用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下曾讀過救世軍幼兒園既家長升小學既情況 ...
go

想問下曾讀過救世軍幼兒園既家長升小學既情況 [複製鏈接]

而家幫小朋友search 緊d幼稚園資料, 其實救世軍既理念我好like, 而且都buy佢唔洗小朋友咁細個死讀書, 但有d人就話驚呢度既小朋友上到小學,就算係活動教學既學校, 佢地都會追得好辛苦.
所以想問下過來人們既小朋友係咪真係追得好辛苦呢?而入左小學後會5會唔太適應呢?many thanks
   1    0    1    0

any comments?

放心啦,我的小朋友同佢既同學都跟得上,無問題。

回覆 3# bulo 的文章

我兩個小朋友都是救世軍屬下幼兒園/幼稚園畢業 但是不同學校 大仔今年升中一 細仔今年升小一  我個人認為兩間學校都有不同的風格和教學方法 所以要視乎你讀邊間 (因為救世軍幼兒/幼稚園全港就有十幾間 )

ic , 咁都放心d,
但其實救世軍既課程係咪真係講到咁淺呀?

又想問下幼兒園同幼稚園所教既野係咪有出入? 查實我like幼兒園既課程多d, 好似多d 係人格上同思想上既training, 而佢既幼稚園係咪同坊間既幼稚園差唔多呢?著重學術方面多d而又無蒙特梭利教法呢?

原帖由 colourless 於 10-7-30 23:18 發表
我兩個小朋友都是救世軍屬下幼兒園/幼稚園畢業 但是不同學校 大仔今年升中一 細仔今年升小一  我個人認為兩間學校都有不同的風格和教學方法 所以要視乎你讀邊間 (因為救世軍幼兒/幼稚園全港就有十幾間 ) ...

我入左紙荃灣, 梨木樹同大窩口(都係幼兒園)申請排緊, 最想入荃灣, 因有戶外操場玩, 好似開心d, 因我寄申請表去, 而家只係收到梨木樹既排隊no, 其他兩間都未收到

咁幼稚園同幼兒園所教既野有無分別呢?

回覆 1# bulo 的文章

hi bulo,
我大仔當年因為沒有用工人,我又要返工.所以兩歲便入了幼兒園,因為有較長時間係學校 所以d功課會係學校做 每晚返到屋企只是替他溫習對於有工作的家長會較輕鬆 每星期五才會有幾樣功課和剪報寫週記 但他返學三個月後回家吃完飯玩完玩具 識得推返張椅和收拾我覺學校教得很好
細仔讀幼稚園 每天都有功課 而且不算淺 他讀那間還有很多活動教學 配合不同主題要小朋友帶不同食物 用品回校上課 試過帶蟹杍丸回校打邊爐

原帖由 colourless 於 10-7-31 11:05 發表
hi bulo,
我大仔當年因為沒有用工人,我又要返工.所以兩歲便入了幼兒園,因為有較長時間係學校 所以d功課會係學校做 每晚返到屋企只是替他溫習對於有工作的家長會較輕鬆 每星期五才會有幾樣功課和剪報寫週記 但他返學 ...

咁好笑, 係學校打邊爐?!一定好好玩

咁你兩位小朋友當年入小學, 無話比學校功課/ test 個d 嚇親?

因為始終剛由幼稚園畢業,就算是程度較高的小學都會有適當的時間來給小朋友適應 循序漸進 不會一下子就好深的
大仔當年隨機號碼都唔好入不到心儀小學 派了第五志願
但都接受入讀 小一至小六成績算不錯 追得上,至今年都剛畢業剛派中一 細仔剛派小一  暫未知他是否ok

原帖由 bulo 於 10-7-31 11:32 發表

咁好笑, 係學校打邊爐?!一定好好玩

咁你兩位小朋友當年入小學, 無話比學校功課/ test 個d 嚇親?

icic,咁係幼稚園期間,有無比小朋友補習?

