用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 新學期又開始!各位小朋友開學順利嘛^^
樓主: ~仔仔媽咪~
go

新學期又開始!各位小朋友開學順利嘛^^ [複製鏈接]

hello

N班已經有I位??

你唔知一讀左I位係唔可以轉, 除非搬家, 我無辨法, 自己打去CAC話亞仔讀左I位差左, 要再評估, 講到好嚴重, 佢咪比我立即見, 去到, 我一味話佢在家有好多行為問題, 唔OK, 咁就轉到呢間咁好學校, ( 佢地對呢D自傾小朋友真係有辨法), 你都唔知, 我足足攪左一年, 間I位學校拖我地, 又搵個心理學家去學校評估, 最後都唔比我轉, 所以話, 如果我唔做, 佢到依家都係9唔搭8
原帖由 BeBe媽媽 於 10-9-4 01:20 發表
pipi331
見到你打咁大編野,我估你都"屈"左好耐,亦都好明白你心情....唉....
呢個香港社會就係咁....鬼叫我地呢D無錢啦!而香港對呢D既資源又唔夠!
我想問大家乜S位你可以話轉就轉架咩?唔係要醫生評估嚴重小小先可以排 ...

midcocc,
I位係可以由2歲N班開始架!

pocoyo123,
我真係唔知架喎!我仲係摸索緊而家既服務!
我而家呢間學校好唔好真係唔知.因為身邊無人知,而且上網又無人講....有位咪即入囉!我可以點丫?又無錢支援亞仔!
而家只好望佢間學校可以幫到佢啦,等亞仔順利番左全日後,我會搵番D課程讀下,希望幫到佢/我.
請問你住邊區架?可否PM之前/而家係邊間學校?(八掛)
點先知間學校好唔好?我嚟緊要留意D乜? THANKS!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-1 16:05 發表
好耐無蒲入黎呢度添!

今日第一日開學,大家同小朋友順利嘛?

等我又黎報告戰況...

好開心呀!今日我仔無食葯,但佢今年小五新班主任讚我仔今日好乖好靜呀~~~!!! 至開心就係,今年佢個班主任正是小二 ...

好戥你開心呀!

原帖由 IwanBB 於 10-9-3 15:00 發表
~仔仔媽咪~

真係好喇, 有個咁好既班主任.

點解一班只有13人咁好既??

我成日都煩D老師, 問長問短, 好厚面皮^^

不過我囝個班主任連ADHD係咩都唔知, 唉...><

希望大家既小朋友, o係新學年都順順利利, 又有進 ...

我囝都係今年小五,學校至有咁既安排咋!往年佢地都係直接就咁將D有特殊問題既、讀書唔叻既同埋嗰D有情緒行為操行問題既學生GROUP埋一班,結果乜類型學生都有,成廿八廿九人得兩個正副班主任DIY落手搞...我諗可能之前個方法做咗好幾年,連老師校長佢地都覺得咁反而仲衰,所以今年再分得小班D,十三個學生VS一個班主任囉.

都無法架!真係唔好期望學校老師會知多野過我地囉(以前咁多年既經驗)...佢地都係靠我地家長去話俾佢地知咩叫做ADHD/自閉/學障,連方法都係我地俾(佢地係想我地講醫生有無俾咩方法我地),所以都唔可以旨意每個老師都好識同我地呢班友仔相處...所以我年年亞囝升班,我都係年年咁打份profile俾班主任睇,都係呢個原因,年年都要從頭說起俾老師知個明白.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 pipi331 於 10-9-3 12:11 發表
作打風, 心情鬱悶, 借個位呻吓….
而家入i位果個系大仔, 我仲有個歲幾ge 細仔.
人地而家講緊 ~1yr+ 入form 報 名牌幼稚園, 報playgroup, 睇閃卡..學mud mud 學物物.
我就要比細果件做私家pst + for主流小朋友ge pla ...

都明白您既...我又何嘗唔係吖...所以幾時都話,要相信自己雙眼同直覺,覺得個仔有邊方面真係有不足時,真係要及時自己搵方法去幫囝囝,當年我又係聽I位嗰D特殊老師講,話我仔咩都無問題,有問題嗰D佢地又唔講,結果我就咁SIDE咗我囝所有既黃金時期...依家好多時見到D同我囝差唔多特殊問題既小朋友,佢地真係明顯好過我仔好多,又讀到書,至少都有幾科合格先啦...嗰下諗起個仔...確係好內疚同個心好UN...

所以依家我至把握番我仔剩餘既讀書時期黎好好訓練佢去幫佢,我自己都係無能力俾個仔去出面做訓練,況且佢已經好大個,出面都好少係for D咁大年紀既仔做既訓練囉,所以我至充當我仔既治療師,出盡法寶黎教佢..希望幫到佢...所以您都要加油呀!人地講咩我地真係控制唔到,你覺得值得去聽既就聽,否則根本唔駛在意亦不需理會.總之清楚自己依家做緊乜就得喇.俾心機.

原帖由 pipi331 於 10-9-7 00:09 發表

唔好心up啦, 您個仔系勁人嚟ka. 您掹到佢出主流己經好叻. 如果有得wind back番返去佢細個果陣,就算用而家ge 科技/訓練, 佢ge情況都唔系易搞, 亦未必搞得掂. 富士蘋果ge種子只會種出富士蘋果, 系種唔到西瓜出嚟ka,  ...

都明白既...

不過始終我地做人亞媽既都好緊張同擔心亞囝D前途同成長...呢期我決定又再搏一鋪,又再試下大膽放手俾個仔出去參加興趣班學下野(志在佢參與),,,不過未正式報都已經好大壓力...一黎驚佢又出事,二黎搵搵下資料又發現原來我地呢班仔都幾難報出面D班...依家我都頭痕緊...個仔今朝至難得同我講話佢想學足球,但surf番個網,又搵唔到咩班俾佢,足總嗰邊D班又只收D有基本足球技巧既小朋友參加...依家我都唔知好無照遞表搏佢收我仔又教到我仔好,萬一抽chim真係收咗,到時上堂個教練發現我囝無料到仲要咁既款,我真係怕俾人一野叮走個囝,到時對個囝真係會幾大打擊...唔想一開波就打沉佢個學習心同意志...

各位爸爸媽媽,你話點好.............

‹ 上一主題|下一主題