用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2010 K2 大召集
樓主: carfoon
go

創價 2010 K2 大召集 [複製鏈接]

今日開學禮, 每人都有一個水壺作為開學禮物, 潁彤很喜歡, 一回家就話要用, 依兩天校車都遲左15分鐘, 係條街等真係好熱啊, 希望遲D好些

係呀, 琴日老師已經預告今日有禮物收, 樂澄放學由校巴站攞住個水壺到返屋企. 係佢鍾意嘅 Hello Kitty 呀~ 真開心~!

我地都一樣, 校巴兩日都遲15分鐘 ; 好奇怪, 其實時間同之前一樣, 不過佢張紙今次寫早左15分鐘, 變左家長早到15分鐘..... 如果寫返之前一樣時間, 其實無遲到架~
放學就反而早到左, 可能前幾個站少左同學坐車....

原帖由 Pekya 於 10-9-2 21:36 發表
今日開學禮, 每人都有一個水壺作為開學禮物, 潁彤很喜歡, 一回家就話要用, 依兩天校車都遲左15分鐘, 係條街等真係好熱啊, 希望遲D好些

回覆 22# carfoon 的文章

潁彤個水壺係 Mickey mouse,  原來有 Hello Kitty, 穎彤只係話女仔紅色, 男仔藍色, 只要她喜歡就得啦
樂澄搭幾號車 ? 潁彤返學搭5號車, 放學就4號車

hi, 大家好, 我的兒子是下午第二組..
返學搭4號車, 放學搭5號車.. 但是這幾天校車遲了很多呢..

原帖由 Pekya 於 10-9-3 22:37 發表
潁彤個水壺係 Mickey mouse,  原來有 Hello Kitty, 穎彤只係話女仔紅色, 男仔藍色, 只要她喜歡就得啦

樂澄坐13號車架~
原來返學同放學會唔同車架? 路線唔同嗎?

原帖由 Pekya 於 10-9-3 22:37 發表

回覆 24# cyc627 的文章

cyc627
妳囝囝叫咩名 ? 我個女潁彤係海馬組
carfoon
係啊, 因4號及5號車係同一間保母車公司, 所以要就番條路線, 另想問下開學禮送果個紅色袋有沒有特別用途?

Pekya,

原來係咁~
咦, 開學禮有送紅色袋咩? 樂澄好似只係收到一個粉紅色水壺咋, 紅色袋係點樣架?

原帖由 Pekya 於 10-9-4 13:18 發表
cyc627
carfoon
係啊, 因4號及5號車係同一間保母車公司, 所以要就番條路線, 另想問下開學禮送果個紅色袋有沒有特別用途? ...

你好,我兒子叫易駿,是水母組。很高興可以加入創價這個大家庭,以後請多多指教。

quote]原帖由 Pekya 於 10-9-4 13:18 發表
cyc627
carfoon
係啊, 因4號及5號車係同一間保母車公司, 所以要就番條路線, 另想問下開學禮送果個紅色袋有沒有特別用途? ... [/quote]

好耐無上黎添~~
卓霖下午幼低一章魚組呀~
經過一年既創幼生活, 加上0個日既家長會, 我又更加愛呢間學校啦! 希望小朋友都繼續學習愉快!

回覆 27# carfoon 的文章

Carfoon,
個袋係紅色, 大約 A4 size, 有兩條帶側面咩 (有名牌), 記唔記得上年開學禮送左什麼, 因潁彤係插班生, 唔知係咪錦所以有

Pekya,

哦.....原來係學校嘅環保袋, 係呀, 我地舊年開學有收到架, 可以用黎帶物品返學校 ( 例如白色運動鞋, 學習檔案....etc ) 個袋好實淨, 好好用, 我都用過幾次架, 用
後老師會交返俾校巴姨姨俾返我地, 幾好的~!

原帖由 Pekya 於 10-9-7 19:39 發表
Carfoon,
個袋係紅色, 大約 A4 size, 有兩條帶側面咩 (有名牌), 記唔記得上年開學禮送左什麼, 因潁彤係插班生, 唔知係咪錦所以有

原來卓霖同樂澄都係第一組呢~ 真係好嘞~!

好期待收到同班同學的人名表呀, 可以認識到多d同學嘅名字呢~

原帖由 prudencekan 於 10-9-7 02:12 發表
好耐無上黎添~~
卓霖下午幼低一章魚組呀~
經過一年既創幼生活, 加上0個日既家長會, 我又更加愛呢間學校啦! 希望小朋友都繼續學習愉快!

Hello, 我係靖彤媽媽, (下午第一組螃蟹組) 好高興係度同大家傾計。

彤彤佢成日都有提起卓霖同樂澄..今年佢地仲同一班,好開心呀!

妳好呀, 靖彤媽媽,

原來樂澄一直都讀錯靖彤個名, 叫左做"靜純"!!! 真係唔好意思呀~
樂澄日日同靖彤一齊坐校巴, 成日都提住佢架~
今年可以同佢同班, 樂澄都好開心呀~~~

原帖由 martinpet 於 10-9-10 16:47 發表
Hello, 我係靖彤媽媽, (下午第一組螃蟹組) 好高興係度同大家傾計。

彤彤佢成日都有提起卓霖同樂澄..今年佢地仲同一班,好開心呀!

