用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 過度活躍&專注力失調係咪好難入到直資小學呢? ...
go

過度活躍&專注力失調係咪好難入到直資小學呢? [複製鏈接]

好擔心
   0    0    0    0

Why 一定要入直資?
除非小朋友本身是資優, 唔係的話, 加上你說的兩點, 有無能力讀到上去都成問題啦, 唔專注的小朋友在學術上比較差. 你要似小朋友利益為依歸, 找合適&接納&有支持的學校.

原帖由 manicheung 於 10-8-11 18:30 發表
好擔心

醒目開學勳章 王國長老

我仔都有呢樣
如果搵到適合佢既教學方法, 佢地學習能力一d都唔差, 我仔而家搵私人教pth, 學左約3個月, 老師次次都讚佢學得叻學得快(比其他1:1學緊既同珪同學快)
反而大班就唔適合佢了, 坐度齋聽唔係適合我仔既模式, 偶然俾佢郁下討論下, 佢仲投入
所以我揀左間活動既直資俾佢, 揀直資因為我有得揀學校, 學校亦見過小朋友覺得ok至收, 我唔想將我仔命運由電腦黎決定, 就係咁簡單 (希望樓主唔係講緊d top tier超級名牌直資)
我揀學校俾阿仔有以下要求:
包容性強, 接受差異, 明白每個小朋友都各自有長短, 肯投放資源補底, 有社工 and/or ed psy註校, 有埋st/ot就very good啦, 本身教學質數好, 肯花時間做家校合作同溝通

祝樓主小朋友考學校順利啦! 而家考咩學校都好, 語文底子好緊要, 多d花時間同佢睇圖書, 玩下拼圖, 找不同, 排序等遊戲, 會有幫助的

原帖由 AAma 於 10-8-12 11:22 AM 發表
Why 一定要入直資?
除非小朋友本身是資優, 唔係的話, 加上你說的兩點, 有無能力讀到上去都成問題啦, 唔專注的小朋友在學術上比較差. 你要似小朋友利益為依歸, 找合適&接納&有支持的學校.

...

charlotte mom,

可唔可以pm邊間直資給我? 我朋友的小朋友都有此問題, 9月k3, 等佢多一些選擇. 畢竟好學校難找呢! 

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-12 11:42 發表
我仔都有呢樣
如果搵到適合佢既教學方法, 佢地學習能力一d都唔差, 我仔而家搵私人教pth, 學左約3個月, 老師次次都讚佢學得叻學得快(比其他1:1學緊既同珪同學快)
反而大班就唔適合佢了, 坐度齋聽唔係適合我仔既模式,  ...

原帖由 AAma 於 10-8-12 11:22 發表
Why 一定要入直資?

...

其實又唔一定直資,我住北區架,而家大陸既學生逼爆左北區學位,同埋最重係冇活動教學既學校,所以先想搵直資試吓咋.....而家好頭痛唔知點揀好~

原帖由 AAma 於 10-8-12 11:22 發表
Why 一定要入直資?

...

其實又唔一定直資,我住北區架,而家大陸既學生逼爆左北區學位,同埋最重係冇活動教學既學校,所以先想搵直資試吓咋.....而家好頭痛唔知點揀好~

我既諗法同你一樣呀....希望喺自己手上揀到間最合適既比個仔讀咋~~~
原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-12 11:42 發表
我仔都有呢樣
反而大班就唔適合佢了, 坐度齋聽唔係適合我仔既模式,  ...

回覆 4# AAma 的文章

I want the info tooo pls

我有朋友女女小二轉去"聖三一"小學, 私校, 佢直接同校長講出個女的問題, 都是過動&專注問題, 學校肯接受佢, 雖然support唔係好多, 但都有社工&職業治療跟進, 都好好的. 你不妨試一試, 因為比一般直資容易入. good luck.

原帖由 manicheung 於 10-8-12 12:29 發表

醒目開學勳章 王國長老

哎, d官員點會明白我地呢d苦惱 , 由細到大勞心勞力, 樣樣therapy都係錢, 想搵間包容d既學校姐, 想搵到老師肯花多d心機時間令小朋友提高返d學習興趣姐, 又唔係想入咩超級名校, 但就無路行(就算真係斷左症又點? 有幾多support丫!)

原帖由 manicheung 於 10-8-12 12:43 PM 發表
我既諗法同你一樣呀....希望喺自己手上揀到間最合適既比個仔讀咋~~~

Charlotte_mom,

你的囝囝搵私人教pth。
我想問pth是什麼?
Thank you!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-13 10:31 發表
哎, d官員點會明白我地呢d苦惱 , 由細到大勞心勞力, 樣樣therapy都係錢, 想搵間包容d既學校姐, 想搵到老師肯花多d心機時間令小朋友提高返d學習興趣姐, 又唔係想入咩超級名校, 但就無路行(就算真係斷左症又 ...

吖......我又想問吓你當初同小朋友面試時有冇填小朋友d詳情架?例如健康/疾病/對人既影響等等.......我啱啱見到張報名表有問呢方面既野呀,我好驚呀......唔知填唔填落去好呀!!!

聖三一學校??係咪九龍區呀??
原帖由 AAma 於 10-8-13 10:19 發表
我有朋友女女小二轉去"聖三一"小學, 私校, 佢直接同校長講出個女的問題, 都是過動&專注問題, 學校肯接受佢, 雖然support唔係好多, 但都有社工&職業治療跟進, 都好好的. 你不妨試一試, 因為比一般直資容易入. good lu ...

係呀, 在 kln city, 當買多一個保險囉.

原帖由 manicheung 於 10-8-13 12:44 發表
聖三一學校??係咪九龍區呀??

醒目開學勳章

普通話

原帖由 most 於 10-8-13 11:50 發表
Charlotte_mom,

你的囝囝搵私人教pth。
我想問pth是什麼?
Thank you!

好呀,唔該晒你先,我又 search 吓 d 資料先~
原帖由 AAma 於 10-8-13 13:29 發表
係呀, 在 kln city, 當買多一個保險囉.

‹ 上一主題|下一主題