7-29 17:50 發表
兩間都會直上佢地的K1的!咁YORK的K1好D定方方的K1好D呢?

兩間都好

嘥氣

唔好讀好過, 之前都考慮呢間以英文幼稚園為名的學校, 但睇完佢個影碟介紹後, 大打折扣, 原來都係那種一句中文一句一句英文, 話驚小朋友初初返學唔明老師講乜喎, 吓, 有冇搞錯, 之後仲夠膽同我講, 影片中的小朋友係K3, 咁即係點
我所知. N班會被安排在約道, 其餘都在金巴倫校舍
不過, 作為家長, 不妨睇闊少少, 不要因為校舍新又靚就一窩鋒報讀, 真係要了解學校教育方向和是否適合小孩為先

[quote]原帖由 kingkingxoxo 於 10-7-31 07:08 發表
Would u tell me where u got the DVD? We really want to watch it as York is our first choice.... we are even upset as they have not give us any chance for interview!!!

N班係唔係學左自理能力先好0的呀??
我有0的朋友佢地0的仔女冇讀名校幼稚園, 英文水平一樣高, 小學真係俾佢入到名校, 聽過佢個女講英文都幾好聽, 唔似香港英文

Interview時比左一張DVD!或者可以打電話去YORK問下!
原帖由 ameinahor 於 10-8-1 00:19 發表
[quote]原帖由 kingkingxoxo 於 10-7-31 07:08 發表
Would u tell me where u got the DVD? We really want to watch it as York is our first choice.... we  ...

咁你朋友的仔女讀邊間幼稚園呀?
原帖由 ttlucky0303 於 10-8-2 10:05 發表
N班係唔係學左自理能力先好0的呀??
我有0的朋友佢地0的仔女冇讀名校幼稚園, 英文水平一樣高, 小學真係俾佢入到名校, 聽過佢個女講英文都幾好聽, 唔似香港英文 ...

其實我問過身邊的朋友,大部份都選YORK,佢地話YORK的課程深D,睇到小朋友讀小學時很輕鬆!
另外,佢地看到YORK這幾年報投放左好多資源入學校(課程、校舍) (當然唔好理會YORK有幾市僧,學費有幾貴的問題),相反方方就好似安於現狀,沒有太大的改變!

我個女剛剛讀完Funful的PN,說實在,老師們跟學校阿姐都好有愛心,學校都有NET教英文,起碼我個女同姨甥仔每日都是很開心的上課。但是一路讀上去,K2功課都幾多同深(好多中文字要寫,不比KV少,數學都是英文題目)。另外,它的上課方式是比較傳統的,即是同學仔上課的時候要乖乖坐定定,如果想去一些比較活動教學的學校,可能就不會是你杯茶。

primrose_bb

咁N1會唔會都好傳統架

Karanica,

I've got nearly the same offer: York am PN & Funful (Durham) Full Day International.  I paid school fee for both, but I finally chose York.

For N1, I think I like Funful because, as I know, for Int'l class, am program would be NET class and pm (after lunch & nap) would follow local stream class, that means Eng & Cantonese teaching would both be good.  And full day is good for self discipline & caring training.  But I think Funful K1 to K3 is not really good enough and I think I would not stay there for K1.  So, I HAVE TO find a way out for my son for K1 if he starts N1 in Funful.

I finally chose York because, if study N1 in York, even if my son does not get a better K1 offer, he can still have a greater chance to stay in York K1 which is actually better than that of Funful (only personal opinion).  This is actually the major reason.

Thank you for sharing!
因為今日YORK要註冊,所以我都交左學費!
而方方之前我都交哂學費了!

我的想法和你一樣,K1我都打算再搵過間比方方好的!而YORK的 K1 - K3比方方好,所以我都交埋 YORK的學費!希望我無選錯啦!

原帖由 尖尖媽咪 於 10-8-3 15:15 發表
Karanica,

I've got nearly the same offer: York am PN & Funful (Durham) Full Day International.  I paid school fee for both, but I finally chose York.

For N1, I think I like Funful because, as I know ...

其實方方K1 - K3有咩唔好呀?

以我所知,k1 york其實係仲有位剩,因為好多人最後都會放棄york的offer.  所以有錢唔擔心無得讀k1的york

我個朋友係讀屋企附近既村校, 不過我朋友就有叫工人姐姐同佢地講英文, 唔驚自然就好, 其實我都係放棄Y既家長, 你讀Y真係唔好理$$, 唔好理佢行政咁會開心0的, 我聽朋友講ST英文都好好~~

我無請工人姐姐,只係比錢比親戚照顧,但佢又唔識英文,所以只好效學校教,同叫親戚平時播D VCD比佢睇!
係呀!YORK 的學費都幾貴,相對方方來說!YORK半日收HK$4365,而方方全日都係HK$4900幾!不過如果YORK真的教得好的話,都值得既!

原帖由 ttlucky0303 於 10-8-4 15:09 發表
我個朋友係讀屋企附近既村校, 不過我朋友就有叫工人姐姐同佢地講英文, 唔驚自然就好, 其實我都係放棄Y既家長, 你讀Y真係唔好理$$, 唔好理佢行政咁會開心0的, 我聽朋友講ST英文都好好~~ ...
‹ 上一主題|下一主題