大仔的小學因為資源足夠  小一至小六的學生每天放學後有1.5 hrs 時間由老師指導,若功課上唔識可以問 (免費的可
以自由參加) 所以他六年來都會留校 1.5 hrs 而且大部份功課都做好了,我覺得很有用,好過返到屋企唔專心和會睇電視

細仔的功課我自已睇或有時特意讓呀哥教下細佬,激發下佢可以做下小老師希望佢自已更投入讀書
所以直至現時我仍未有替他們找過補習

原帖由 bulo 於 10-8-1 16:25 發表
icic,咁係幼稚園期間,有無比小朋友補習?

icic, thank you

我個小朋友都是讀緊救世軍的幼兒園,現在n3,一路我都覺得呢間學校真係好好,d老師好有heart,小朋友讀得非常開心, 佢地今個學期真係有帶蔬菜返學校打邊爐,佢地是名乎其實的活動教學. 在個人自理,獨立,德行方面完全唔洗擔心.
今年9月,我要開始選小學了,現在又發覺語文方面真係好似比讀九龍塘幼稚園的小朋友差很多,所以如果諗住要考直資/私校的話,本人覺得會輸蝕d嘞!
總括而言,這是一間好的幼兒園,但要視乎家長有什麼期望及要求,你想小朋友讀得開心,定sure win 入名校呢?
校長在open day 時己明確表明學校的宗旨是"要小朋友讀得開心"為首要,家長應自己先衡量清楚.
eg: 你是否接受小朋友要滿4歲(n2下學期-n3上學期)才執筆寫字, 我知道有d學校k1已學完a-z大小楷了.人地話上東莞考starter時,我地仲未學完寫26個字母.

簽名被屏蔽

My daughter also graduated from Salvation Army Nursery. If you choose some high level tranditional primary school, children must face the difficulties, especially in Chinese. I remembered that I had given some extra exercises for my daughter since N4. At the beginning of P.1, I found that she really had difficulties in Chinese. But later, she get used to. Now, she is quite good in academic aspects.

Salvation Army Nursery is a good school, which can provide good and happy training to children. But if it can add more emphasis in systematic reading in English and Chinese, it will be much better. I have discussed about this with the nursery and understand that they are improving.

原帖由 emilyfun88 於 10-8-3 16:37 發表
eg: 你是否接受小朋友要滿4歲(n2下學期-n3上學期)才執筆寫字, 我知道有d學校k1已學完a-z大小楷了.人地話上東莞考starter時,我地仲未學完寫26個字母.

因知道小朋友3歲前係唔適合執筆寫字, 最多只係塗下鴉, 所以呢方面唔擔心

至於直資/私校, 經濟上唔想負擔咁重, 同埋有九年免費教育做咩唔用, 情願留返d錢, 第時供佢去外國讀好過

入讀救世軍/幼兒園, 是父母對孩子之期望。若父母希望孩子入名校的話, 救世軍不是他們的選擇; 若父母希望孩子能開開心心地渡過幼兒學習階段, 救世軍是不錯的地方!

icic,  thanks  各位既意見
我3個wk前寄左申請表去荃灣, 大窩口同梨木樹校, 而家只得梨木樹校send返個排期no黎, 另外兩間就未有收到任何feed back, 有d擔心佢地係咪無理到/ 收唔到, 其實我最想荃灣收, 因有個戶外操場, 對細路好d

hi bulo,
你現在申請的是幼稚園還是幼兒園 ? 你準備幾時給小朋友入學呢 ? 救世軍的幼兒園(全日制有早,午餐,茶點及有午睡時間)因為好多家長要返工,便會把小朋友帶回幼兒園便可以安心全日照顧到,以我所知都十分受上班一族的家長歡迎,有些甚至要提前一年報定名 否則額滿便不會再收生,你現在的情況學校一定在處理中,不可能會唔理, 又或要等有位及有人退學才收你的小朋友,因為幼兒園都是有人數限額的,若你不放心可以打電話去學校問問,又或可以直接找院長表示真的很想入讀,若都未有回覆又或沒位,你亦可以試問下其他交通方便的地區分校有無位,希望你成功!!

原帖由 bulo 於 10-8-6 11:06 發表
icic,  thanks  各位既意見
我3個wk前寄左申請表去荃灣, 大窩口同梨木樹校, 而家只得梨木樹校send返個排期no黎, 另外兩間就未有收到任何feed back, 有d擔心佢地係咪無理到/ 收唔到, 其實我最想荃灣收, 因有個戶外操 ...
‹ 上一主題|下一主題