回覆 1# carfoon 的文章

樂澄媽媽, 唔緊要。
昨日參加樂澄的生日會好開心呀!
多謝您們既邀請!

希望樂澄鍾意份生日禮物啦...彤彤其實都好鍾意呢份禮物架。但佢話佢自己已經有,所以佢話送比樂澄喎...

係呀, 真係好多謝妳地琴日賞面出席呀~! 樂澄好鍾意靖彤份禮物, 第一份就拆左呢份先, 哈哈......多謝哂靖彤呀~!

琴日個生日會真係好開心, 可惜剛剛開學, 未能夠邀請更多同班同學仔, 希望下年可以請到更多同班同學參加啦~ 一定會更加開心呢~

仲有呀, 我班屋企人對琴日生日會有兩個深刻印象 :
(1) 佢地話覺得創價班同學仔好乖好有紀律 ( 佢地話其他小朋友都係好乖, 不過創價嘅小朋友俾佢地印象特別深刻 ) 我聽到都好開心呀~~
(2) 好幾個人同我講 : 覺得靖彤好醒目, 好搶眼呀! 真架! 佢地話見到靖彤幫樂澄拉好條裙呢! 真係好叻女~

原帖由 martinpet 於 10-9-13 10:35 發表
樂澄媽媽, 唔緊要。
昨日參加樂澄的生日會好開心呀!
多謝您們既邀請!

希望樂澄鍾意份生日禮物啦...彤彤其實都好鍾意呢份禮物架。但佢話佢自己已經有,所以佢話送比樂澄喎... ...

咁就好啦, 樂澄鍾意份禮物!!

我前日仲問彤彤坐校車時有冇問樂澄鍾唔鍾意份禮物? 佢幾好笑呀! 話: "呀!我唔記得左問,咁聽日問囉!再唔記得就後日問囉!哈哈哈"

係呀! 彤彤都好好動,冇時停!佢好鍾意表演自己 (有表演慾),都係一件好事來架!唔怕羞麻!

我地住得咁近,可以約多d去玩架!
星期日下午我地比較得閒,可以去下戶外活動,公園呀!沙灘呀咁....等小朋友見多d大自然既野,連身體都好d啦!

係呀, 好羨慕彤彤性格夠主動呢~! 樂澄就剛剛相反, 對外好內向, 好少出聲, 同屋企相反, 佢喺屋企就無時停, 成日唱歌講野, 如果喺出面有屋企一半就好了~~
不過樂澄喺學校/興趣班都算表現積極, 對於老師嘅指令好合作囉, 成日鍾意舉手做第一, 希望佢會有所進步啦~!

彤彤有無講呀? 呢兩日彤彤同樂澄俾老師揀左做"組長"喎! 好好笑.....我問樂澄組長即係做咩架? 佢話 : " 幫下老師手, 整下野咁囉 " 我問係咪幫手派茶點呀? 佢又話唔係......
我覺得佢兩個一動一靜, 又好夾, 好得意~~~

好呀, 我地可以多d一齊去玩, 就算近近地文化博物館 or 公園都好呀~ 多多交流啦~!

原帖由 martinpet 於 10-9-15 10:42 發表
咁就好啦, 樂澄鍾意份禮物!!

我前日仲問彤彤坐校車時有冇問樂澄鍾唔鍾意份禮物? 佢幾好笑呀! 話: "呀!我唔記得左問,咁聽日問囉!再唔記得就後日問囉!哈哈哈"

係呀! 彤彤都好好動,冇時停!佢好鍾意表演自己 (有表演慾 ...

有呀!
佢有同我講佢呢二日做"組長", 我都有問佢咁要做乜家? 佢就話: (1)要幫同學仔檢查書包有冇拉好拉練,如果冇要幫佢地,拉好。(2)收拾玩具啦 !(3)仲要照顧一個剛轉校既同學,教佢創價學校既規則咁喎..!!!
幾好笑!

我問佢係你自已舉手話要做"組長"定係老師叫你做架?佢話老師叫喎! 然後,佢仲好唔開心咁話聽日冇得做啦! 唉!

哈哈....係呀....今日我問樂澄係咪要幫手檢查書包架? 佢話
"係呀, 仲要睇下佢地叻唔叻做功課, 同埋坐得好唔好囉" 嘩....我話, 咁妳呢個組長都幾嚴格喎~!

佢話今日係其他同學做組長了, 佢話老師講 : 乖嘅小朋友至有得做組長架~! 真係一個好好嘅推動力啊~

仲有呀, 樂澄依家好鍾意去環保角做勞作返黎呀~! 整左勞作返屋企, 放喺度欣賞好多次架...... 原來小朋友真係好鍾意環保物料做手工呢個環節呢~
前幾日我都俾佢帶左一袋環保物料回校;
大家小朋友有無整環保手工返屋企呀?  

原帖由 martinpet 於 10-9-15 14:50 發表
有呀!
佢有同我講佢呢二日做"組長", 我都有問佢咁要做乜家? 佢就話: (1)要幫同學仔檢查書包有冇拉好拉練,如果冇要幫佢地,拉好。(2)收拾玩具啦 !(3)仲要照顧一個剛轉校既同學,教佢創價學校既規則咁喎..!!!
幾好笑!

...
‹ 上一主題|下一主題