用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 有無小朋友讀香港靈糧堂?
go

有無小朋友讀香港靈糧堂? [複製鏈接]

想聽聽家長們對呢間學校嘅意見. 請分享 ~
   7    0    0    0

原帖由 Twinboys08 於 10-8-21 11:37 發表

Hi Twinsboy08, we are on the same boat again.
靈糧堂 will accept application in coming Sep.

I want to know the comments of this school too.

我小朋友剛畢業, 今年上小一.  靈糧堂絕對是一間令小朋友可以愉快學習的幼稚園.  靈糧堂主張音樂教學, 亦鼓勵小朋友勇於嘗試的精神及探索新事物的主動.

靈糧堂唔主張功課多, 亦唔鼓勵小朋友K1就寫字. K2上學期尾先開始學寫字....感覺上比好多幼稚園都慢了一點起步..但小朋友大一點先開始拿筆寫字, 小朋友感覺無咁吃力.  

校長, 主任, 老師都非常親民!

原帖由 BKMami 於 10-8-23 14:47 發表
我小朋友剛畢業, 今年上小一.  靈糧堂絕對是一間令小朋友可以愉快學習的幼稚園.  靈糧堂主張音樂教學, 亦鼓勵小朋友勇於嘗試的精神及探索新事物的主動.

靈糧堂唔主張功課多, 亦唔鼓勵小朋友K1就寫字. K2上學期尾先 ...

多謝你的分享, 你小朋友係仔仔或女女, /考到心儀的小學嗎?
我都聽過靈糧堂係愉快學習, 讀得開心的幼稚園。以我所知靈糧堂以廣東話教學為主, 英文程度追得上嗎?

原帖由 sh_yip 於 10-8-23 12:08 發表

Hi Twinsboy08, we are on the same boat again.
靈糧堂 will accept application in coming Sep.

I want to know the comments of this school too.

Hahahah...sh_yip, cannot believe it !!! Let's explore together !

Agree x 10 可以愉快學習的幼稚園

原帖由 BKMami 於 10-8-23 14:47 發表

靈糧堂唔主張功課多, 亦唔鼓勵小朋友K1就寫字. K2上學期尾先 ...

Agree x 10 可以愉快學習的幼稚園

原帖由 Twinboys08 於 10-8-21 11:37 發表

我女剛剛响靈糧堂畢業,誠然,如果家長要求「成績至上」、「分數至上」,靈糧堂並不適合他們。

靈糧堂的教育理念著重訓練小朋友感受、體驗、自理和友愛,這並非一般幼稚園可以做到。例如:會教小朋友整麵包、劏魚給小朋友觀看、自己執拾東西、德育課會叫小朋友分享最喜歡/最不喜歡的同學(借此引導同學欣賞其他小朋友的優點和學習接納寬恕)、入黑房感受宇宙/黑洞,等等,在在都好有啓發性。

靈糧堂亦很著重小朋友presentation,經常要小朋友當眾講說話/分享,我女到現在小一,上台present完全不會怯場,亦講得頭頭是道,這都要多得靈糧堂。

非常贊同littlefaith的看法。

學校亦提供了很多機會作親子活動,但不會要求家長協助孩子做家課或勞作﹝即親子活動不是一項必交的家課﹞。

曾聽過一句說話︰All I Really Need to Know I Learnt in Kindergarten。靈糧堂正好給孩子一生中一定要學會的能力,而非單單是現在隨時可以上網找到的知識。

原帖由 littlefaith 於 10-11-9 01:27 PM 發表

我女剛剛响靈糧堂畢業,誠然,如果家長要求「成績至上」、「分數至上」,靈糧堂並不適合他們。

靈糧堂的教育理念著重訓練小朋友感受、體驗、自理和友愛,這並非一般幼稚園可以做到。例如:會教小朋友整麵包、劏魚給小朋友觀 ...

老師都非常親民

回覆:littlefaith 的帖子

好感動

靈糧堂
‹ 上一主題|下一主題