用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 明年升中一嘅北區朋友, 有咩心水呀 ?
go

明年升中一嘅北區朋友, 有咩心水呀 ? [複製鏈接]

北區英中真係唔多, 好難揀, 你地有咩心水呀 !
   2    0    0    0

小兒今年巳升中一, 以我所知北區今年9月巳有5間全英中學
鄧顯, 甲寅, 陳融, 李嘉誠, 田家炳
另有二間中中可開英文班, 風采2班, 馬錦明1班
小兒入了馬錦明巳編了入英文班(全部科目英語教學包括音樂, 體育等等....

除考慮北區的中學外,亦可考慮大埔區的中學。大埔區下學年只有1950位中六學生升中學,全英中有5間,包括莫壽增、迦密柏雨、沐恩、王肇枝、恩主教,可開設英文班的中中有3間,包括圓玄二中、救恩、何郭佩珍,相對北區2990小六學生升中,大埔區的競爭比北區細好多。

原帖由 chinyyjudy 於 10-8-19 14:42 發表
小兒今年巳升中一, 以我所知北區今年9月巳有5間全英中學
鄧顯, 甲寅, 陳融, 李嘉誠, 田家炳
另有二間中中可開英文班, 風采2班, 馬錦明1班
小兒入了馬錦明巳編了入英文班(全部科目英語教學包括音樂, 體育等等.... ...

聽口碑話馬錦明校風很好, 你囝囝讀咗一年, 覺得間學校點呀 ? 可唔可以分享吓 ?  其實係咪用中一入學前香港學科測驗嘅成績嚟分班 ? 我真係朦查查 !   

原帖由 tictactoe 於 10-8-19 20:25 發表
除考慮北區的中學外,亦可考慮大埔區的中學。大埔區下學年只有1950位中六學生升中學,全英中有5間,包括莫壽增、迦密柏雨、沐恩、王肇枝、恩主教,可開設英文班的中中有3間,包括圓玄二中、救恩、何郭佩珍,相對北區2990小六學生 ...

好多謝你嘅寶貴意見呀 不過始終跨區難照應, 又怕浪費時間在交通上, 真係頭痛 !!

north2010
其實我仔仔係今年9月才升中一, 佢係13/7到馬錦明考中一分班試後要等考試結果才分班, 我們是在22/7才返學校睇分班結果, 不過我知有d 中學係再要學生考一個自己學校安排的考試才分班, 好似陳朱素華&廖萬石堂

原帖由 north2010 於 10-8-20 11:43 發表

聽口碑話馬錦明校風很好, 你囝囝讀咗一年, 覺得間學校點呀 ? 可唔可以分享吓 ?  其實係咪用中一入學前香港學科測驗嘅成績嚟分班 ? 我真係朦查查 !mouth:" />     ...

其實北區d中學程度唔差, 好似今年會考考到6科14分係第一階段收生巳有9間中學巳收夠原校學生, 無位比它校學生, 表示呢9間中學最少有30%以上學生考到6科14分, 北區都衹係得20間中學即佔45%

回復 3# chinyyjudy 的帖子

唔該哂
‹ 上一主題|下一主題