用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你會選那一間
go

你會選那一間 [複製鏈接]

名牌效應同口啤兩者又應如何取捨?  

傳統名校 vs 地區名校

假設學費同程度差唔多, 但傳統名校小朋友要付出搭車遠之苦

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果真係差唔多, 而你問得呢個問題, 即係你關心距離問題啦..
咁就當然地區名校啦!

我唔信名牌效應, 所以我會試吓了解學校多d, 睇吓係咪我鍾意嘅嘢~

如果有校車/或者可以自己接送嘅, 我都會考慮.. 無校車就無得好講啦~
恐龍家

以下三間幼稚園你會選那間:由工人帶小朋友番學:

A幼稚園:
好處: 係隔離屋宛樓下, 好出名, 番學時間3小時, 露天行5分鐘, 要過一條私家車駛入的馬路, 對第時升名校有幫助
壤處:N1 只有英文+廣東話教學, 學費4000
但升上K1 後有英普班可選, 新開, 校舍好細, 開係私人屋宛內

B幼稚園: 有免費巴士搭去對面商場, 番學時間3小時
好處:N1 有全英文班+每日25分鐘普通話, 學費好平3300, 
壞處: 要過一條馬路, 沿路露天行8分鐘
校舍好大有3層樓高, 開係屋村內

C 幼稚園:要搭2個站MTR
好處:係雖然要搭MTR 但出左MTR 後不用過馬路, 直上商場,唔駛收bb 車, 唔怕打風落雨 
最重要係: 番學時間4小時
小朋友係度番開playgroup, 對此地環境比較熟識,
壞處: 國際班只有全英文, 學費:3800都幾貴, 甘既價錢, 我可以讀A, 但A 又衰在N1無英普
名氣唔夠 A 甘出名, 但街坊口啤好好

To me I think Eng-Mandarin is important even in N1. Therefore I will go for the one with Eng-Mandarin. I am not sure whether B is a good choice. But I will go for N1 with Eng-Mandarin.

Do you mind telling A, B, C are what schools?

原帖由 snow228 於 10-8-25 18:04 發表

A幼稚園:
好處: 係隔離屋宛樓下, 好出名, 番學時間3小時, 露天行5分鐘, 要過一條私家車駛入的馬路, 對第時升名校有幫助
但升上K1  ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

小朋友嘅母語係乜?
我唔覺得N1一定要學pth, 除非pth係佢嘅母語! 咁如果學校用廣東話, 佢唔識聽!
首先你要知道, 上N班係做乜嘅
講個例子你聽: 有個响屋企講英文嘅小朋友, 被安排上廣東話+英文嘅N班, 最後, 因為溝通問題, 建議佢不如讀英普班, 因為佢唔能夠用廣東話溝通

但係到小朋友知道咩叫返學, 自理能力有進步 (好多時要用小朋友明白嘅語言嚟溝通!!) 咁到上K1時, 佢識英文, 再加一種新語言都無問題!
恐龍家

醒目開學勳章

我選A。

原帖由 snow228 於 10-8-25 18:04 發表

A幼稚園:
但升上K1  ...

醒目開學勳章

我也選A, 我都想有間又近又出名的KG俾我囝

原帖由 Whitepine 於 10-9-8 14:54 發表
我選A。

me2 .................

我選a又近,冇pth唔緊要,係屋企比cd 佢聽,反正k1有,又出名對升學有利。(係咪維記呀)

4個鐘上堂再加搭車來回,放學會好tired,朝早塔mtr 真係

我都會揀A

A is my choice !

‹ 上一主題|下一主題