用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 請教P1 & 2 家長:學校管弦樂班
go

請教P1 & 2 家長:學校管弦樂班 [複製鏈接]

請問 'K3升P1' 暑假有甚麼學校安排的活動及課程

0    0    0    0

我是培幼K3家長

請問 'K3升P1' 暑假有甚麼學校安排的活動及課程?...聽說有普通話補習...

另如K3在校學管樂班,暑假時會否有延續班?

fatkk,

聖經班之後個星期有一個星期既普通話班,每日兩小時,但係自由參加,我就無比囡囡參加.跟著就係小一適應班,都係上一個星期每日三個鐘,係培正教育中心攪既,都係自由決定參唔參加.

管樂班我就唔知喇(sorry),因為我囡無學,睇吓有無其他媽咪可以幫到你!

Lulu

原帖由 fatkk 於 10-8-31 08:49 發表
我是培幼K3家長

請問 'K3升P1' 暑假有甚麼學校安排的活動及課程?...聽說有普通話補習http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=599&cb=2119...

另如K3在校學管樂班,暑假時會否有延續班? ...

Lulu0820,

唔該曬你, thanks x1000!!!

原帖由 Lulu0820 於 10-8-31 09:03 發表
fatkk,

聖經班之後個星期有一個星期既普通話班,每日兩小時,但係自由參加,我就無比囡囡參加.跟著就係小一適應班,都係上一個星期每日三個鐘,係培正教育中心攪既,都係自由決定參唔參加.

管樂班我就唔知喇(sorry),因為 ...

我考慮緊幫囡囡(K3)報大提琴,唔知有冇家長有比小朋友學? 會否太細?

另培小的弦樂班唔知教得好唔好?
對初學者...私人班定小組班好D?
到暑假會停學,定話會繼續返學校上?

原帖由 fatkk 於 10-9-2 11:56 發表
我考慮緊幫囡囡(K3)報大提琴,唔知有冇家長有比小朋友學? 會否太細?

另培小的弦樂班唔知教得好唔好?
對初學者...私人班定小組班好D?
到暑假會停學,定話會繼續返學校上? ...

fatkk,

我囝都係k3 跟學校學大提琴, 跟學校學咗一學年, 今年p1 我都會繼續, 我諗我可以有少少分享
1) 細就唔算細, 因為弦樂五六歲開始是正常的, 不過大提琴真係好大, 同我個囝一樣高, 又重, 所以大人都幫手攞到課室
2) 我上年係上1:3 的班 (一小時), 我覺得跟學校有利有弊. 好處是環境熟悉, 始終是學校, 而且一同學是學校師兄師姐, 不過跟學校的壞處是半年才上十多堂, 即平均隔一個星期才上一堂, 有時放假同考試要隔兩個星期, 對於學樂器來說, 不太有利. 而且1:3 的進度真的不太好, 每個小朋友tune 琴, 每個覆琴一次, 教少少o野就夠鐘 (我舊年陪了囝囝上了一整年, 所以很清楚). 另外, 導師夾唔夾真係睇運氣, 外面可以選老師, 但學校唔可以.
3) 我結果既有學私人, 亦有跟學校, 個人覺得兩者都有利有弊. 私人進度好o的, 但要好勤力練, 因為堂堂要拉新o野, 交功課, 學校就輕鬆o的, 不過進度慢.
4) 暑假有繼續上的, 成個七八月得一堂無上, 比平日更密, 所以唔駛擔心
希望以上資料幫到你

多謝你的資料...比了我大一點的信心讓囡囡開始
另想問問K3是否先用1/4大提琴?
以你所見,是否女仔學大提琴好罕見?

我看看如女兒真的比心機學會幫佢找1:1私人教,其實學校都有1:1班...不過我可能會考慮出面的...好似葉氏的弦樂都幾出名。

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:36 發表

fatkk,

我囝都係k3 跟學校學大提琴, 跟學校學咗一學年, 今年p1 我都會繼續, 我諗我可以有少少分享
1) 細就唔算細, 因為弦樂五六歲開始是正常的, 不過大提琴真係好大, 同我個囝一樣高, 又重, 所以大人都幫手攞到課 ...

原帖由 fatkk 於 10-9-10 09:13 發表
多謝你的資料...比了我大一點的信心讓囡囡開始
另想問問K3是否先用1/4大提琴?
以你所見,是否女仔學大提琴好罕見?

我看看如女兒真的比心機學會幫佢找1:1私人教,其實學校都有1:1班...不過我可能會考慮出面的...好似葉氏 ...

對不起, 遲了回覆.
K3 可以用1/8 或1/4. 我囝細粒, 原本應該買1/8, 但唔知點解第一堂的老師替他選了1/4, 結果個琴略大了, 拉時吃力一點.
女仔學大提琴不罕見呀, 我見到學校管弦樂團都有女大提琴手.
學校可以當作起步試點 (我舊年都係抱住呢種心態), 睇情況進度和興趣, 再慢慢決定找一個穩定的老師來學.

這是四月時 (跟學校學了半年)的情況http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=9587

多謝分享,好開心在PC forum 有師兄'帶路提引' :)

由妳的blog可見妳給囝囝那麼多的心機、支持及讚賞...也提醒我培養子女應有的...特別是"耐性"

為你兒子的天份及努力已鼓掌...這些我的囝囡也未見...希望我多一點"耐性"...等待...

我囡囡也學了大半年琴,唔知你囝囝點分配時間練2種樂器?係咪每天都2種都練?

原帖由 pamelaywy 於 10-9-21 10:45 發表

對不起, 遲了回覆.
K3 可以用1/8 或1/4. 我囝細粒, 原本應該買1/8, 但唔知點解第一堂的老師替他選了1/4, 結果個琴略大了, 拉時吃力一點.
女仔學大提琴不罕見呀, 我見到學校管弦樂團都有女大提琴手.
學校可以當作起 ...

原帖由 fatkk 於 10-9-27 15:38 發表
多謝分享,好開心在PC forum 有師兄'帶路提引' :)

由妳的blog可見妳給囝囝那麼多的心機、支持及讚賞...也提醒我培養子女應有的...特別是"耐性"

為你兒子的天份及努力已鼓掌...這些我的囝囡也未見...希望我多一點"耐 ...

哈哈, 不要說是師兄帶路, 我們也只是盲摸摸地試試k3 學大提琴.

其實練兩種樂器真的頗辛苦, 特別是我本身不懂音樂的. 只可知道他有無練到, 基本上睇到佢有無心機練, 但做得對與否我是不太肯定的, 所以要跟是有難度的.

舊年k3, 還可以上午練一樣, 晚上練一項. 現在p1 忙了很多, 只可以一晚練一樣, 星期六/日才練兩樣, 但出街或有節目就很難了.

告訴你一個開心的消息, 我囝囝今天開始了跟學校樂團的訓練, 他說原來只有他一個一年級學生, 其他人見到他是一年級生也入樂團也覺得驚訝
‹ 上一主題|下一主題