用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

今年小一 [複製鏈接]

請問今年小一有幾多班, 一班有幾多人?問學校冇答案, 新生家長又冇passward.
   0    0    0    0

4 Classes each class has 15 to 16 students It posted at30-7-10 in school wet site.

原帖由 yamama 於 10-8-15 00:35 發表
請問今年小一有幾多班, 一班有幾多人?問學校冇答案, 新生家長又冇passward.

回覆 2# kevinmame 的文章

thanks a lot

我仔仔今年也讀小一, 咁一班唔係好多人咋喎, 都好的, 帥生比例會小d

今年小一

請問4班是指中文或英文呢?

你是否今年小一生? 中文班還是英文班?

原帖由 annie7711 於 10-8-19 15:10 發表
請問4班是指中文或英文呢?

回覆 6# EYUNG 的文章

原本我都認為好大機會會是,因為有阿仔有第二次面見,而且聽有些家長說其實學校收生不是太足,所以我一路都關注著這個討論區,也準備取些教材幫啊仔先預習。“打定底”,免得跟不上,可惜啦,但是現在不是啦,學校據絕左我,其實很失望,想過打電話再 “唉”下,不過都是算啦,無謂強求, 作為家長,盡左力就算啦!anyway,thanks for your sharing!

回復 1# annie7711 的帖子

吓! 有 2nd In 都唔收? 你何時 2nd In 同幾時 reject 你呀?

錦而家仔仔讀邊間?

原帖由 annie7711 於 10-8-20 22:17 發表
原本我都認為好大機會會是,因為有阿仔有第二次面見,而且聽有些家長說其實學校收生不是太足,所以我一路都關注著這個討論區,也準備取些教材幫啊仔先預習。“打定底”,免得跟不上,可惜啦,但是現在不是啦,學校據絕左我,其實很失望 ...

請問各位家長,小一開學了差不多一個月,你們的孩子習慣新生活嗎? 可否分享一下...另外,小一多功課嗎? 開始了dictation, test了嗎?

我個女幾鐘意呢道, 佢不朽都好貪新鮮, 好奇心重, 佢話小學地方大d, 我諗佢貪玩law.....

每日功課都三四樣, 不過唔係抄抄寫寫, 係要理解果種, 份量適中

有Dictation 架, Maths Quiz, 係好既, 俾個方向家長幫小朋友溫習, 至於壓力大唔大, 就示乎家長既態度, 你下下要100分, 就梗係有壓力lar....

我祇會要求佢串識晒d 字, 臨場拎唔拎到100分, 我唔介意, 因為此終係小朋友, 會一時忘記同唔小心

多謝你的回覆....so far 你對學校滿意嗎? 小兒9/10要interview了....其實唔知學校收生準則係咩呢? thx

大致上滿意啦, 無可能事事咁完美

我都教個女, 人係要適應環境, 唔係環境去適應你, 呢道OK架.....

收生準則方面, 真係唔肯定, 上年競爭真係唔大, 順其自然啦....

想問吓除了學費之外, 飯錢, 課外活動......的雜費每月大約幾多??
‹ 上一主題|下一主題