用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果小朋友特別對英文有興趣,你地會選咩幼稚園 ? ...
go

如果小朋友特別對英文有興趣,你地會選咩幼稚園 ? [複製鏈接]

0    0    0    0

點解唔考慮祟真

原帖由 mimi218 於 10-8-26 17:39 發表
之前想考培正,諗住一條龍,但係會唔會阻礙小朋友英文發展呢 ?依家學英文超快, 幾次就識讀, 自己拎書睇也主要是英文為主.

想請教各位, 係咪應該選些重英文的幼稚園, 等小朋友學習得好啲 ?

有學劵的學校係咪多數重中 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個仔兩歲前都係對英文興趣大d架
不過作為家長, 我認為中英文都應該重視, 特別係較難學好嘅中文!
所以, 我之後好努力咁教中文, 初初無乜興趣, 咪遲d再試囉! 咁啱佢開始鍾意聽故事, 咁就成日講中文故事, 睇基礎漢語500, e+佢中英文都有興趣睇!

講咗咁耐~ 我覺得小朋友興趣係短暫嘅, 亦可以引導嘅, 問題係家長想點! 我唔主張讀偏重某方面嘅學校

有學卷嘅學校比較難請到NET, 唔係無, 不過少d
恐龍家

醒目開學勳章

係!! 崇真幾好架!!

原帖由 snow228 於 10-8-26 17:49 發表
點解唔考慮祟真

我反而建議你攪掂科中文佢. 否則到時後悔都太遲.

請問基礎漢語500是什麼?  在那兒買的?

原帖由 小曳人 於 10-8-27 09:45 發表
不過作為家長, 我認為中英文都應該重視, 特別係較難學好嘅中文!
所以, 我之後好努力咁教中文, 初初無乜興趣, 咪遲d再試囉! 咁啱佢開始鍾意聽故事, 咁就成日講中文故事, 睇基礎漢語5 ...

原帖由 w_y 於 10-9-15 17:46 發表
我反而建議你攪掂科中文佢. 否則到時後悔都太遲.

Agree, Chinese is a more difficult subject than English.  That's why those ABC are usually not able to read and write Chinese.

非常同意, 現在絕對要雙語都好才行.  我阿仔2歲之前是全英的, 到現在4歲多, 都是英文水平比中文好好多, 平時睇vedio/書, 有中英都會選英文, 因為英文對他來說簡單d, 生動d, 有多d教材, 但中文要很嚴格遵守筆順等, 小朋友耐心不夠很難跟, 所以我n班開始都選中英(英廣) 班 (而不是全英班),  k1再轉去讀英普的, 現在他的普通話說話能力都高, 但寫中文字仍要下功夫, 水準一般k2水平 . 所以中文需要早開始.   

原帖由 小曳人 於 10-8-27 09:45 發表
所以, 我之後好努力咁教中文, 初初無乜興趣, 咪遲d再試囉! 咁啱佢開始鍾意聽故事, 咁就成日講中文故事, 睇基礎漢語5 ...

LH and Think are bilingual kindergartens!

無錯,學好中文比英文困難得多

Agreed 200%..

I like the comment from W_Y "我反而建議你攪掂科中文佢. 否則到時後悔都太遲."

原帖由 cocoting 於 11-2-25 20:45 發表
無錯,學好中文比英文困難得多
‹ 上一主題|下一主題