用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 9/2010 1A班報到
go

9/2010 1A班報到 [複製鏈接]

上次迎新日沒機會跟班上同學+家長逐一認識,打招呼,
不如大家也留個電郵+小朋友名字,方便聯絡:

1.囡囡Sonia Chiu
[email protected]
   0    0    0    0
我家有三寶

2.仔仔Carl Shiu

回覆 1# sansanlo 的文章

您們好!

3.  仔仔: Alpha Wong

多多指教!

回覆 3# fostermak 的文章

Hello,

囡囡 - Janice Ng 吳欣桐

各位G1家長,歡迎加入GT大家庭。
恕我多言,在不久的家長日(包括選班代表),會要求家長留下電郵,方便校方透過班代表聯絡同班家長。始終這是個公開平台,會否留在那時或用BK的PM形式才聯絡較適合呢?

原帖由 janicengyt 於 10-9-1 08:50 發表
Hello,

囡囡 - Janice Ng 吳欣桐

AFSL2007 :
謝謝你,見早前的迎新日校方沒有安排家長互相介紹的環節,還以為要家長自己主動找方法認識呢...

原帖由 AFSL2007 於 10-9-1 13:26 發表
各位G1家長,歡迎加入GT大家庭。
恕我多言,在不久的家長日(包括選班代表),會要求家長留下電郵,方便校方透過班代表聯絡同班家長。始終這是個公開平台,會否留在那時或用BK的PM形式才聯絡較適合呢?

...
我家有三寶

王國長老

原帖由 fostermak 於 10-9-2 02:02 發表
AFSL2007 :
謝謝你,見早前的迎新日校方沒有安排家長互相介紹的環節,還以為要家長自己主動找方法認識呢...

下星期五晚是家長晚會, 班主任都會參與, 會介紹一下老師和選出班代表, 每班正副各一, 班代表需要參加家教會會議.

往年都是在家長晚會填form, 寫上各家長聯絡資料(電話,email), 然後印一份聯絡表每個family都有一份, 大家有事可以互相聯絡.

交流晚會是否一定要出席呢!

原帖由 edea 於 10-9-2 11:09 發表

下星期五晚是家長晚會, 班主任都會參與, 會介紹一下老師和選出班代表, 每班正副各一, 班代表需要參加家教會會議.

往年都是在家長晚會填form, 寫上各家長聯絡資料(電話,email), 然後印一份聯絡表每個family都有一 ...

王國長老

原帖由 cornmimi 於 10-9-2 12:41 發表

嗯...很難回答這問題, 因為一般來說, 家長都盡量抽空出席這個家長會, 始終是第一次正式和班主任及科目老師見面, 講解這一年的教學, 老師或會寫下他個人電郵地址給家長, 家長也可發問, 還有就是選班代表, 一年一次的這個會議是比較重要, 除非真的兩位家長都實在抽不出空, 否則應該至少有一位家長出席.

EDEA:
我今日上學校內聯網睇,好似內聯網主要係俾家長睇通告及家課,反而唔覺設有一個可以供班內或班與班家長發電郵的地方...

1A班爸爸媽咪:
由於我囡囡係老公朝早帶返學,放學搭校車,所以為方便聯絡家長查問家課或交流開學情況,1a班家長不如PM電郵給我,
(包括學生姓名+家長姓名+手提+電郵),我整理好後再寄給大家,這樣似乎好一點...

原帖由 edea 於 10-9-2 14:33 發表

嗯...很難回答這問題, 因為一般來說, 家長都盡量抽空出席這個家長會, 始終是第一次正式和班主任及科目老師見面, 講解這一年的教學, 老師或會寫下他個人電郵地址給家長, 家長也可發問, 還有就是選班代表, 一年一次 ...

我家有三寶

謝謝妳的回覆

原帖由 edea 於 10-9-2 14:33 發表

嗯...很難回答這問題, 因為一般來說, 家長都盡量抽空出席這個家長會, 始終是第一次正式和班主任及科目老師見面, 講解這一年的教學, 老師或會寫下他個人電郵地址給家長, 家長也可發問, 還有就是選班代表, 一年一次 ...

謝謝你的回覆..............

王國長老

原帖由 fostermak 於 10-9-2 16:45 發表
EDEA:
我今日上學校內聯網睇,好似內聯網主要係俾家長睇通告及家課,反而唔覺設有一個可以供班內或班與班家長發電郵的地方...

1A班爸爸媽咪:
由於我囡囡係老公朝早帶返學,放學搭校車,所以為方便聯絡家長查問家課或交 ...

係呀, 內聯網係冇通訊用途, 但應該下星期五家長會老師就會派form俾家長填聯絡電話,email等資料, 收集好就交俾班代表整個list俾大家. 過往幾年都係咁.

1A爸爸媽咪:
我初步將你們的通訊資料整理好,再電郵給你們,
因為剛剛開學,小朋友同家長都在適應中,
大家多多照應...

原帖由 edea 於 10-9-2 23:42 發表

係呀, 內聯網係冇通訊用途, 但應該下星期五家長會老師就會派form俾家長填聯絡電話,email等資料, 收集好就交俾班代表整個list俾大家. 過往幾年都係咁. ...
我家有三寶

請問今天的功課  2. GT P2-3 是咩?

還有我的小朋友回家用 了超過一小時才完成功課, 是否太耐?

原帖由 snowvw 於 10-9-9 18:54 發表
請問今天的功課  2. GT P2-3 是咩?

還有我的小朋友回家用 了超過一小時才完成功課, 是否太耐?

我個女話在學校已經做完GT P.2-3,Mr Geiger已經收了。

我個女都用超過一小時,因為她畫畫及填顏色太仔細了,所以很花時間﹗

Thanks a lot!

原帖由 rachncurtsmom 於 10-9-9 20:56 發表

我個女話在學校已經做完GT P.2-3,Mr Geiger已經收了。

我個女都用超過一小時,因為她畫畫及填顏色太仔細了,所以很花時間﹗

9月17日家長晚會

唔好意思, 請問9月17日家長晚會是幾點舉行? 在旺角校禮堂嗎?

wendybear

學校內聯網今天終於發出通告,通知星期五的家長交流會時間和詳情

地點是:旺角分校+晚上七時左右開始

WendyBear :
歡迎加入,我已收到你的PM,並已立即把你加入我們1a班同學聯絡錄,並電郵通知其餘幾位家長的聯絡資料給你,大家保持聯絡...

家長晚會,我應該會去,今晚回家翻查通告再告訴你時間地點...

原帖由 WendyBear 於 10-9-13 09:43 發表
唔好意思, 請問9月17日家長晚會是幾點舉行? 在旺角校禮堂嗎?

wendybear

我家有三寶

請問各位1A家長,有沒有人已經收到Raz Kids的login ID & password 呢﹖

其它班都有人收到, 同級唔係應該同一時間收到咩! 今日都未見有! 有無1A的家長收到呀?

‹ 上一主題|下一主題