用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分 - 博拔萃小學有機會嗎?
go

得15分 - 博拔萃小學有機會嗎? [複製鏈接]

Please advise, thanks.
   0    0    0    0

我唔敢話百分百沒有機會, 不過, 機會應該微乎其微.  試想想, 拔小學位少, 每年都有很多世襲要收, 又要收20分的學生, 若真的收到15分, 差不多人人都有此分數, 試問機會是否很微很微呢!  不過, 祝妳好運!

原帖由 peipeiwong 於 10-8-16 19:44 發表
Please advise, thanks.

完全無. 今年聽說25分都要抽籤.

Oh, then worse than LS.... some boys with 20 points got a seat in LS this year.

得十二個位計分

原帖由 nvitined 於 10-8-16 22:00 發表
我唔敢話百分百沒有機會, 不過, 機會應該微乎其微.  試想想, 拔小學位少, 每年都有很多世襲要收, 又要收20分的學生, 若真的收到15分, 差不多人人都有此分數, 試問機會是否很微很微呢!  不過, 祝妳好運!

...

如果真係要搏, 就要等第2輪, 人人公平, 唔駛計分既大抽獎 !

醒目開學勳章

睇下你搏既意思係乜嘢啦。
第一輪就唔會有希望,大抽獎就唔關幾多分事。
但如果係搏叩門,咁都有"誠意",反正基本上名d既學校都好難以15分首輪入到,如果係為叩門舖路,都係一個好既策略。

If 為叩門舖路, I will prefer LS, do you know if LS has any seats for 叩門? How many?  Will these seats go to the connected person?

Is it easier to 叩 拔小 than LS?
Thanks

回覆 3# cherryyim 的文章

我有朋友個仔廿分抽到
‹ 上一主題|下一主題