用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 新學期又開始!各位小朋友開學順利嘛^^
go

新學期又開始!各位小朋友開學順利嘛^^ [複製鏈接]

好耐無蒲入黎呢度添!

今日第一日開學,大家同小朋友順利嘛?

等我又黎報告戰況...

好開心呀!今日我仔無食葯,但佢今年小五新班主任讚我仔今日好乖好靜呀~~~!!! 至開心就係,今年佢個班主任正是小二教我仔P.E.既亞sir,佢幾冧到我仔架!聽我仔平時提起呢位亞sir,都似乎好識得同我仔呢類仔相處,仲久唔久同我仔&我仔老友同學分享佢D私人珍藏---高達模型!!!( 同我仔一樣都係電車男...哈哈!!!),今日放學呢位班主任都好NICE好主動咁走埋黎同我打聲'招呼',感覺非常好!好正面!!!

同埋聽班主任講,今年學校真係有作出調適,今年我仔呢班得十三位學生,一個班主任帶住,所以人少D小班教學,會比較容易take care到我仔同其他同學...希望今年順順利利啦!

0    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

曳貓仔媽咪,
恭喜晒你啊!無論小朋友係普通人定比較特別,做父母既都好希望佢可以搵到個好老師,番學開開心心.
pipi331,
CRY大半年,真係好令人擔心喎!咁而家佢番K1開心嘛?
我仔都番左2日N班,第4日開始要自己番架喇,唔知到時點呢....因為佢勁痴我.好擔心!

多謝仔仔媽咪開 topic 鼓勵大家! (如冇記錯上年你都有開呢個 topic)
我都希望我個仔順順利利咁適應小學生活.
大家努力!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 kikiboy 於 10-9-2 17:30 發表
多謝仔仔媽咪開 topic 鼓勵大家! (如冇記錯上年你都有開呢個 topic)
我都希望我個仔順順利利咁適應小學生活.
大家努力!

係呀,上年我都有開過呢個TOPIC,始終都覺得大家一齊傾一齊交流下會好D,至少都知大家各自既仔女既情況係點,D學校點調適,我地做亞媽無咁徬徨嘛~

總之都希望各位小朋友都順順利利去適應新一年既學校生活啦!

原帖由 BeBe媽媽 於 10-9-2 13:50 發表
曳貓仔媽咪,
恭喜晒你啊!無論小朋友係普通人定比較特別,做父母既都好希望佢可以搵到個好老師,番學開開心心.
pipi331,
CRY大半年,真係好令人擔心喎!咁而家佢番K1開心嘛?
我仔都番左2日N班,第4日開始要自己番架喇,唔知 ...

個班主任真係好盡責呀,今日成差唔多七點都响學校度打電話黎交帶番我仔聽日番學要交要帶D乜野,又主動同我講我仔D情況同佢地打算有咩目標黎教我仔,仲叫我唔好介意日後會成日打電話搵我,,,我都同佢講話我極之歡迎老師隨時黎搵我... 不過大家都知我幾咁長氣同口水多架啦...我頭先都驚我太多野講,未正式開學就已經嚇怕咗個班主任...希望唔會啦...

原帖由 pipi331 於 10-9-2 13:02 發表
弓喜弓喜. 呢個世界無mud嘢好得過揾到個好老師, 尤其系我地呢班天生異稟ge小朋友.

我仔上年返n1入門口喊咗大半年, 揾唔到原因. 臨學期尾同佢早咗返去, 佢無端端收哂唔喊. 呢2日都無喊. ...

佢地始終適應力弱,比較要多D時間去適應架喇...俾心機!!!

希望今年大家都順順利利啦~至緊要我地同學校老師都真係要多D溝通.呢樣真係好重要.

pipi331,
我係I位N班,已經開學2日喇!我算排得快...都係因為間學校有位,唔知好定壞,但有位我當然會想亞仔快D讀啦!
我呢間學校得4班,全校約110個學位...我都唔知間學校好唔好?因為上網搵唔到有人提佢....HOPE亞仔會讀得開心啦!
如果比佢去外面私家學野,的確超貴!但我無幫亞仔報私家,只係希望番學I位幫到佢....係咪好衰?我唔知點做! pls help!

pipi331,

好明白你既心情. 我囝囝明明讀幼稚園已經同其他同學"與眾不同", 但學校都話佢無野, 係活潑d, 情緒控制差d....於是錯過晒排政府服務既最好時機...最終都係搵私家.

唯有睇開d. 俾多d "愛心","信心" & "耐心"去應付...

TAKE CARE!!!

原帖由 pipi331 於 10-9-3 12:11 發表
作打風, 心情鬱悶, 借個位呻吓….
而家入i位果個系大仔, 我仲有個歲幾ge 細仔.
人地而家講緊 ~1yr+ 入form 報 名牌幼稚園, 報playgroup, 睇閃卡..學mud mud 學物物.
我就要比細果件做私家pst + for主流小朋友ge pla ...

~仔仔媽咪~

真係好喇, 有個咁好既班主任.

點解一班只有13人咁好既??

我成日都煩D老師, 問長問短, 好厚面皮^^

不過我囝個班主任連ADHD係咩都唔知, 唉...><

希望大家既小朋友, o係新學年都順順利利, 又有進步!!!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-2 20:57 發表

個班主任真係好盡責呀,今日成差唔多七點都响學校度打電話黎交帶番我仔聽日番學要交要帶D乜野,又主動同我講我仔D情況同佢地打算有咩目標黎教我仔,仲叫我唔好介意日後會成日打電話搵我,,,我都同佢講話我極之歡迎老師 ...

pipi331
睇到你講D無品學校, 我都係受害者啦, 浪費亞仔兩年時間, 個班主任直情當亞仔係搭枱呀, 個I位老師就比D行貨野我, 又唔比我轉I位學校, 我又返唔到E位, 把心一還轉去S位, 好彩, 入到間好學校, 讀埋今年, 希望順利上小學啦,
其實, 你快D轉校啦, 小朋友不進則退呀
原帖由 pipi331 於 10-9-3 12:11 發表
作打風, 心情鬱悶, 借個位呻吓….
而家入i位果個系大仔, 我仲有個歲幾ge 細仔.
人地而家講緊 ~1yr+ 入form 報 名牌幼稚園, 報playgroup, 睇閃卡..學mud mud 學物物.
我就要比細果件做私家pst + for主流小朋友ge pla ...

我見到呢區個LIST,只係有2間排得特別快...其他學校仲可以差成幾個月至半年架!
所以唔知亞仔咁快排到,係好定唔好?
ANYWAY,為左佢早日學野,都要照讀架啦!
希望D老師真係可以幫到佢啦...希望亞仔可以坐定定學野啦......

pipi331
見到你打咁大編野,我估你都"屈"左好耐,亦都好明白你心情....唉....
呢個香港社會就係咁....鬼叫我地呢D無錢啦!而香港對呢D既資源又唔夠!
我想問大家乜S位你可以話轉就轉架咩?唔係要醫生評估嚴重小小先可以排咩?咁我可唔可以轉架?

我囝囝今年升小二. 今年年初先搵私家評估, 已經錯過好多時間&機會. 我好赚疚....

咩都係$$$, 唯有慳得就慳. 您總比我好, 咁早發現!

我地要加油!!!

原帖由 pipi331 於 10-9-3 17:24 發表

IWAN,

請問您小朋友小學幾年班?

‹ 上一主題|下一主題